GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda konuşma bozukluğu nasıl tedavi edilir ve terapisi nasıl uygulanır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda konuşma bozukluğu nasıl tedavi edilir ve terapisi nasıl uygulanır?

Çocuklarda konuşma bozukluğu nasıl tedavi edilir ve terapisi nasıl uygulanır?

Konuşma bozuklukları erken yaşlarda tedavi edilmediği takdirde, çocukların okuma ve yazmayı öğrenmesini zorlaştırabilir. Konuşma bozukluğu, diğer koşullarla ilgili olmayan çocuklar için konuşma terapisi önemli bir fark yaratabilir. İşte, tüm detaylar.

 

Çocuğunuzun ağzı, çenesi, dili ve ses yolu, tanınabilir kelimeler üretmek için birlikte çalışamadığında bir konuşma bozukluğu meydana gelir.

Konuşma Bozukluğu Nedir?

Konuşma, insanların sesleri ve kelimeleri nasıl çıkardıklarıdır. Konuşma sorunları, sesleri net çıkaramama, hırıltılı bir sese sahip olma veya kekemelik (konuşma sırasında tekrarlanan sesler veya duraklamalar) içerebilir. Dil, konuşma ile aynı şey değildir; fikirleri paylaşmak için kullandığımız kelimelerdir. Dil ile ilgili sorunlar, anlama, konuşma, okuma veya yazma güçlüğünü içerebilir.

En Yaygın Konuşma Bozukluğu Türleri

Kekemelik: Gelişimsel gecikmeyi, kalıtsal bir durumu veya çocuğunuzun beyninin konuşmayı yönlendiren işlevleri koordine etmediğini gösterebilir.

Artikülasyon Hataları: Çocukların dillerini doğru konuma getirmekte zorlandıkları için konuşma sesleri çıkaramadıkları zaman olur. Lisping, artikülasyon hatasına bir örnektir.

Dil Bağı (Ankiloglossia): Çocukların dillerini hareket ettirmelerini zorlaştıran fiziksel bir durumdur.

Apraksi: Bir çocuğun beyni konuşmayı sağlayan kasları koordine edemediğinde ortaya çıkar.

Dizartri: Bu durum, çocuklar beyin hasarı nedeniyle sözlerini gevezelik ettiğinde ortaya çıkar.

Seçici Dilsizlik: Çocukların konuşamayacakları belirli yer ve durumlarda bulunma konusunda çok endişeli olduklarında ortaya çıkar.

Orofasiyal Miyofonksiyonel Bozukluklar: Her yaştan insanda orofasiyal miyofonksiyonel bozukluk (OMD) olabilir. Bir OMD, bir kişinin yüzündeki ve ağzındaki kemiklerin ve kasların gelişimine müdahale edebilir. Bu, bir kişinin nefes alma, yutma, yemek yeme ve konuşma yeteneğini etkileyebilir. Bir kişinin dilini doğru yerde tutmasına veya dinlenirken dudaklarını bir arada tutmasına neden olan herhangi bir şey de dahil olmak üzere çeşitli sorunlar OMD'ye neden olabilir.

4 yaşına kadar konuşma seslerini doğru çıkaramayan bir çocuk, fonolojik bozukluk veya artikülasyon bozukluğu olarak da bilinen konuşma sesi bozukluğuna sahip olabilir. Yine de konuşma sesi bozuklukları sadece çocuklarda değildir. Yetişkinler, çocukluklarından beri bir rahatsızlıktan mustarip olabilir veya bu bozukluğu beyin hasarını sürdürdükten sonra edinmiş olabilir. Araştırmalar, birinci sınıfa başlayan çocukların yaklaşık %5'inde gözle görülür konuşma engelleri olduğunu göstermektedir.

Konuşma Engellerine Ne Sebep Olur?

Konuşma engellerinin tek bir nedeni yoktur. Örneğin, kekemelik gelişimsel bir gecikmenin işareti olabilir, kalıtsal olabilir veya bir çocuğun beyninin konuşmasına yardımcı olan işlevleri koordine edememesi nedeniyle olabilir. Dil bağı ise çocuğunuzun dilini hareket ettirmesini zorlaştıran fiziksel bir durumdur. Ayrıca;

Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD): OSB'li kişiler, sosyal etkileşimlerde ve sözlü ve sözlü olmayan iletişimi yorumlamada ve kullanmada sorun yaşarlar.

Disleksi: İnsanların okumasını zorlaştıran yaygın bir öğrenme güçlüğüdür.

Serebral Palsi: Serebral palsili kişiler kaslarını, hareketlerini ve koordinasyonlarını koordine etmekte zorlanırlar.

İşitme Kaybı: Çocuklarda işitme kaybı en sık görülen doğumsal bozukluklardan biridir.

Konuşma Bozukluğunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birçok konuşma bozukluğu tedavi edilemez. Ancak lisanslı bir konuşma patoloğu ile konuşma ve dil terapisi alarak birçok çocuk; iyileştirebilir veya alternatif iletişim yöntemlerine uyum sağlayabilir. Konuşma terapistleri, bireylerin, ağızlarını ve dillerini ne zaman ve nasıl hareket ettirecekleri, belirli sesleri söyleme alıştırması yapma, bir sesin ne zaman doğru veya yanlış olduğunu söylemeyi öğrenme ve sesleri daha uzun cümlelerde kullanma alıştırması dahil olmak üzere ses çıkarmanın doğru yolunu öğrenmelerine yardımcı olabilir.

Konuşma patologları, çocuklara ve yetişkinlere konuşmalarını geliştirmek için egzersizler verebilir. Ek olarak, konuşma bozukluğunun tipine bağlı olarak, başka tıbbi veya zihinsel sağlık bakımı gerekli olabilir. Konuşma bozuklukları, hayatın her kesiminden çocukları ve yetişkinleri etkiler. Ancak bu bozuklukların iletişim, eğitim ve kariyerlerinin önünde durması gerekmez. Lisanslı konuşma patologları, bireylerin konuşmalarını geliştirmelerine yardımcı olabilir.

 

False