Neden öfkeliyiz

Türkiye’de gündeme gelen şiddet olayları son dönemde artış gösterdi.

Haberin Devamı

Peki siyasetin dili ve ekonomik sorunlar gittikçe artan şiddet olaylarını ne kadar tetikliyor ve yaşanan olaylar birbirinden bağımsız şiddet vakaları mı? Son dönemde artan şiddet olayları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Toros Üniversitesi Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu’na göre bazı şiddet olayları birbirinden bağımsız değil. Prof. Dr. Elbeyoğlu, “Ben yaşadığımız bu kadar yüksek düzeyde şiddet olaylarının ve şiddetin bu kadar artmasının siyasetteki şiddet dilinin yansıması olduğuna inanıyorum. Makro düzeydeki bağlam, mikro düzeydeki toplumsal ilişkileri büyük oranda belirler. Son birkaç yıldır giderek artan bir şiddet sarmalı içerisinde bulunduğumuzu söyleyebiliriz. Burada şiddetin yöneldiği objelere, nesnelere baktığımızda bunun öncelikle doğa, kadın ve çocuklar olduğunu görüyoruz. Fakat bu durum şimdi yaygın bir şekilde sokaktaki insanlara, gençlere yönelmeye hatta artık herhangi bir nesne gözetmeksizin yaygınlaşmaya başladı. Tabii siz doğanıza yabancılaşıp doğaya karşı şiddeti arttırdığınızda kendiniz de doğanızdan kopup o şiddet sarmanın içine giriyorsunuz. Dolayısıyla şiddet, birbirini besleyen bir şekilde bu artıyor.”

Haberin Devamı

Şiddetin tırmanmasındaki bir diğer nedenin ekonomik sıkıntılar olduğuna değinen Prof. Dr. Elbeyoğlu, içinde bulunduğumuz dijital çağın imkânlarından bahsederek, “Her şey parmağının ucunda ve senin olabilir ama hiçbir şey senin olamıyor. Bu da insanlarda sürekli öfke biriktiriyor ve insanların bu öfkesi ‘reaksiyon formasyon’ dediğimiz bir mekanizmayla kendinden daha güçsüzlere ve daha çabuk yönelebileceği nesnelere yöneliyor. Dolayısıyla ekonomik sıkıntılar ve ekonomik olarak insanların içinde biriktirdiği bu öfke, toplumun daha dezavantajlı kesimlerine doğru yayılan bir öfkeyle kendini boşaltma ihtiyacını hissediyor” ifadelerini kullandı.

Toplumsal öfkenin göçmenler gibi dezavantajlı gruplara yöneldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Elbeyoğlu, “Haberlere bakarsanız ‘Göçmenler gitsin. Bunlar bizim ülkemizi sömürüyor. Onlar yüzünden biz fakirlik çekiyoruz’ gibi öfkenin yanlış yöneldiği gittikçe artan oranda bir şiddet sarmalın içine girmiş durumdayız. Bunun yer yer patlamalar şeklinde mahallelerde ortaya çıktığını görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Elbeyoğlu, şiddetin tek ilacının ise adil ve demokratik bir toplumsal düzen olduğunu dile getirdi.

İKLİM İÇİN İLK KEZ MECLİS ARAŞTIRMASI İSTENDİ

AŞIRI YERALTI SUYU TÜKETİLİYOR

Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu’nun, iklim değişikliğinin Kırklareli’ne olumsuz etkilerini araştırarak, alınması gereken önlemlerin tespit edilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını isteyerek şu görüşlerini aktardı:

Özellikle kurak yıllarda tarımdaki su ihtiyacının artmasıyla birlikte, yüzey suyuna ek olarak aşırı yeraltı suyu tüketimi, sulak alanların yok olmasına ve toplu canlı ölümlerine sebep olmaktadır. Yeraltı suyunun çekilmesi bölgelerde toprak çökmesine de neden olmakta, bölgesel altyapıya ve evlere ciddi zarar vermektedir. İklimdeki ısınma, havanın daha fazla nem tutabilmesini sağlamaktadır. Bunun etkisiyle bazı bölgelerimizde, kıyılarımızda daha sık, ani ve şiddetli yağışlar görülmektedir.”

GÜNÜN SÖZÜ

Haberin Devamı

“‘Paramız var ki ithal ediyoruz’ mantığı Türk çiftçisini bitiriyor.”

