Trakya’da ‘çayır tırtılı’ korkutuyor

Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerimizde binlerce dekar alanda ekili ayçiçeği tarlaları ‘çayır tırtılı’ istilasına uğradı. Trakya illerimizde etkili olan zararlı çayır tırtılları, bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yiyerek büyük verim kaybına neden oluyor. Bu konuda TBMM’de ciddi açıklamalar yapan ve soru önergesi veren Tekirdağ Milletvekilleri Dr. İlhami Özcan Aygun ve Dr. Candan Yüceer ile Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, sorunun büyüyerek, Güney Marmara’ya da sıçradığına dikkat çekerek, tarımsal ilaçlamanın çok sayıda drone ve uçakla yapılması, masrafların da sübvanse edilmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

Valilerin de mücadele konusunda çalışmalar yürüttüğü belirtiliyor. (Kontrolsüz ilaçlama arıcılığa büyük zarar veriyor, dikkat!)

Yani çok hızlı ve etkili bir mücadele gerekiyor. İlhami Özcan Aygun “Çayır tırtılı hızlı bir şekilde çoğalmaktadır. Drone ile tarımsal ilaçlama yapılan alanlarda tırtıl popülasyonunun yüzde 35’inin canlılığını koruduğu da görülmüştür” dedi. Yaklaşık 800 bin ton ayçiçek rekoltesi beklenen Trakya’da, yağ üretimi açısından büyük bir risk ortaya çıktığına dikkat çeken Aygun, “Acil önlem alınmaması halinde çiftçilerimizin mağduriyetinin yanı sıra Türkiye’nin ayçiçek üretim merkezi Trakya’da büyük bir kriz yaşanacağı düşünülmektedir” uyarısı yaptı.

Aygun’un, Bakan Kirişci’ye sorularını yöneltirken, “Trakya’yı afet bölgesi ilan etmeyi düşünüyor musunuz? Trakya çiftçisine karşı üvey evlat muamelesi yapmayınız demesi” dikkat çekti.

Haberin Devamı

Dr. Yüceer de, mücadelede planlı mücadelenin şart olduğunu belirtirken “Çiftçilerimiz bölgede kendi imkânlarıyla ilaçlama çalışması yapıyor, drone desteği de olsa bu yetersiz. Ayçiçeği gibi stratejik bir ürün korunmalı. Üretici yalnız ve çaresiz bırakılmamalı” dedi.

Milletvekili Vecdi Gündoğdu, çiftçinin zararının devlet tarafından karşılanmasını isterken “Kırklareli’nin verimli topraklarına alın terini akıtan üreticinin, çiftçinin, köylünün sesi olmaya geçmişte olduğu gibi her zaman devam edeceğiz” diye de ekledi.

PARTİSİZ ADAY 100 BİN İMZA BEKLİYOR

19 Mayıs 2022’de ‘İnsanca Yaşamak İçin Atatürk Gibi Düşün’ adlı seçim bildirgesini Samsun’da açıklayan ‘Partisiz ve Birleştirici’ cumhurbaşkanı adayı Dr. Serdar Savaş Misakımilli’nin TBMM’de kabulünün 102. yılında 100 bin imza kampanyasına başladığını açıkladı.

Dr. Savaş dünkü açıklamasında “Cumhurbaşkanlığına aday olmak benim anayasal hakkım. Başka ülkelerde halk tarafından aday gösterilen kişilerin 5000-10.000 aralığında imza toplamaları gerekirken ülkemizde bu hak 100.000 gibi yüksek bir sayıyla anti-demokratik bir şekilde düzenlenmiş durumda. Gün şikâyet etme günü değil. Ben halkımdan 100.000 imza toplamak üzere yola çıktım” dedi.

