GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda lösemi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda lösemi tanısı ve tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda lösemi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda lösemi tanısı ve tedavisi

Çocuklarda lösemi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda lösemi tanısı ve tedavisi

Çocuklardaki löseminin belirtileri ebeveynlerin merak ettiği belirtilerden biridir. Özellikle de önemli bir durum olması sebebi ile nasıl anlaşıldığının bilinmesi gereken rahatsızlıklar arasındadır. Bu nedenle Çocuklardaki löseminin belirtilerini öğrenerek nasıl anlaşılacağını da kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Çocuklarda lösemi belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda lösemi tanısı ve tedavisi detaylıca derledik.

 

Çocukluk çağında lösemi eklem ağrıları, ateşli enfeksiyonlar ve solgun cilt rengi ile kendini belli eder. Bunun yanında morluklar ve bezeler ile kilo kaybı da belirtiler arasındadır.

Çocuklarda Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Çocukluk çağında ortaya çıkan kanserlerin yaklaşık olarak %30'u lösemi olarak meydana çıkar. Bu da genelde 2-5 yaş ile 5-10 yaş arasında yaygın olarak görülür. Yeni doğmuş bebekler ilk 6 aylık süreçte anne sütü ile bağışıklık sistemini destekler. Bu dönem sonunda başlayan ve 2 yaşa kadar devam eden dönemde ortaya çıkan viral enfeksiyonlar da lösemi kanserinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu dönemlerde oluşan raşitizm ve D vitamini eksikliği de kan kanserinin oluşmasında tetikleyici olabilir.

Bundan dolayı çocukların uygun dönemlerde ve uygun zaman dilimlerinde güneşe çıkarılması ve D vitamini almalarının sağlanması gerekir. Çocuklarda görülen lösemi belirtileri şöyledir:

Eklem ağrıları

Karın bölgesinde meydana gelen şişlik

Vücudun belirli bölgelerinde oluşan morluk ya da beze

Uzun süre devam eden ateşli enfeksiyonlar

İştahsızlık ve sonucunda meydana gelen hızlı kilo kaybı

Solgun bir cilt tonu

Nasıl Anlaşılır?

Çocuklardaki lösemiyi anlamak erken tedavi için çok önemlidir. Bu nedenle anne babaların bilinçli olması ve lösemi belirtilerini bilmesi gerekir. İstenen tetkiklerin yapılması ve uygulamaların gerçekleştirilmesi oldukça fazla zaman alır. Lösemi için birçok test yapılır ve bu sayede löseminin türü ile evresi net bir şekilde ortaya konur.

Hekimler tarafından gerçekleştirilen fizik muayenesi sonrası soluk görünüm, dalak, karaciğer ve büyümüş olan lenf nodları lösemi belirtisi olarak kabul edilir. Tam kan sayımı ile beraber biyokimyasal değerler ve karaciğer fonksiyon testleri yapılır. Hastanın kanındaki pıhtılaşma löseminin en büyük belirtisidir. Ek olarak periferik kan yayması ile kemik iliği örneğinin incelenmesi de lösemi tanısı için önemli rol oynar. Kemik iliği testi çocukların kalça kemiğinden alınarak gerçekleştirilir. Uzun bir iğne ile beraber kalça kemiğinden alınan örnek laboratuvara gönderilir ve kanser hücreleri incelenir.

Çocuklarda Lösemi Tanısı ve Tedavisi

Löseminin tedavisine başlamak için lösemi türünün ve hastalığın evresinin belirlenmiş olması önemlidir. Basit bir uygulama olan tam kan sayımı ile beraber kanser belirtileri tespit edilir ve kandaki kanser hücrelerinin artışına göre lösemi tanısı koyulur. Kemik iliğinden alınarak biyopsi yapılan kemiklerde kanser hücreleri tutulup tutulmadığı kontrol edilir. Löseminin alt türünü belirlemek tedavi için önemlidir ve değişiklik gösterebilir. İlk akla gelen yöntem kemoterapidir. Kemoterapi tedavisinde lösemiye sebep olan kanser hücreleri ortadan kaldırılır. Löseminin çeşidine ve alt türüne göre kullanılacak olan ilaçların ve bu ilaçların dozlarının belirlenmesi gerekir.

Radyoterapi ise ışın tedavisidir ve lösemi hücrelerine zarar vererek bu hücrelerin büyümesi engellenir. Radyasyon vücudun bir bölümüne ya da tamamına uygulanabilir. Ayrıca radyoterapi kök hücre naklinin hazırlığı için de başvurulan yöntemlerdendir. Genel olarak en çok tercih edilen lösemi tedavisi kemik iliği naklidir. Kök hücre nakli olarak da bilinen bu yöntem ile hastanın kendi iliği ya da yakınlarından doku uyumu olan kişilerin sağlıklı iliği alınarak kanserli iliğe nakil yapılır. Kişideki hastalıklı kemik iliği sağlıklı olan kemik iliği ile değiştirilerek tedavi tamamlanmış olur.

False