GeriSağlık Hangi Meyve Sağlığımızın Can Dostu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hangi Meyve Sağlığımızın Can Dostu?

Hangi Meyve Sağlığımızın Can Dostu?

Sağlığımızı korumak için altın değerinde bilgiler...

Tarih öncesi çağlardan beri yetiştirilen üzüm, Türk halk kültüründe beslenme ihtiyacını karşılayan önemli bir sağlık kaynağı olmuş ve aynı zamanda güzellik, bereket, kan, can ve aşkı da sembolize etmiştir. Diyetisyen Candan Güzel “Üzümün sağlık açısından faydaları saymakla bitmez” diyor ve altın değerinde bilgiler veriyor.

Birçok insan üzümün çekirdeğini tüketmenin zararlı olduğunu düşünür. Ancak bu doğru değildir. Eğer kişide bağırsak iltihabı yoksa üzümün kabuk ve çekirdekleri de tüketilebilir.

Göğüs Kanserinin Baş Düşmanı

Üzümün çekirdeğinde bol miktarda antioksidanlar bulunmaktadır. Öyle ki, E vitamininden yirmi ve C vitamininden de elli kat daha fazla antioksidan gücüne sahiptir. Kabuğunda ise resvaratrol adı verilen doğal bir antioksidan bulunmaktadır.

Üzüm ve kanserden korunma arasında kanser hücrelerinin gelişimini engelleme yeteneği de dahil olmak üzere güçlü bir ilişki olduğu gösterilmiştir. Özellikle göğüs, kolon, mide ve kan kanseri üzerinde yapılan çalışmalarda en güçlü etkisinin göğüs kanseri üzerine olduğu saptanmıştır. ‘Concord’’ tipi üzüm suyu(mor üzüm) tüketiminin göğüs kanseri tümör büyümesini önemli oranda engellemektedir. Concord üzüm suyu aynı zamanda kısa dönem hafızayı, koordinasyon ve dengeyi de olumlu yönde etkilemektedir.

Kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olurken iyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Aynı zamanda damar sertliğini önler ve bu sayede de kalp damar hastalıklarından da korunmamıza yardımcı olur.

Cilt Sağlığına Etkisi

Üzümün cilt sağlığı üzerine de olumlu etkileri vardır. Düzenli olarak kara üzüm tüketmek cildin canlanmasına yardımcı olurken, üzüm suyunu biraz tuz ve su ekleyerek maske olarak da kullanabilir, cildinizi temizleyebilirsiniz.

Seçim ve Saklama

Üzümü tüketmek için en uygun aylar mayıs ve ekim ayları arasıdır. Seçeceğiniz üzümün buruşmamış ve dolgun olmasına özen gösterin. Yıkamadan sığ bir kaba alır ve buzdolabına koyarsanız yaklaşık 4C°’de 4-5 gün süreyle aynı tazelikte saklayabilirsiniz. 

False