GeriSağlık Bal alırken nelere dikkat edilmeli?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bal alırken nelere dikkat edilmeli?

Bal alırken nelere dikkat edilmeli?

İşte, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklaması!

Son günlerde gündeme gelen sahte bal üretimi, sağlığı ciddi oranda tehdit ediyor. Peki, satın alırken nelere dikkat edeceğiz? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

“Gıda ürünleri ile ilgili denetim ve kontroller 5996 Sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikler kapsamında Bakanlığımızca yürütülmektedir. İlgili yönetmeliklerin yanı sıra bal ile ilgili denetim ve kontrollerde Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği hükümleri göz önüne alınmaktadır. Bir balın gerçek veya sahte olup olmadığı kesin olarak ancak modern cihazlarla yapılan laboratuar analizleri yoluyla anlaşılabilmektedir. Bal, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde belirtilen özellikleri taşımalıdır.

Mevzuata uygun olmayan koşullarda üretilen ballar, gıda zehirlenmesinden, petrol ürünü katılmış balmumları ve yasa dışı kullanılan naftalinin kanserojen etkisine kadar birçok olumsuz etki gösterebilmektedir. Ayrıca halk arasında sahte bal olarak ifade edilen taklit ve tağşiş edilmiş ballara dışarıdan ilave edilen ve ürün etiketinde belirtilmeyen bileşenler, sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Bunlara dikkat!

Tüketiciler her üründe olması gerektiği gibi, satın alacakları balları da incelemelidirler. Bakanlığımızca gıda ürünlerine verilen üretim izni, onay/kayıt numarası veya ithalat izni tarih ve numarasının ürün etiketinde bulunmasına dikkat etmelidirler.

Gıda ürünlerinin ambalajları üzerindeki son tüketim tarihine ve raf ömrüne, ürün etiketinde yer alan bilgilerin okunmayacak derecede silik olmamasına, muhafaza ve satışta hijyen kurallarına uyulmasına ve etiket üzerindeki muhafaza ve satış uyarılarına, her ürünün kendine uygun muhafaza şartlarına (ısı, ışık, nem vb.) uyulmasına özen göstermelidirler. Ambalajların; bozulmamış olmasına, şişmiş, delinmiş ve sızma yapmış olmamasına, tüketiciyi yanıltmamasına, etiketlerinde gerekli uyarı ve açıklamaların yazılmış olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Şikayetler için: 174 Alo Gıda Hattı

Bununla birlikte, tüketiciler ballar hakkındaki her türlü soru ve şikayetlerini Bakanlığımız 174 Alo Gıda Hattı’na veya Bakanlığımız İl ve İlçe Müdürlüklerine bildirebilirler.

Tüketiciler, internetten alışveriş yaparken;

- İnternette alışveriş güvenliği kurallarına dikkat etmeli,

- Ürünün teslimatında ürün üzerinde Türk Gıda kodeksine uygun etiket bilgilerinin mutlaka olması ve alışveriş yapılan internet firmasının Bakanlıktan onay/kayıt almış firma olmasına, son tüketim tarihinin etikette bulunmasına özen gösterilmeli,

- İnternet üzerinden alınan ürün eğer tanıtımı yapılan üründen farklı ise, ürün kabul edilmemeli ve mutlaka ürün ile ilgili 174 Alo Gıda Hattı’na veya Bakanlığımız İl ve İlçe müdürlüklerine bilgi verilmelidir.

Bununla beraber, daha güvenilir bir gıda temini için, internet veya medya yoluyla satış yapan yerler yerine gıdanın ambalaj, etiket, hijyen kurallarına uyumu konularının daha güvenli ve açık bir şekilde izlenebildiği, ürünün görerek alındığı, market, süpermarket, pazar, alışveriş merkezi gibi satış mağazalarının tercih edilmesi önerilmektedir.”

False