GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda apandisit belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Çocuklarda apandisit neden olur
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda apandisit belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Çocuklarda apandisit neden olur

Çocuklarda apandisit belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Çocuklarda apandisit neden olur

Çocuklarda görülen apandisit nedenleri çoğu zaman yetişkinlere göre farklılık gösterebiliyor. Aynı zamanda apandisit her yaşta olabildiği gibi çoğu zaman da 7-14 yaş arasında görülüyor. Apendiks içine girmiş olan sert dışkı parçasının takılı kalması ya da duvarındaki lenf bezlerinin büyümesi sonucunda kanalı tıkaması apandisite yol açabilir. Çocuklarda apandisit belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir sizler için derledik.

İnsan vücudunda görevi tam olarak bilinmeyen bağırsakların defans mekanizmasını ve bağışıklığı düzenlemeye yardımcı olan apandisitin iltihaplanması ile birlikte tedavinin yapılmaması da hayati risk oluşturuyor.

Çocuklarda Apandisit Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kalın bağırsağın başlangıç bölümünde 5-6 cm boyunda ve 3 mm çapında kör bir bağırsak parçası olarak bilinir. Görevi tam olarak bilinmeyen bu organın, hayatın ilk yıllarında bağışıklık sistemini, bağırsakların defans mekanizmasını düzenlemesine yardım ettiği kabul edilmiştir. Apandisit iltihaplanması ise, genellikle 2 yaşından sonra her yaş grubundaki pek çok kişide görülebilir. Belirli bir yaş sınırı ise bulunmaz.

Çocuklarda apandisite bağlı olarak meydana gelen şikayetler, iştahsızlık ve devamlı karın ağrısıyla başlar. Birkaç defa kusma şeklinde de devam eder. Hastalarda çok yüksek olmayan ateş ise, yürürken, kalkarken, öksürürken artan karın ağrısı da olabilir. Muayene bulguları, tanıda oldukça önemlidir ve zamanında tedavisi yapılmadığı takdirde hayati riskleri de olabilir.

Apandisit iltihabının en sık görülen belirtisi; yaygın olarak tüm karında başlayarak daha sonra karnın sağ alt kadranında (bölgesinde) toplanan güçlü ve şiddetli ağrıdır. Bu ağrıya sıkça iştah kaybı da eşlik eder. Bulantı olabilir ama genellikle de ağrı başladıktan çok sonra meydana gelir. Eğer önce bulantı ve kusma ortaya çıkarsa bu durum, başka bir hastalığın belirtisi ya da apandisit iltihabından çok besin zehirlenmesi olabilir. Eğer iltihap şiddetlenirse hastanın ateşi de çıkabilir.

Apandisit iltihabının en sık görülen belirtileri kişiden kişiye göre değişiyor. Fakat en çok kişiyi iki büklüm haline getiren karın ağrısı, şeklinde ortaya çıkıyor. Buna eşlik eden, bulantı, sağ kasık ağrısı, kusma, ağız, iştahsızlık ve dilde kuruluk, gaz çıkaramama, hızlı kalp atımı, sindirim güçlüğü, büyük tuvaleti yapma isteği ama dışkı yaparken zorlanma ve ağrı, ateş olarak da sıralanabilir. Gebelerde apandisit iltihabı ağrısı ise genellikle karnın ve sırtın yan bölgesinde görülür. Gebelerde apandisit, hamilelik semptomları ile de karıştırılabileceği için teşhisi çok daha zor olabilir.

Çocuklarda Apandisit Neden Olur?

Apandisitin iç kısmının tıkanması sonucunda apandisit giderek boğulur. Organın içinde bulunan basınç yükselince beslenme de önemli ölçüde bozulur. Bu süreçte ise, iltihaplanma meydana gelir. Apandisitin tedavisi genellikle cerrahi olarak yapılır. Apandisit ameliyatı ise, apandisitin çıkarılması ile gerçekleştirilir. Apendektomi yani apandisit ameliyatı laparoskopik ya da açık olarak yapılabilir. Günümüzde yaklaşık 5-10 mm'lik kesilerle ameliyatın yapılıyor. Özel bir gereksinim olmadığı sürece ameliyat laparoskopik yani kapalı bir şekilde yapılır. Bu da hastaların apandisit ameliyatı sonrasında hastanın çok daha hızlı ve daha normal bir şekilde hayata dönmesini sağlar.

Apandisit vakaları genellikle hastaneye acil olarak geldiği için hızlı bir şekilde müdahale etmek için pek çok yerde açık ameliyatlar yapılır. Aslında apandisitin kapalı bir yöntemle yapılması çok daha uygun oluyor. Çok nadir görülen vakalarda apandisit ameliyat olmadan da rahatlıkla iyileşebilir. Bazı vakalarda ise, apandisit henüz patlamamış ya da yırtılmamışsa doktor antibiyotik tedavisi de önerebilir. Ama buna rağmen iltihap sızıntısı bulunuyorsa apandisit ameliyatla tedavi edilir. Fakat apandisit tedavi edilmezse de hayati sonuçlara neden olabilir.

 

False