Geriİsimler Sözlüğü Ahmed isminin anlamı nedir ve Ahmed ne demek? Ahmed adının özellikleri, analizi ve kökeni
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Ahmed isminin anlamı nedir ve Ahmed ne demek? Ahmed adının özellikleri, analizi ve kökeni

Ahmed isminin anlamı nedir ve Ahmed ne demek? Ahmed adının özellikleri, analizi ve kökeni

Hz. İsa'dan sonra Arabistan yarım adasına elçi olarak gönderilen Hz. Muhammed, son peygamberdir. Muhammed ismi daha sonraki yıllarda, kısaltılarak kullanılmaya başlanmıştır. Muhammed adının kısaltması olan Ahmed, 8. yüzyıldan sonra Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Kuveyt gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Hem Türkiye'de hem de dünya genelinde milyonlarca insana verilen Ahmed isminin anlamı nedir? Kuran'da geçer mi ayrıntıları ile derledik.

Farsçada ve Arapçada, şehir, ülke ve insan isimlerinin bazılarında ''T'' harfi yerine ''D'' kullanılır. Tıpkı ''Muhammed'' isminde olduğu gibi ''Ahmed'' adında da T harfi yumuşayarak D olarak yazılmıştır. Bu isimlerin yazılışları değişse de okunuşları ve anlamları aynıdır.

Ahmed İsminin Anlamı Nedir ve Ahmed Ne Demek?

Ahmed, hem davranışları hem de sözleriyle topluma örnek olduğu için övülmeye değer olan kimse demektir.

Ahmed İsminin Özellikleri

 1- Ülkemizde ise Ahmed ismi ilk kez Büyük Selçuklu Döneminde kullanılmaya başlanmış, Osmanlı Devleti'nin kurulmasının ardından, Ahmed ismi Anadolu'da ve Balkanlarda da yaygınlaşmıştır.

 2- Ahmed kelimesinin bir diğer anlamı, sürekli Allah'a şükreden ve mağfiret dileyen kimsedir. Hz. Muhammed de cennetle müjdelenmiş olmasına rağmen, sürekli tövbe eder ve ibadetlerini hiç aksatmazdı

Ahmed İsminin Analizi

Sözlerine sadıktırlar. Başlarına iyi bir şey de kötü bir şey de gelse Allah'a şükrederler. Planlı ve disiplinli bir şekilde çalışırlar.

Ahmed Adının Kökeni

Bu adın kökeni tahmid'dir. Tahmid, Arapçada, bir kişi yaptıklarından ya da söylediklerinden dolayı sürekli övmek ve desteklemek anlamına gelir.

Ahmed İsminin Yanına Yakışan İsimler

 1- Aytaç

 2- Mümtaz

 3- İzzet

 4- Haşmet

 5- Hikmet

 6- Himmet

Ahmed İsmi Kur'an'da Geçiyor mu?

Ahmed ismi Saff Suresinde geçmektedir. Bu ayete göre, Hz. İsa kavmine kendisinden sonra bir elçi daha geleceğini söylemiştir. Bu ayette Hz. Muhammed yerine Ahmed ismi kullanılmıştır.

False