Bunu diyen Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen. Türkiye’de tarım sektörünün üretimi azalırken, bu yılın ilk 5 aylık döneminde tarım ürünü ve gıda ithalatında yüzde 39.1 oranında artış yaşandığını söyledi. Ne dersiniz?

60 TL OLMUŞ 91 TL

Dün Akatlar’dan Halıcıoğlu’na gittim, dört ay önce taksiye 60 lira verdiğim yer 91 lira olmuş. “Şoför iyi ücret, zamsız” deyiverdi. Meclis üyelerine kızıyordu. UKOME’ye, Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, yüzde 57 zam talebiyle gitmiş, İmamoğlu da bu zammı kurula götürmüş. “Ama reddedildi. Onların talepleri yüzde 40 idi. Biz taksiciler, servisler, otobüsçüler zararına çalışıyoruz dersem inanın” dedi. “Siyaset kazığı yedik” demesi de ilginçti.

MESAJ PANOSU

Haberin Devamı

KAHTA KALESİ ONARIMDA

-CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yılda 3.5 milyar litre mazot kullanan çiftçilerin cebinden son bir haftadaki 3 liralık zam nedeniyle yılda yaklaşık 11 milyar lirasının daha çıktığını söyledi ve zamların geri alınmasını istedi.

-SİSTİNOZİS hastası çocukların hayati ilacı SGK ödemesinden çıkarıldı. Bir kutusu 8000 TL. İki yaşındaki oğlu sistinozis hastası olan Ersin Cihangir ve “Parasızlık yüzünden çocuklarımızı kaybetmek istemiyoruz” diyen aileler, ilacın tekrar SGK ödemesine alınması için seslerinin duyulmasını istiyorlar.

- 2 bin yıl öncesine dayanan Kahta Kalesi’nde, restorasyon çalışması başladı. Restorasyonun 4 ay süreceği bilgisi paylaşıldı. Ağustos 2022’de ziyarete açılan kalenin temelleri Hitit, Kommagene, Roma ve Memlükler döneminde atılmıştı.

Haberin Devamı

- Türk biliminsanı Doçent Canan Dağdeviren ve Massachusetts Institute of Technology’deki (MIT) araştırma ekibi, giyilebilir ultrasonlu tarayıcı içeren elektronik sütyen ile meme kanserini erken teşhis edecek bir cihaz geliştirdi. 6 yıldır cihaz üzerinde çalıştıklarını söyleyen Dağdeviren, cihazın herhangi bir operatöre gerek duymaksızın kendi başına tüm memenin ultrasonunu birkaç saniye içinde çekebildiğini belirtiyor.

- Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hazırladığı Dünya Sigara Salgını Raporu’na göre Türkiye, Brezilya, Hollanda ve Morityus’la birlikte sigarayla mücadelede en başarılı ülkeler arasında yeraldı. DSÖ, bu dört ülkenin örgütün “MPOWER” adını verdiği önlem paketini en iyi uygulayan ülkeler olduğunu açıkladı.

EYYAMIBAHUR SICAKLARI

Türkiye, bugünden itibaren yazın en sıcak günlerinin yaşanacağı “eyyam-ı bahur”un etkisine girecek. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Toros, temmuzda Türkiye’nin Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisi altında kaldığını, son günlerde serinleyen havanın çarşambadan itibaren Arap Yarımadası’ndan gelecek Eyyamıbahur sıcaklarıyla yeniden ısınacağını ifade etti. Prof. Toros, bu dönemde orman yangınlarına da dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

BİLİYOR MUSUNUZ?

-Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın, “Güvenlik kaygısı ve endişesi arttıkça bireysel silahlanma artıyor” dediğini...

- İBB AK Parti İstanbul İl Başkanlığı ve İBB AKP Grup Başkan vekili Tevfik Göksu’nun İBB’nin elindeki dört yılını değerlendirmek üzere bugün ‘İstanbul’un Kaybolan Yılları’ başlığı altında bir basın toplantısı düzenleyeceğini...

- Zafer Partisi’nin yerel seçimlerde aday başvuruları için atağa başladığını, örneğin Bakırköy’ün eski ANAP’lı başkanı Ahmet Bahadır’a adaylık için teklif götürdüğünü...

- UNESCO’nun, İtalyan kanallar ve gondolların şehri olarak ün kazanmış turizm merkezlerinden Venedik şehrinin ‘Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi’ne alınması önerisinde bulunduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları