GeriHamilelik Hazırlığı Doğurganlığı Engelleyen Durumlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Doğurganlığı Engelleyen Durumlar

Doğurganlığı Engelleyen Durumlar

Üreme hücrelerini korumanın yolları olduğunu unutmayın!

Kanser sıklığı her yaşta giderek artmakta ancak bulunan yeni tedavi seçenekleri hayatta kalma şansını yükseltmektedir. Hastanın hayatını kurtarmak adına yapılan çok etkili tedavilerin en önemli yan etkilerinden biri üreme fonksiyonlarını kalıcı olarak yok etmesidir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tansu Küçük, doğurganlığı engelleyen durumlar hakkında bilgi verdi.

Yüksek dozda ve kombinasyonlar halinde kullanılan kemoterapi ilaçları kanser hücrelerini yok ederken üreme hücrelerini de (sperm ve yumurta) öldürür. Kemoterapi ilaçları sadece kanserde değil otoimmün hastalık ve kan hastalıklarında da verilmektedir. Radyoterapi ve cerrahi girişimler de testis ve yumurtalık gibi üreme hücrelerinin bulunduğu organlara zarar verirler.

Endometriozis (çikolata kisti) ve art arda ameliyat gerektiren diğer bazı durumlarda da hastalık iyi huylu olmasına rağmen sık sık ameliyat yapılması yumurtalıklardaki rezervi hızla azaltır ve erken menopoz oluşur. Erken menopoz bazen aile üyeleri arasında sık görülür ve genetik nedenlidir. Kız çocuklarda görülen genetik bir hastalık olan “Turner Sendromu”nda da çok genç yaşlarda menopoz olur. Sperm ve yumurta üretimi olan erişkin insanların yanı sıra henüz üreme fonksiyonları başlamamış kız ve erkek çocuklarda da hastalığı atlatıp erişkin çağa geldiklerinde bebek sahibi olabilmelerini sağlayan doğurganlığı koruma seçenekleri vardır.

Doğurganlığın korunmasını gerektiren hastalar çok çeşitlidir ve özel duruma göre sunulan seçenekler de çok değişiktir. Verilecek karar özellikle tüp bebek tedavisinin getireceği yüksek hormon düzeyleri ve bunların kansere olası zararları açısından çok titiz değerlendirilmelidir. 

ÜREME HAKKINDA BİLİNEN YANLIŞLAR

False