GeriSağlık Bitkisel çayları lezzetlendirmenin sırrı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bitkisel çayları lezzetlendirmenin sırrı

Bitkisel çayları lezzetlendirmenin sırrı

Bu çayları daha lezzetli getirmek kolay ama bazı noktalara dikkat!

KTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sökmen, bitki çaylarının iki saat içinde tüketilmediği taktirde bakteri üretebileceğini açıkladı. Sökmen, yaptığı açıklamada bitkilerin direkt çay olarak tüketilmesinin yan etkilerinin olabileceğini belirtti. Günde 3 fincandan fazla tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Sökmen, demlik ya da fincan seçiminin bitki çaylarının daha lezzetli ve sağlıklı olmasında etkili olduğunu söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münevver Sökmen, yaptığı açıklamada, bitkilerin direkt çay olarak tüketilmesi sırasında yan etkiler görülebileceğini söyledi.

Bitkilerin birçok maddeyi bünyesinde barındırdığı için gerekli tesiri içeren madde yanında diğer maddelerin de vücuda alındığını belirten Sökmen, "Bu durum yan etkilere neden olabilir. İlaç sanayisindeki maksat gerekli maddelerin ayrıştırılarak etken maddenin ortaya çıkarılıp kullanılmasıdır. Tedavi amacı ile kullanılan maddelerin doz ayarı ve bitki seçimi de çok önemlidir" dedi.

Sökmen, bitki çaylarının hazırlanacağı demlik ya da fincan seçiminin de önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bitki çaylarını hazırlarken kaliteli porselen demlik ya da fincan tercih edilmelidir. Özellikle uçucu bileşenlere sahip bitki çaylarının hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılması önerilir. Porselen demliğe önce çayını yapacağınız bitkiyi koyun ve üzerine gerekli miktarda su ekleyin. Genellikle bir tatlı kaşağı kuru veya bir avuç taze bitki için dörtte bir litre su kullanmak gerekir. Keyfi içilecek çay, kaynatılmış suya batırmak suretiyle bekletilip içilebilir. Şifa amacıyla kullanılacak çayın ise bitkilerin şifalı kimyasallarını ayırıp suya karışması için daha uzun süre yani yaklaşık 15 dakika bekletilmesi gerekir."

“Bitkiler insan bünyesine göre farklılık gösterir”

Prof. Dr. Sökmen, kök ve dallar için kaynatarak demlemenin daha uygun olduğunu, suyun birkaç kez kaynatılmasının ise içindeki mineralleri değiştirdiği için çayın kalitesini olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Bitki ve parçalarının kullanıma uygun hale getirilmesinin uzmanlık konusu olduğuna da dikkati çeken Sökmen, "Bitkiler insan bünyesine göre farklı etkiler gösterir, bu yüzden bazı kullanıcılara faydalı olabileceği gibi bir başkasına ters etki yapabilir. Bitki çayları bir hastalığın tedavisine yönelik olarak ya da hastalıktan korunmak amacıyla kullanılabilir ancak herhangi bir rahatsızlığın uzman kişilerce tedavi şekli belirlenmelidir" diye konuştu.

Günde 3 fincandan fazla içilmemeli!

Sökmen, bitki çaylarının fazla içilmesinin zararlı olduğuna da işaret ederek, "Bitki çaylarının tıbbı ilaç gibi düşünülmemesi, günde 3 fincandan fazla içilmemesi gerekir. Bitki çayları iki saat içinde tüketilmelidir, yoksa bakteri üretebilir" dedi.

AA

False