Vegan yaşam felsefesini benimseyen kişiler için belki de en zoru Türk mutfağının çok sevilen iki lezzeti lahmacun ve pidenin bitki temelli versiyonunu bulabilmek. Jürimize kimi harcına mercimek katarak kimi sebze ya da soya kıyması kullanarak en iyisini yapan adresleri sorduk.
#Gizem DinçbaşAntep fıstıklısı, cevizlisi, şerbetine süt katılanı ya da kaymakla servis edileni... Okurlarımız kıyasıya geçen bir anket oylamasında ekmek kadayıfına karşı tel kadayıfı tercih etmişti. Jürimiz de çok sevilen bu geleneksel tatlımızın en iyisini bulabileceğimiz adresleri seçti...
#TatlıJapon, Çin, Kore, Tay... Uzakdoğu mutfağı denince aklımıza gelen mutfak çeşitliliği ve bu çeşitliliği sunan restoranların sayısı giderek artıyor. Michelin Rehberi’nin 2024 yılı seçkisinde de yıldız alan ve tavsiye listesine giren isimler dikkat çekmişti. Jürimize İstanbul’da Uzakdoğu mutfağının en iyi örneklerini sergileyen adresleri sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞKuzunun göğüs kafesinden elde edilen kaburga, kemikli ve yağlı yapısıyla leziz bir et için ideal. Kimi ızgarada kemiği üzerinde pişirirken kimi küçük küçük doğrayıp şişlere geçiriyor... Adanalılar onu kebaba da katıyor. İçi pilavlı dolmasıysa hemen her bölgede çok seviliyor. Jürimize kuzu kaburganın en iyi adreslerini sorduk.
#Kebap1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiLokum kıvamındaki dokusu, balığın tazeliğini tabağa yansıtan tadı ve gösteriş istemeyen sunumuyla meze sofralarının en zarif üyesi. İri toriklerden yapılanı makbul, hazırlaması da epey zahmetli. İstanbul yeme-içme kültüründe önemli yere sahip lakerdanın en iyisini hangi adreslerde yiyebiliriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞDışarıda içtiğimiz kahvenin kalitesi ve çeşitliliği arttıkça evde demlediklerimizde de yüksek bir standart arar olduk. Bunun yolu da elbette doğru metotları uygulamaktan ve iyi çekirdek seçmekten geçiyor. Jürimize eve alırken hangi çekirdekleri tercih ettiklerini sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞTatil beldelerinde balık-meze, pizza, ‘fine dining’, pek çok seçenek bulabiliyoruz ama damağımız arada kuru fasulye, pilav, dolma gibi ev yemeklerini de arıyor. Yöresinin yerel malzemelerini mutfağa taşıyan, hesaplı ve doyurucu esnaf lokantalarını jürimize sorduk...
#Ev YemeğiYazarımız Vedat Milor geçen hafta çılbırın ne kadar popülerleştiğini anlatırken gözlemenin de dünyada ilgi görebilecek lezzetlerimizden biri olduğundan bahsetmişti... Biz de bunun üzerine jürimize incecik hamuruyla gözlemesini en beğendikleri adresleri sorduk.
#GözlemeZaman kısıtlaması olmadan sofraya kurulmak, usul usul, tadını çıkara çıkara yemek tatilde olmanın en güzel yanlarından biri... Jürimiz geçen hafta en sevdikleri yol üstü lezzet duraklarını anlatmıştı, bu hafta sıra Ege ve Akdeniz’deki kahvaltı mekânlarında... Ev yapımı ekmeklerden kuru domatesli-biberiyeli tereyağına, otlu tepsi böreğinden poşe yumurtaya tadanı mutlu etmesi garanti önerilerimiz var.
#KahvaltıJürimiz bu hafta bayram denince aklımıza ilk düşen tatlımız baklavanın en iyilerini seçti. Aralarında glütensiz ve veganını yapan da var, keçi ve koyun sütlerinin karışımıyla yapılan tereyağını kullanan da... Jürimiz cevizli, coğrafi işaretli Tavas baklavası için de bir adres önerdi.
#BaklavaMangalın başına kuruluyor, gözümüzün önünde pişen etlerin tabağımıza düşmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. Bu sabırsızlığa ustayla yapılan sohbetler de eşlik ediyor... Kebaptan ciğer şişe, yağlı karadan pirzola ve kaburgaya hepimizin çok sevdiği ocakbaşı restoranlarda her damak tadına uygun bir seçenek bulmak mümkün... İstanbul’un en iyileri hangileri, jürimize sorduk.
#MangalElde incecik açıldıktan sonra haşlanan hamur katları... Arasında beyazpeynir-maydanoz veya bol kıyma... Tepside üzeri nar gibi kızaran suböreği, mutfağımızın en özel lezzetlerinden, bayram sofralarının da vazgeçilmezi... En iyilerini bulabileceğimiz yerleri jürimize sorduk.
#BaklavaBayramlaşmaya giderken bir kutu güllü lokum götürmek âdettir. Misafirlere Türk kahvesi yanında ikram etmek içinse çifte kavrulmuş Antep fıstıklısı tercih edilir. Damlasakızlısı, kaymaklısı, nanelisi ve dahası... Lokum söz konusuysa herkesin favorisi farklıdır. Kültürümüzde özel bir yere sahip olan lokumun klasikleşen adreslerini jürimize sorduk.
#LokumZar ve sinirlerinden güzelce ayıklanıp temizlenmiş, yaprak yaprak kesilmiş ciğer, mutfağımızın değerli lezzetlerinden. Anavatanı sayılan Edirne’nin tava usulü çok seviliyor ama tereyağında pişen halini de menülerde daha sık görmeye başladık. Jürimize en iyisini yapan adresleri sorduk.
#CiğerHazırlık ve kutlamalarla geçen yılbaşı akşamının ardından yılın ilk sabahını dışarıda, dört dörtlük bir kahvaltı sofrasında başlatmak çoğumuzun favorisi. Akşamdan kalan tatlı yorgunluğun üzerine keyif yapmak isteyenler için jürimize lezzetleriyle olduğu kadar ortamının güzelliğiyle de öne çıkan adresleri sorduk.
#Yılbaşı AkşamıHamurunun çıtırtısı ve Antep fıstığının yeşiliyle göz alan katmer, en sevilen tatlılarımızdan... Kendine has hamur açma tekniği tıpkı baklava gibi büyük bir ustalık gerektiriyor, yapılışını izlemek bile mest ediyor. Jürimize katmeri hakkıyla pişiren adresleri sorduk.
#Katmer