GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda zatürre neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda zatürreye ne iyi gelir ve nasıl geçer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda zatürre neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda zatürreye ne iyi gelir ve nasıl geçer

Çocuklarda zatürre neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda zatürreye ne iyi gelir ve nasıl geçer

Zatürre hastalığı akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla görülür. Çocuklardaki zatürre de bu şekilde meydana gelir. Çocuklarda görülen zatürre bazı zamanlar bulaşıcı olabilmektedir. Zatürre hastalığının çocuklarda görülme nedeni bakteri ve virüslerdir. Çocukları zatürre hastalığından korumak için bu bahsedilen bakteri ve virüslere yakalanmamak gerekir. Çocuklarda zatürrenin neden olduğuna, belirtilerinin neler olduğuna, nasıl anlaşıldığına, ne iyi geldiğine ve bu hastalığın nasıl geçtiğine dair ayrıntıları derledik.

Zatürre hastalığı halk arasında en çok bilinen ve duyulan hastalıklar arasındadır. Hatta zatürre hastalığı tarihten günümüze kadar gelmiştir. Yani geçmişte de zatürre hastalığından yaşamını kaybeden pek çok insana rastlanmaktadır. Bunun nedeni henüz bilinmeyen zatürrenin tedavi yetersizliğidir. Günümüzde ise zatürre hastalığının belirtileri çok iyi bilinmekte ve buna bağlı olarak başarılı bir tedavi uygulanabilmektedir.

 Çocuklarda Zatürre Neden Olur?

 Çocuklar günlük yaşamlarında bakteri ve virüslere maruz kaldığında bağışıklık sistemleri yetişkinlere göre daha zayıf olması halinde zatürre olabilmektedir. Bilindiği gibi bir çocuk bakteri veya virüse sahip olduğunda akciğerlerinde hava keseleri iltihapla dolar. Bu dolan iltihap çocuğun nefes almasını zorlaştırır.

 Çocuklarda zatürreye neden olan bakteri ve virüslerin isimlerini bildirmek gerekirse bakteri alanında karşımıza pnömokok ve hemofilus isimli bakteriler çıkmaktadır. Virüs alanında ise Influenza, adenovirus, RSV ve parainfluenza isimli virüsler çocuklarda zatürreye neden olmaktadır.

 Çocuklarda Zatürrenin Belirtileri Nelerdir Yani Nasıl Anlaşılır?

 Zatürrenin belirtilerinin çok olması nedeniyle elbette ki bu hastalık kolay anlaşılır hale gelmiştir. Örneğin 65 yaş üstü kişiler zatürre olduğunda en büyük belirtisini bilinç kaybı olarak göstermektedir. Bunun dışında çocuklarda da zatürre belirtileri ağır geçebilmektedir. Baş ağrısı, kusma hissi ya da kusma, üşüme, terleme, öksürük, yüksek ateş, soluk alıp vermenin hızlı olması, nefes alırken zorluk çekme, karın ağrısı, yan ağrısı, göğüs ağrısı, karında şişlik, halsizlik ve yorgunluk çocuklarda zatürrenin belirtileridir. Bu belirtiler sayesinde çocuklardaki zatürre hastalığı anne ve babaları tarafından anlaşılabilir. Bu anlaşılmanın yanında mutlaka belirtilere sahip çocukların ilgili alandaki uzman hekime götürülmesi şarttır.

 Çocuklarda Zatürreye Ne İyi Gelir Yani Nasıl Geçer?

 Zatürre hastalığının klinik ve hastanelerde tedavisi yapılmaktadır. Bu tedavide hastanın yaşı, etken olduğu bakteri veya virüsün çeşidi, klinik durumu, laboratuvar bulguları ve kişisel faktörleri de incelenmektedir. Dolayısıyla da her kişiye özel tedavi teknikleri uygulanabilmektedir.

 Çocuklarda meydana gelen zatürre hastalığının tedavisi için de uzman hekimden destek alınması gerekmektedir. Fakat doktorların da dile getirdiği ve önerdiği bazı bitkiler karışımlar ya da bazı meyve ve sebzeler de zatürreye iyi gelebilmektedir. Bu ürünleri hasta olan çocuğa verdiğimizde iyi geldiğini ve zatürrenin geçtiğini bile görebiliriz.

 Çocuklarda zatürreye iyi geldiği söylenen C vitamini ürünleri sıklıkla tüketilebilir. Elma, domates ve muz ürünlerinin de çocuklarda zatürreyi geçirdiği doktorlar tarafından bildirilmiştir. Bunun yanında bitkisel çaylar da tüketilebilir. Zatürreye iyi geldiği dile getirilen bu ürünlerin neden iyi geldiği de açıklanmıştır. Çünkü bu ürünler probiyotik bitkisel ürünlerdir. Probiyotik ürünler ise bilindiği gibi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir ve hastalıklardan kurtulmamıza yardımcı olmaktadır.

 Genellikle hafif geçen zatürre hastalığı için çocuklarda antibiyotik kullanımı da hekimler tarafından önerilmektedir. 10 günlük antibiyotik tedavisi hafif zatürreler için uygulanabilmektedir. Ağır olan zatürreler için sürekli yatış tedavisi bile yapılabilmektedir.

 Evde doğal yollarla hazırlanan bitkisel ürünlerin de zatürreye iyi geldiği halk arasında bilinmektedir. Örneğin zatürreye iyi gelen bitkisel ürünler arasında andız pekmezi, sebze suyu, yaban kekiği, sarımsak suyu, soğan suyu ve kızılcık suyu sayılmaktadır.

False