Bir kız çocuğu için babası kraldır

.

Haberin Devamı

Bir kız çocuğunun hayatında babanın rolü

Araştırmalar veriler gösteriyor ki hayatımızın başlangıcında kurduğumuz ilk bağlar, yaşamımızın ilerleyen dönemlerinde kuracağımız diğer yakın ilişkilere dair izler taşıyor.
Özellikle çocukluk döneminde baba kız arasında kurulan bağ, bugün özel hayatımızda karşı cinsle tutun da sosyal hayatımızda dostumuzla, iş hayatımızda patronumuzla kurduğumuz ilişkileri dahi etkiliyor.
Babalar Günü’ne yaklaşırken ‘acaba ben nasıl bir babayım’ ya da ‘daha iyi bir baba nasıl olabilirim’ sorusunu aklından geçirenler için bu haftaki yazımı babalar ve kız çocukları üzerine yazmak istedim.
Bakalım siz nasıl bir babasınız ve kızınızla olan ilişkiniz nasıl?

Bir kız çocuğu için babası kraldır

Haberin Devamı

Nasıl bir babasınız?

Prens baba: 

Prens babalar, kızlarıyla çok yakından ilgilenen ve ona zaman ayıran kişilerdir. Onun gelişimine göre oyuncaklar alır ve oynarken eşlik eder. Bu babalara prens denmesinin sebebi kızlarına gerçek bir prenses gibi davran-malarıdır. Bu tür babaların kızları kendine güvenen, erkeklerle iletişim kurarken zorluk yaşamayan birey olurlar.

Dost baba:

Dost babalar, kızlarıyla zaman geçirmekten çok hoşlanır. Kızlarıyla geçirdikleri zaman onlar için en keyifli dakikalardır.

Bu babalar kızlarının yeni deneyimlerine açık olmasını destekler.

Dost babaların kızları her zaman onların desteğini arkasında hisseder.

O yüzden zor durumda kaldıklarında çıkış kapıları babalarıdır.

Örneğin, büyüdükleri zaman eşleriyle anlaşa-madıklarında babalarının onlara kapı açacağını bildikleri için verdikleri kararlar net ve cesur olur.

Hayalet baba: 

Adından da anlaşılacağı gibi ortada görünmeyen babalardır.

Kızlarının yanında yer almazlar.

Bu babaları iki şekilde görebiliriz.

Bazı hayalet babalar eve uğramayacak kadar çok sık seyahat eder. Bazıları ise iş dışında hep evde kızı ile beraberdir ancak aynı evde iki yabancı gibi yaşarlar. Evde kızı ile oynamaz, vakit geçirmez.

Haberin Devamı

Ya gazete okur ya televizyonda yarışma programı izler ya da yatar uyur. Kızlarının sorunlarını dinleyip çözüm konusunda onlara yardımcı olmazlar. Bu babalar, kızlarını sever ancak onunla ilgilenmekten kaçınır. Hayalet babaların kızları ergenlik ve yetişkinlikte ilişkilerinde ciddi sorunlar yaşayabilir.

Kayıp baba: 

Eşinden ayrılmış, ne çocuğunun annesini arar ne bir çocuğu olduğunu hatırlar.

Bu tarz babaların kızları genellikle ailenin diğer erkek büyükleri; dede, amca, dayı, abi figürüyle büyümüştür.Sevgi ve ilgiyi çevresinden almaya çalışan, hep bir tarafı eksik olduğu için kalbindeki boşluğu tamam-lamaya çalışan ruhen arayışta olan kişilerdir.

Haberin Devamı

Bu tarz kişilerde yalnız kalma korkusu, toplumda kabul görememe, özgüven problemi, yeme bozuklukları, aile kurumuna özendiği için erken evlilik ya da tam tersi evlilik kurumuna ya da dünyaya bir çocuk getirmeye önyargıyla yaklaşma gözükebilir.

Baba kız arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirecek öneriler

* Sevginizi belli edin: Bazı babalar kendi ailesinden sevgi görmediği için kendisi her ne kadar çocuğuna sevse de duygularını belli edemez. Ama artık devir değişti. Sizin ve kızınızın sevgiye ihtiyacı var. Bu Babalar Günü’nde sevginizi ifade edebilmeyi öğrenin ve kızınıza bunu gösterin. Alacağınız hiçbir hediye ona sevginizi gösterip saçını okşamanızdan daha değerli olmayacaktır.

Haberin Devamı

Küçük sürprizler yapın: İş ve sosyal hayatınızda ne kadar meşgul olursanız olun programınızı ayarlayarak 5 dakika olsa da kızınızın okuluna gidin. Arkadaşları ve öğretmenleriyle tanışın. Eğer okuldan mezun olmuş iş hayatında çalışan bir kız çocuğuna sahipseniz onun çok sevdiği müzik grubu ya da sinema filmi için bir bilet satın alabilir, ona sürpriz yapabilirsiniz.

Özel günleri unutmayın: Onun için önemli olan günleri unutmayın. Onun için önemli olan arkadaşlarına siz de değer verin. Samimi olun ‘mış’ gibi yapmayın .

* Hata yapmasına izin verin: Çocuğunuzun hata yapmasın izin verin. Hata yapılmasına izin verilmeyen bir çocuğun kendi doğrularını bulmakta hayatı boyunca zorluk çekeğini unutmayın.

Haberin Devamı

* Her ne olursa olsun annesini sevin ve saygı duyduğunuzu ona gösterin:

Baba ve kızın arasındaki güçlü bağın ilk inşası aslında daha anne karnında başlıyor. Yani anne ve babanın ilişkisi çocuğun hayatında çok önemli. O yüzden siz, siz olun kızınızın annesine duyduğunuz saygı ve sevgiyi kızınıza hissettirin. Sizin annesine göstermiş olduğunuz saygı kızınızın da hem kendisine hem de annesine daha fazla saygı duyup özgüvenli olmasını sağlar.

Baba kız ilişkisinde annelere düşen görevler

* Babası hakkında konuşurken kelimelerinize dikkat edin: 

Sevgili anneler eşinizle aranız ne kadar kötü olursa olsun çocuğunuzun yanında babası hakkında olumsuz konuşmayın. Konuşurken seçtiğiniz kelimelerinize dikkat edin.

* Baba kızı baş başa bırakın:

Sevgili anneler kız çocukları genellikle bütün gün  paylaşımlarını sizinle yapar. O yüzden siz siz olun her ortama kızınız ve babasıyla beraber gitmeyin. Bırakın kızınız babasıyla baş başa zaman geçirsin.

* Özel hayatı hakkında dedikodu yapmayın: Kızınızın özel hayatıyla babasının bilmesini istemediği eşinize dedikodu şeklinde anlatmayın.

* Avukatlık yapmayın:

Babası ve kızınız anlaşamadığı bir konu üzerinde tartışırken araya girip avukatlık yapmaya çalışmayın. Bırakın tartışsınlar.

* Tehdit etmeyin:

Kızınız bir hata yaptığında ona; ‘seni babana söylerim’ diyerek tehdit etmeyin.

5 maddede ideal olmayan baba özellikleri

* Yargılayıcı
* Önyargılı
* Mükemmeliyetçi
* Yasakçı
* Otoriter

Babaların kızlarına hayat boyu süren eşsiz 5 etkisi

Ruh sağlığı: Babalarıyla sağlıklı bir ilişki kurarak büyüyen kız çocuklarının ruh sağlıkları da yaşam boyu olumlu yönde ilerler.

Okul hayatı: Nitelikli baba kız ilişkisi çocuğun eğitim başarısını da olumlu etkiler. Küçük yaşlarda başlayarak babaları tarafından gelişimiyle yakından ilgilenilmiş, eğitim durumu izlenmiş, spor, dans ve resim gibi faaliyetlerine yönlendirilmiş kız çocukları, mesleki, duygusal ve sosyal olarak daha başarılı olur.

İş hayatı: Babasıyla iyi ilişkileri olan kız çocukları özgüveni yüksek ve kendini rahat ifade eden yetişkin olurlar. Bu onlara cesur kararlar veren atak kişiler olmasına olanak sağlar.

Beslenme hayatı: Beslenme bozukluğu üzerine yapılan birçok araştırma testinde babalarıyla iletişim problemi yaşayan kız çocuklarının bulimia nervoza (yediğini kusma), anoreksiya nervoza (yemek yiyememe), aşırı yemek atakları, obezite gibi yeme bozukluğu yaşadığı gözlenmiş.

Özel hayatı: Baba, kız çocuğunun bağ kurduğu ilk erkektir. Dolayısıyla sonrasında kurulan yakın ilişkinin nasıl olabileceğine dair model oluşturur. Kız çocuğunun babayla olan ilişkisinde yaşadığı olumlu ve olumsuz yaşantılar, nasıl bir genç ve yetişkin olacağını da ileri dönemlerdeki ilişkilerinde ve eş seçiminde etkilidir.

Kız çocuğunun babasından beklediği şeyler

Sevilmek, sayılmak, ilgi görmek, güvenilmek, onaylanmak, takdir görmek, beğenilmek, kabul görmek...

Bir baba kızına nasıl davranmalı?

* İyi bir dinleyici olun.

* Sözlerinizi tutun.

* Önemli olduğunu hissettirin.

* Kuralları beraber belirleyin.

 Kararlarını tek başın almasını destekleyin.

 Takdir etmeyi unutmayın.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları