Yıllanmak iyi mi

"Yıllanmış şarap gibi" deyimi orta yaşlı olan ama güzelliğinden pek bir şey kaybetmemiş kadınlar için kullanılır.

Yani yıllanmış şarap iyi bir şey olarak görülür. Ancak Gastro dergisinin 36. sayısındaki yazısında Yard. Doç. Hatice Kalkan Yıldırım, her şarabın yıllandırılmaya müsait olmadığını söylüyor. Yıldırım, kırmızı şarabın yıllanma süresinin içinde bulunduğu tanen miktarına bağlı olduğunu belirtiyor.

Tanen, üzümde bulunan bir maddedir ve şarabın yapımı sırasında şaraba geçer. Tanen miktarı üzümden üzüme değişkenlik gösteren bir şeydir ve kalın kabuklu üzümlerde daha çok tanen bulunduğundan kalın kabuklu üzümden yapılan şaraplar yıllanmaya daha müsaittir. Yine aynı yazıda Yıldırım, şarabın yetiştiği bölgenin ikliminin de şarabın yıllanma süresi üzerinde çok etkili olduğunu yazıyor ve "...Kurak geçen yazlarda veya daha az sulanmış bağlardan elde edilen üzümlerin kabukları daha kalın olmakta, daha fazla tanen içermektedir ve yıllandırılmaya daha uygundur" diyor.

Yani, her şarabın yıllanmışı makbul değildir ve size "Yıllanmış şarap gibisiniz" diyen birine "İyi ama hangi şarap?" diye sorabilirsiniz.

Patlıcanlı Malatya kebabı

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

35 saat


Malzeme listesi

á 5-6 adet orta boy patlıcan

á 500 gr kuzu kuş başı et

á 4 adet orta boy domates

á 2 yemek kaşığı sıvıyağ

á 3 adet yeşil biber

á 30-50 gr tereyağı

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Patlıcanları ocak üzerinde, fırında ya da mangal ateşinde iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Kabuklarını akan suyun altında soyun. Her birini üç eşit parça elde edecek şekilde dilimleyin. Orta boy ve kenarları yüksek bir fırın kabını fındık büyüklüğünde tereyağıyla yağlayın.

Doğradığınız patlıcanları bu kaba yan yana yerleştirin. Kuş başı eti orta boy bir tencereye koyup üzerine 5-6 su bardağı sıcak su ekleyin. Üzerine tuz ve karabiberi serpin. Kısık ateşte, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın.

Haşlama suyundan 1 su bardağı kadar ayırmayı ihmál etmeyin. Soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri sıvıyağa aktarıp, sürekli karıştırarak 5 dakika kadar pişirin ve ocaktan alın. Haşladığınız eti fırın kabına yerleştirdiğiniz patlıcanların üzerine aktarın. Üzerine domatesli sosu gezdirin ve yeşil biber parçalarıyla süsleyin. 1 su bardağı et suyunu da üzerine aktarın. Yemeği, 175 dereceye ve alt üst konuma ayarladığınız fırında 30-35 dakika kadar pişirip çıkarın. Fırından çıkar çıkmaz üzerine kızgın tereyağı gezdirip karabiber serpin ve sıcak sıcak servise sunun.

Pratik kumpir

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

60 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet büyük boy patates

İç harcı için;

á 4 tatlı kaşığı tereyağı

á 8 tatlı kaşığı rendelenmiş taze kaşar peyniri

á 4 yemek kaşığı haşlanmış taze mısır

á 4 adet orta boy sosis

á 2 yemek kaşığı domates püresi

á Ketçap, mayonez

Kabuklu patatesleri iyice yıkayıp kurulandıktan sonra, alüminyum folyoyla kaplayın. Patatesleri yağlı kağıt serdiğiniz tepsinin üzerine dizin. Çatalla birkaç yerlerinden delip 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 1 saat pişirin.

1 saatlik pişme süresinin sonunda pişip pişmediğini kontrol edin. Sosisleri yuvarlak yuvarlak dilimleyip, üzerine domates püresi ve 1 çay bardağı su ekleyerek 5 dakika kadar pişirin.

Fırından çıkardığınız patateslerin karnını bıçakla dikine yarın. Tereyağını patateslerin içine paylaştırıp kaşıkla bastırarak patateslere yedirin. Üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip birer kaşık salçalı sosis iláve edin. En üste haşlanmış taze mısır serpiştirip, ketçap ve mayonezle süsledikten sonra servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları