Trakya’da koku ve kirli hava 1

Çorlu, Ergene, Çerkezköy, Marmaraereğlisi ve çevresindeki kirli hava ve koku konusundaki bazı yanlış bilgilere ve tanımlamalara açıklık getirmek adına sorunları kataloglamak gerekti.

Haberin Devamı

Çeşitli kaynaklardan yayılan bu koku ve kirlilik, bölge insanı ve yaşam şartları açısından dayanılmaz seviyeye ulaştı. Bu durumun devam etmesi halinde yakın zamanda kitlesel tahribatlar beklenebilecek riskler arasında. Halkın tepki göstermemesi, bu tür sorunları yaratanlara ve denetlemesi gerekenlere esnek bir davranış alanı veriyor gibi gözüküyor. Uyarılmadan, şikâyet beklemeden, görevleri gereği müdahale etmesi gerekenler, burada ihmal hatta işlem yapmamaktaki kasıt nedeniyle görevi kötüye kullanma suçu işliyorlar.

YANIK PLASTİK KOKUSU

◊ Tekstil fabrikalarında havlı kumaşların tıraşlanması sırasında ısıyla kesim yapılıyor. Tekstil fabrikalarındaki RAM makinelerinde kumaşın ısıl işleminde kavrulan plastik-polyester elyafın ürettiği gazlar.

◊ Çorlu’nun Çerkezköy yolu üzerinde atıktan alüminyum külçe üreten metal geri dönüşüm işletmeleri var. Bu işletmeler kola kutularını eritiyor. Bu kutuların içi plastik, dışı boya kaplı.

Haberin Devamı

◊ Plastik polyester malzemeden ısı izolasyon malzemesi, yalıtım malzemesi ve sünger üreten işletmelerden yayılan gazlar. Çalıntı kablolardan ve hurda kablolardan bakır telleri ayırmak için yakan korsan atık depoları var.

KİMYASAL KOKUSU

◊ Tekstil fabrikalarında bazı proseste solvent kullanılıyor. Bu malzeme buharlaşan bir kimyasal. İşletmenin içinde de aktif etkili bir zehirleyici. Endüstriyel kimyasal üreten, paketleyen (bidonlayan) ve bizzat üreten tesisler. Bu işletmelerde bizzat kök kimyasal buharlaşıyor.

Mühendis Murat SEVGİ

Çevre aktivisti

Yarın: Gece kokusu, Ergene kokusu, lağım kokusu ve kömür kokusu...

GÜNÜN SÖZÜ

“Bir bahçede hep aynı çiçekten olursa o bahçe güzel olmaz. Sen, ben, o varız diye güzel bu bahçe. Koparma farklı çiçekleri, kalsın renkleriyle, kokularıyla...”

Yaşar Kemal’in vefatının 9. yılında saygı ve özlemle...

(Prof. Dr. Bengi Başer’den)

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİNİN EN AZ 5 BİN TL OLMASINI VE AYLIKLARA SEYYANEN ARTIŞ BEKLİYOR

ERDOĞAN EMEKLİYE HAK VERDİ

Bugünkü yazımızda emeklilerin sorunlarını yeniden gündeme getirmeyi düşünürken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kütahya mitinginde yaptığı konuşmada 10 bin TL tutarındaki en düşük aylıkların yeterli olmadığının farkında olduklarını söyleyerek emeklinin yakınmalarına bir anlamda hak verdi. Erdoğan hayat pahalılığının en çok etkilediği kesimin emekliler olduğunu biliyor. Aylıkları arzu edilen düzeye çıkarmak için çalışacaklarını açıklaması dikkat çekti zaten. Seyyanen artışların emekliler arasında fark oluşturduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı’nın açıklaması seçim gününe kadar bir ‘sürpriz’ olacağının işareti sayılabilir. Bu kitle, 16 milyon dev bir kitle bu sevinci bekliyor. Bir de 3 bin TL olarak belirlenen bayram ikramiyesinin en az 5 bin TL’ye yükseltilmesi, aylıklara belirli tutarda seyyanen artışın yansıtılması da bir başka sürpriz olabilir mi? Bir umut da torba yasa teklifinin TBMM’nin gündeminde bulunması. 16 milyon emeklinin beklentisi TBMM’de karşılanabilir mi? Bir gerçek de şu; emeklinin bekleyecek ne gücü ne sabrı var artık! Zira Cumhurbaşkanı’nın işaret ettiği gibi hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon en çok onları vuruyor.           Şükrü KARAMAN

Haberin Devamı

ÇORLU TREN KAZASINDA KARAR BEKLENİYOR

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 317 kişinin de yaralandığı tren kazasıyla ilişkin davanın 19. karar duruşması bugün 09.00’da Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde yapılacak. Karar duruşması ile ilgili çağrıda “‘Adalet rayların altında kalmasın, başka canlar yanmasın’ diye sürdürdüğümüz adalet mücadelesinde sona geliyoruz. Bu çağrıya kulak veren herkesi karar duruşmasında bizimle omuz omuza olmaya çağırıyoruz” denildi.

KASTAMONULU İKİ İŞİNSANINA YANIT

31 Mart yerel seçimleri öncesi siyasetin yoğun olduğu şu günlerde, işinsanları üzerinde yoğun baskılar yer almakta ve hatta ne yazık ki yargısız infaz yapılıyor. Bu her kesime var. Bunu bir gazeteci olarak belirtiyorum. Dostları aradılar, “Kastamonu’da başarılı iki işinsanı var; uzun yıllar Kastamonu’da vergi rekortmeni olan, şiarlarının doğruluk olduğunu bildiğimiz, Bilgehan Çarpraz ve Kadir Tombul’un hakkında yürütülen iddialar nedeniyle” dediler ki:

Haberin Devamı

“Bu iki işadamının memleketlerinde ve İstanbul’da başarılı işler yaptıklarına tanığız. Gerçeklik payı olmadığı öne sürülen kulis haberlerine kulak vermeyin. İşinsanlarını küstürmeyin, siyasi malzeme yapılmasın lütfen.”

FETÖ’NÜN KUMPASLARINA DİKKAT

Televizyonlarda “Atatürk dinsizdir” diyen adamlar bir FETÖ misyoneridir. Gülen ne âlim ne evliyadır. Onu ne yazık ki tanımamaktadırlar. FETÖ’nün Hınçak Taşnak torunu olduğunu bilmemekteler. Ne vatanperverdir ne de âlimdir o... FETÖ’nün kimlere kumpas kurduklarını bilmiyorsunuz galiba...

ERDEN YENİDEN BAŞKAN

İSTANBUL Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği’nin genel kurulunda yeniden aday olan Başkan Erdoğan Erden, beyaz liste ile yarışarak yeniden başkanlığı kazandı. Erden, 450 oy alırken, rakibi yeşil liste adayı avukat Gökhan Cömert 228 oy aldı.

 

Yazarın Tüm Yazıları