GeriKanuni Hak Ve Yasalar Engelliler için devlet memurluğu sınavı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Engelliler için devlet memurluğu sınavı

Engelliler için devlet memurluğu sınavı

Engeliler için devlet memurluğu hakkındaki yönetmelik yürürlükte!

“Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, devlet memurluğuna atanacak özürlülerin alımına ilişkin olarak özür grupları ve eğitim durumları itibarıyla yapılacak merkezi sınav ve kura usulüne, buna göre yerleştirme işlemine, özürlülerin hangi işlerde çalıştırılacakları ile istihdamlarının takip ve denetimine, istatistiki bilgilerin temini ve tutulması ile ilgili diğer hususlara ilişkin esas ve usullerinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Yönetmeliğe göre, Devlet Personel Başkanlığı, yönetmelikte yer verilen esas ve usullere göre özürlü memur alımı amacıyla Özürlü Memur Seçme Sınavını (ÖMSS) gerçekleştirecek, kura usulünü sonuçlandıracak, sonuçlara göre yerleştirmeleri yapacak.

ÖMSS, ortaöğretim, ön lisans veya lisans düzeyinde eğitim veren kurumlardan mezun olan özürlüler için eğitim durumları ve özür grupları itibarıyla sınav sorusu hazırlanması, değerlendirilmesi ile özürlülerin bu sınavlarda ulaşabilirlik şartları oluşturularak yapılacak.

Kura çekimi

Kura, 657 sayılı kanunun 41. maddesine göre devlet memuru olabilmek için aranan asgari eğitim şartını haiz eğitim veren kurumlardan mezun olan özürlülerden kamu kurum ve kuruluşlarına, tercihlerine göre yerleştirileceklerin tespiti amacıyla noter huzurunda gerçekleştirilecek. Kura çekimini, kura başvurusunda bulunan adaylar da izleyebilecek.

ÖMSS'de istekleri halinde özürlülere özür grubuna uygun refakatçi temin edilecek. Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlar ile tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadrolar için üst yaş sınırı tespit edemeyecek.

Yerleştirme sonuçlarına göre özürlülerin devlet memuru kadrolarına atanmaları, ilgili kamu kurum veya kuruluşunca yapılacak.

İş yerleri engellilerin çalışma şartlarına göre düzenlenecek

Kamu kurum ve kuruluşları çalışma yerlerini ve eklentilerini, özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirmek, özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak gerekli tedbirleri almak ve özürlülerin görev yaptıkları kadronun gereği olan işleri yapabilmeleri için özür durumlarına göre gerek duyulan yardımcı ve destekleyici araç ve gereçleri temin etmek zorunda olacak.

Belirli bir mesleği olan özürlülerin meslekleri ile ilgili işlerde çalıştırılmaları esas olacak. Belirli bir mesleği olmayan veya mesleğine uygun kadro bulunmayan özürlüler ise özür durumlarına göre yapabilecekleri hizmetlere ait mevcut kadrolarda çalıştırılacak. Özürlüler, özürlülüklerini artırıcı veya ek özür getirici işlerde çalıştırılamayacak.

Yönetmelik hükümlerine göre özürlü kapsamına girenlerin, ÖMSS dışındaki personel alımı usullerine göre devlet memuru kadrolarına atanmalarında veya yerleştirilmelerinde genel hükümler uygulanacak. Yönetmelikle, 20 Ağustos 2004 tarihli ve “Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları ile Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelik” yürürlükten kaldırıldı.

Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan özürlü memur alımına ilişkin sınavlardan sonuçlanmış, ancak atama işlemleri sonuçlanmamış işlemler hakkında, işlemlerin başlatıldığı tarihte yürürlükte bulunan yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına devam edilecek.

AA

e-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

False