Haberin Devamı

Trakya’da ‘çayır tırtılı’ korkutuyor

MARMARA’YI DA SARDI

TEKİRDAĞ Milletvekili Aygun dün akşam üzeri yaptığı açıklamada ‘çayır tırtılı’nın Çanakkale, Sakarya, Bursa, İznik, Silivri, Çatalca, Balıkesir bölgelerindeki ayçiçeği tarlalarında de görüldüğünü açıklayarak etkin ilaçlama istedi ve ilaçlama masrafının devletçe karşılanması gerektiğini yineledi.

Bazı bölgelerdeki ilaçlamanın arıcılığa da zarar verdiği bildirildi.

TEKİRDAĞ 2 MİLYON TURİST AĞIRLADI

TEKİRDAĞ, tatilcilerin yeni gözdesi oldu, Marmara Ereğlisi’nin 28 bin olan nüfusu neredeyse 1 milyona ulaştı. 32 kilometre olan sahilleri Büyükşehir Belediyesi’nin 50 kişilik ekibiyle kum eleme makineleriyle tertemiz hale getirildi. 9 günlük bayram tatilinde tatilcilerin arkada bıraktıkları çöp tutarı 483 tonu buldu. Bayramda Şarköy’e ziyaretçi sayısının 400 bini geçtiği bildirildi. TBB Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ’ın il nüfusunun 2 milyona çıktığını belirtti ve bayram tatilinde verilen kesintisiz içme suyu ve altyapı hizmeti için TESKİ emekçilerine teşekkür etti.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

BU ülkede bazıları ağacı odun, çiçeği ot, kadını et sanıyorlar. Oysa ki ağaç nefes, çiçek ilaç, kadın da hayattır.” (D.A.’dan)

MESAJ PANOSU

DENİZLİ’ye bağlı Çal-Çivril-Baklan-Bekilli-Bozkurt ilçelerinin toplamının nüfus ve ekonomik kriterler açıdan yeni bir il olmaya müsait olmasının yanı sıra; coğrafi bütünlük ve bölge sosyolojisi açısından da bir realitedir. T. ÇALGÜNER

148 CAMİ ARASINDA YARIŞMA

HOLLANDA’da değeri milyar Euro’yu aşan camilerle ilgili belgesel yarışması yapıldı. Hollanda Diyanet Vakfı’na ait 148 cami arasında yapılan yarışmanın birinciliğini, Lahey Mescidi Aksa belgeseli ile Hasan Öner kazandı. İkincilik, Rotterdam Kocatepe Camisi belgeseli ile Yasin Gedik’in, üçüncülük de Amsterdam Osdorp Hacı Bayram Camisi ile Berat Erkök’ün oldu. (ilhankaracay.com’dan)

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?
Fındıkçılar heyecanlı

FINDIK hasadında geri sayım başlarken, üretici TMO’nun saptayacağı taban fiyatına odaklandığını, geçimini fındıktan sağlayan 400 bin ailenin harcamalarından önceki yıllara oranla iki kattan fazla artış olması nedeniyle kendi hesabını tutturamayacağı endişesi taşıdığını, ancak taban fiyatı 60-65 TL olarak beklediklerini...

ALANYA’da 20 temmuz 2004’den beri Türkçe, Rusça ve Norveç dilleriyle haftalık yayınlanmakta olan Mesut İlhan’ın sahipliğindeki Mahmutlar Post Gazetesi’nin 18 yaşına gireceğini...

BU yılın ilk 5 ayında 512 bin 54 kişinin bireysel kredi borcunu, 402 bin 514 kişinin de kredi kartını borcunu üç ay olan temerrüt süresinin sonunda da ödeyemediği içini bankalar tarafından yasal takibe alınarak icraya verildiğini...

Haberin Devamı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Fatih Belediye Başkanı Ergun Turan ile, kentin kültür hazinesine kazandırılacak Yedikule Gazhanesi şantiyesinde incelemelerde bulunup, “Müze Gazhane’ye kardeş geliyor” dediğini...

Yazarın Tüm Yazıları