GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda kuru öksürük neden olur, nasıl geçer ve giderilir? Çocuklarda kuru öksürüğe ne iyi gelir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda kuru öksürük neden olur, nasıl geçer ve giderilir? Çocuklarda kuru öksürüğe ne iyi gelir

Çocuklarda kuru öksürük neden olur, nasıl geçer ve giderilir? Çocuklarda kuru öksürüğe ne iyi gelir

Normal yani refleks halde görülen öksürüğün hayati önemi varken kuru öksürüğün zararları mevcuttur. Çocuklarda görülen kuru öksürüğün bir zararı da boğazı tahriş etmesidir. Kuru öksürük balgamsız bir öksürüktür fakat yine de akciğerleri etkilemektedir. Kuru öksürük solunum sistemindeki savunma mekanizmasını zayıflatmaktadır. Çocuklarda görülen bu kuru öksürüğün çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenler arasında bağışıklık sisteminin zayıflaması olabileceği gibi önemli bir hastalığın etkisi de olabilir. Çocuklarda kuru öksürüğün neden olduğuna, nasıl geçebildiğine, nasıl giderildiğine, ne iyi geldiğini ayrıntıları ile derledik.

 

Kuru öksürük tabiri aslında halk arasında sıklıkla kullanılan kulağa hoş gelmeyen ve kötü olarak algı yaratan bir terimdir. Çünkü kuru öksürüğün kişiyi ne kadar zorladığını, onun canını acıttığı ve solunumunu etkilediği görülmektedir. Özellikle de çocuklarda kuru öksürük görüldüğünde giderilmesi için her türlü yola başvurulmaktadır.

Çocuklarda Kuru Öksürük Neden Olur?

Çocuklarda kuru öksürüğün nedenlerine geçmeden önce kuru öksürüğün ne olduğunu bilmek lazımdır. Kuru öksürük balgam çıkartmayan ve bu nedenden dolayı da tahriş eden bir öksürük tarzıdır. Bu tanımdan da anlayacağımız gibi kuru öksürük özellikle viral hastalıklarda karşımıza çıkmaktadır.

İnsanlar kuru öksürüğe balgam çıkartmadığı için verimsiz öksürük ismini de takmıştır. Örneğin buna benzer olarak eğer oluşan öksürükte balgam varsa ve bu balgam kanlıysa bu öksürüğe de kanlı öksürük denmektedir. Hemoptizi ise kanlı öksürüğün bilimsel ismidir.

Çocuklarda kuru öksürüğün görülme nedeni genellikle soğuk algınlığıdır. Soğuk algınlığı çocuğun boğazında enfeksiyona neden olabilir. Bu enfeksiyona bağlı olarak kuru öksürük etkisi görülmektedir. Soğuk algınlığı haricinde çocuklarda kuru öksürüğe neden olan başka hastalıklar da vardır. Bunlar sinüzit, bademcik iltihabı, laranjit ve üst solunum yollarında enfeksiyondur. Çocuklarda oluşan kuru öksürük alerjik bir etken olarak da kendini gösterebilmektedir.

Çocuklarda Kuru Öksürük Nasıl Geçer Yani Nasıl Giderilir?

Çocuklardaki kuru öksürüğün giderilmesi için evlerimizde yani yaşam alanlarımızda bazı önlemler almamız gerekmektedir. Bu önlemler sayesinde çocuklardaki kuru öksürüğün geçtiği görülmektedir. Yaşam alanlarında uygulanan bu teknikler sonuç vermezse yani kuru öksürük geçmezse mutlaka bir doktora gidilmelidir.

Çocuklardaki kuru öksürüğün geçmesi için yani giderilmesi için aşağıdaki yöntemleri yapabiliriz:

Öksürme isteğini azaltarak kuru öksürüğü geçirebiliriz. Bunun için burun tıkanıklığını açmak ve akciğerlerdeki balgamı hafifletmek gerekir.

Balgam üst solunum yollarına akan ve takılan aynı zamanda da öksürme istediğini arttıran bir etkendir. İltihabın kuruması balgamın sökülmesine bağlıdır. Balgamın sökülmesi amacıyla da bazı bitkiler içecekler içebilir ya da doktorun verdiği balgam sökücü ilaçlar kullanılabilir.

Kuru öksürük çok şiddetli de olabilir. Bu durumda çocuğun rahatlaması için öksürük şurupları ya da öksürük ilaçları doktor kontrolünde kullanılabilir.

Bilindiği gibi çocuklarda kuru öksürük alerjik bir durumdan kaynaklı da olabilir. Bu durumda ilaç grubu tercih ederken hekimin verdiğinden dışarıya çıkmamalıyız.

Çocuklardaki kuru öksürük astımdan kaynaklı da olabilir. Bu durumda çocuk doktorunun verdiği çocuğa uygun astım ilaçları kullanılabilir.

Çocuklarda Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Çocuklardaki kuru öksürüğe iyi gelen ve evlerimizde yapabileceğimiz bazı bitkiler karışımlar da mevcuttur. Bu bitkisel karışımlar zaten doktorlar tarafından da önerilmektedir. Örneğin ballı limon karışımının kuru öksürüğe iyi geldiği herkes tarafından bilinmektedir.

Ananas, tavuk suyu çorbası, zencefil, karabiber, kuşburnu, badem, bal, ceviz, ayva, limon, incir ve soğan ürünleri çocuklardaki kuru öksürüğe iyi gelmektedir. Bunun yanında bol su tüketmek, ballı ve ılık bir süt içmek de öksürüğü hafifletecektir. Ortamdaki kuru havanın nemlendirilmesi, varsa burun tıkanıklığının giderilmesi, yastığın konumu, odadan toz gibi alerjenlerin uzak tutulması da kuru öksürüğün geçmesine olumlu etken olacaktır.

 

 

False