GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda uyku problemi ve bozuklukları neden olur ve nasıl tedavi edilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda uyku problemi ve bozuklukları neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Çocuklarda uyku problemi ve bozuklukları neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Çocukların büyüme süreçlerinde bazı etkenlere ve alışkanlıklara dikkat edilmesi gerekmektedir. Çocuklarda uyku problemi de doğru bir şekilde tedavi edilmelidir. Çocuklarda uyku problemi ve bozuklukları neden olur ve nasıl tedavi edilir? Tüm detayları sizler için derledik.

Çocuklarda özellikle büyüme döneminde uyku problemi görülür. Bebekler doğduğu andan itibaren iyi bir uyku süreci yönetilmelidir. Uyku probleminin giderilmesi için de doğru tedavi uygulanmalıdır.

 Çocuklarda Uyku Problemi ve Bozuklukları Neden Olur?

 Günümüzde neredeyse her üç çocuktan birinde uyku bozukluğu görülmektedir. Uyku sorunlarının altında çeşitli problemler de yatar. Uyku saati genellikle kişiden kişiye değişir. Özellikle iyi bir uyku en az 7 saat olmalıdır. İyi bir uyku bağışıklık sistemini de güçlendirir. Gündüz uykularından ziyade gece uykusu da çok önemlidir. Bebeklerde kendiliğinden uykuya dalmak çok önemlidir. Bebekler kendi istekleri ile uyanarak mutlu bir gün geçirebilirler. Uyku problemi yaşayan bebekler genelde huzursuz olur. Çocuklarda uykuya dalma zorluğu ve uykuyu devam ettirme güçlüğü yaşanır. Ayrıca çocuklar yeterli sürelerde istedikleri kalitede uyuyamazlar. Bazı çocuklarda ise uyurgezerlik, uykuda hareketlilik gibi problemler görülür. Huzursuz bacak sendromu da çocuklarda uyku bozukluğunun temel sorunlarından bir tanesi olarak bilinmektedir.

 Uyku Problemi Nasıl Tedavi Edilir?

 Çocuklarda meydana gelen uyku problemi doğru bir şekilde tedavi edilmelidir. Bunun için çocuğun uyku saatleri düzene girmelidir. Uyku saatlerinin düzenli olması uykuya dalmayı da kolaylaştırır. Çocuklar her ağladıklarında ve seslendiklerinde odaya gidilmemelidir. Anne ve babalar çocukları uykuya dalmadığında kapının önünde durarak çocuklarıyla konuşmalılar. Ayrıca gece korkuyla uyanan çocuklara aileleri güven vererek uyumalarını sağlamalılar. Çocuklarda uyku bozukluğunun altında yatan neden keşfedilerek bunun tedavisi yapılmalıdır. Çocukların rahat uyuyabilmesi için hafif akşam yemekleri yenilmelidir. Çocuklar yatmadan önce oyun oynamaları sağlanır. Ayrıca çocukların uyudukları oda karanlık ve sessiz olmalıdır. Yatağa erkenden giden çocuk bir süre sonra kendiliğinden uyumaya başlar.

 Çocuklarda Uykusuzluğun Sebepleri Nelerdir?

 Çocuklarda uykusuzluk çoğu dönemde görülür. Küçük yaşlardan itibaren çocuklarda meydana gelen zayıf uyku alışkanlıkları uykusuzluğun nedenleri arasında gösterilir. Uykunun devamı biyolojik koşullar ve öğrenilmiş davranışlar ile ilgilidir. Çocukların uykuya dalması zayıf uyku alışkanlıklarından dolayı zorlaşabilir. Ayrıca kaygı ve strese dayalı olarak çocuklarda uykusuzluk baş gösterir. Çocukların düzenli bir uykuya alışmaları için belli bir rutine ihtiyaçları vardır. Aile içinde yaşanan sorunlar çocukları da derinden etkiler. Çocuklar ise bu kaygı bozukluklarına uykuya direnerek gösterirler. Bazı sağlık sorunları da uykusuzluğa sebep olur. Kulak ağrıları, yüksek ateş ve alerjiler de çocukların uykusuzluğunun sebepleri arasında yer almaktadır.

 Çocuklarda Uyku Bozukluğu İle İlgili Merak Edilenler Nelerdir?

 Çocuklarda uyku bozukluğundan şüphelenildiğinde mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir. Tedavi sürecinde ailenin yaşantısı ayrıntılı olarak değerlendirilir. Evin ve çocuğun şartları da tedavide önemlidir. Çocuklar için uyku testi yapılır. Bunda çocukların sağlık sorunlarına dikkat edilir. Çocuklarda uyku apnesi, kalp yetmezliği ve uyurgezerlik olup olmadığı kontrol edilir. Ayrıca bacaklarda sıkça ağrı hissedilip hissedilmemesine dikkat edilir. Çocukların okul hayatında sorun yaşayıp yaşamadığı engellenir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite de çocuklarda uyku bozukluğunun nedenleri arasında gösterilir. Tüm bunlar da dikkate alınmalıdır.

 Çocuklar Uykuya Nasıl Alıştırılır?

 Çocukların uykuya alıştırılması için doğru adımlar atılmalıdır. Uyku genellikle öğrenilen bir davranıştır. Çocuk uyku düzenini öğrenirken doğru adımlar atılmalıdır. Bu süreçte ailelere de çok önemli görevler düşer. Anne ve baba çocuğun kaliteli bir uyku yaşaması için titizlikle hareket etmelidir. Aileler çocuklarının yatakta ağlamasına dayanamazlar. Ancak uykuya alışma süresince ailelerin daha dayanıklı olmaları gerekir.

False