Uyarılabilen hücreler, elektriksel olarak uyarılabilen ve depolarizasyon nedeniyle davranış değişiklikleri yaşayacak olan hücrelerdir. Uyarılabilir hücreler, plazma zarlarında iyonların içeri ve dışarı akışına izin veren iyon kanalları içerir. Peki, depolarizasyon nedir detayları ile derledik.
#DepolarizasyonArke, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Arke nedir öğrenebilir tek hücreli olup olmadığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Arke nedir? Nasıl ürer? Nasıl beslenir? Arke tek hücreli midir detayları ile derledik.
#ArkeSon dönemlerin en merak edilen tanımlamaları içerisinde andülasyon geliyor. Özellikle farklı bir tedavi yöntemi olması ile beraber, birçok amaç altında ele alınmaktadır. Peki andülasyon nedir, zayıflatır mı? Terapisi nasıl yapılır? Cihazı ne işe yarar tüm detayları ile derledik.
#AndülasyonKan nakli birçok insan için hayat kurtarıcı bir tedavidir. Kaza sonrası ve kronik hastalığı olan hastalar da dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı kan nakline ihtiyaç duyulmaktadır. Kendi kan grubunuzu bilmek ise oldukça önemlidir. Peki, kan grupları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Kan GruplarıCanlılar küçük hücrelerden oluşan anatomik yapılardaki meydana gelir. Bu hücreler, mikroskobik derecede küçük olduğu için gözle görülemez. Kendi içinde çok fazla özelliği olan hücrelerin en dikkat çeken bölümü ise, hücre zarıdır. Hücre zarı hakkında bilinenler olduğu kadar çok sayıda bilinmeyenler de bulunuyor. Hücre zarının görevleri nelerdir sizler için derledik.
#HücreHücre içerisinde yer alan birçok madde bulunmaktadır. Bu maddelerden bir tanesi de endoplazmik retikulumdur Biyoloji dersleri ve diğer fizyoloji dersleri olmak üzere endoplazmik retikulum kavramı karşımıza odlukça fazla çıkmaktadır. Endoplazmik retikulumun görevlerine dair birçok araştırma yapılmaktadır. Peki, endoplazmik retikulum görevleri nelerdir? Endoplazmik retikulum ne işe yaramaktadır tüm detayları ile derledik.
#Endoplazmik RetikulumEndotel, kan damarlarının iç kısmında yer alan tabaka halinde dizili hücrelerin yer aldığı bir organdır. Bu organ ise, ortalama 1 kg ağırlığındadır. Entonel organının en önemli işlevi ise, arterial sistem, doku seviyesinde dokularda yeterli kan basıncı, kan akımının ve kan akımına karşı uyumunu sağlar. Endotel ve Endotel fonksyon nedir sizler için derledik.
#EndotelDilimize Arapçadan geçmiş olan Hücre kelimesi, hem sözlük hem de terim anlamında kullanılır. Genellikle bir ya da iki odadan oluşan, kerpiç ve ahşap evlere hücre denir. Bazı hapishanelerde mahkumun tecrit altında tutulduğu küçük ve dar odalar da hücre olarak adlandırılır. Hücre ne demek, TDK sözlük anlamı nedir detayları ile derledik.
#Ne DemekDişi üreme hücresi olarak bilinen yumurta, vücuttaki en ilginç hücre yapıları arasında yer alır. İnsan vücudunda bulunan temel yapı taşları arasında yer alan hücreler, bulundukları yere ve işlevine göre farklılık gösteren yapıya sahiptir. Kadınların yumurtalıklarında yer alan yumurta hücrelerinin de kendine özgü bazı özellikleri bulunuyor. Yumurta hücresi nedir, nerede üretilir ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yumurta HücresiMayoz bölünme yalnızca eşey ana hücrelerinde gerçekleşmektedir. Bu bölünme çeşidi eşey ana hücrelerinin oluşumunu sağlar. Mayoz bölünmenin en önemli özelliği gametleri meydana getirirken kromozom sayılarının yarıya inmesini sağlamaktır. Üreme hücresi nedir ve nasıl oluşur? Üreme hücresi kaç kromozom ve mitoz ya da mayoz geçirir mi? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Üreme HücresiVirüsler, bir hücreye bulaşma şansı bulamadan antikorlar tarafından vücuttan da çıkarılabilir. Antikorlar, istilacı patojenleri spesifik olarak tanıyan ve onlara bağlanan (yapışan) proteinlerdir. Bu bağlanma, virüsün yok edilmesinde birçok amaca hizmet eder. Peki, bunu sağlayan T Hücresi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#T HücresiPlazma hücreleri konusu özellikle biyoloji alanında önemli konulardan bir tanesini oluşrutmaktadır. Sizin için plazma hücrelerinin ne demek olduğunu, nasıl oluştuğunu, plazma hücrelerinin nerede bulunduğunu ve bu hücrelerinin görevlerinin ne olduğunu sizin için derledik.
#Plazma HücresiGözün görmediği alanın renkli dünyasından fotoğrafları “Mikroskopi” adlı başvuru kitabında toplayan Prof. Dr. Alp Can, Türkiye’de Türkçe yazılmış tek kaynak yayın olan bu çalışmasıyla geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın elinden Türkiye Bilimler Akademisi Bilimsel Telif Eser Ödülü aldı.
#Rıza ÖZELÖnemli ve tehdit edici sağlık sorunlarından biri displazi olarak öne çıkar. Özellikle öülmcül bazı hastalıkların habercisi olarak ön plana çıktığını söylemek mümkün. Peki, Displazi nedir? Nasıl anlaşılır? Displazi tanısı ve tedavi yöntemleri üzerine detayları derledik.
#DisplaziBiyoloji bilimi, canlıların yapısını inceleyen, birbirleri ve çevreleri ile olan ilişkileri inceleyen bilimdir. Canlı yapısını oluşturan hücreleri ve bu hücrelerin işleyişlerini de yine biyoloji bilimi incelemektedir. Hücre içerisine madde giriş çıkışları aktif ve pasif taşıma ile sağlanmaktadır. Peki, Aktif Taşıma nedir? Özellikleri nelerdir? Nerede gerçekleşir? Aktif taşıma çeşitleri nelerdir detayları ile derledik.
#Aktif TaşımaYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#Bebek ÖlümleriTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkŞu önemli bilginin akıllarımıza adeta kazınması, iyice yerleşmesi lazım: “Yaşlanmak” bazılarının iddia ettikleri gibi “tedavi edilmesi gereken” bir “hastalık” falan değil, tam aksine “doğal, içten gelen, yavaşlatılabilen ve kontrol edilebilen ama önlenemeyen” biyolojik bir süreçtir.
#Yaşlanma