İşte bir sosyal devlet uygulaması

Türkiye’de yabancılara günlüğü 27 Euro’ya uçak dahil turların kendi emeklilerine neden kullandırılmadığı soruluyor. Bu yöndeki haklı soru ve eleştiriler Türkiye’de yanıtsız kalırken İspanya’da sorulara yanıt olan ilgili bir uygulama var.

Haberin Devamı

Turizmi Türkiye ve dünyada endüstriyel ve tüketici yönüyle her açıdan araştıran Fehmi Köfteoğlu’nun, turizmgazetesi.com’daki araştırmasında şöyle deniyor:

İspanya’da 1985’ten beri Sosyal Haklar Bakanlığı, Türkiye’de eski Emekli Sandığı benzeri kuruluş olan İspanyol Yaşlıları Savunma Federasyonu (FEDEPEM) üzerinden yürütülen “Sosyal Turizm Programı (IMSERSO)” ile hem kış döneminde otellerin açık kalması hem de emeklilerin tatil yapması sağlanıyor.

Devlet bu uygulama ile kış döneminde otellerin açık kalmasını sağlayarak sektöre destek olurken sosyal devlet kuralını da işletiyor. Bu kapsamda hükümet ülkenin her bölgesindeki otellerle kış döneminde açık kalmaları karşılığında uygun fiyatlar üzerinden anlaşarak sözleşme imzalıyor.

Bu anlaşma ile oteller kış döneminde açık kalma avantajıyla verdiği düşük fiyatın bir bölümünü devletten, emeklinin ödeyebileceği kadar bir miktarı da yurttaşlardan alıyor.

Haberin Devamı

Hükümetin IMSERSO programı kapsamında otellerle imzaladığı sözleşme ile 800 bin emekli rezervasyon yaptı.

İspanya 1985 yılından beri bu uygulamayı yapıyor. 325 otel ile yaptığı anlaşma çerçevesinde yabancıların 300 Euro’ya aldığı tatili İspanyol emekliler 116 Euro’ya kullanabiliyor.

İspanya’da Sosyal Turizm Programı’ndan (IMSERSO) 2.5 milyon emekli yararlanabiliyor. Sübvansiyonlu tatilin hükümete maliyeti 66 milyon Euro, buna karşılık otellerin kış döneminde açık kalmasıyla işsizlik maaşı ödenmediği ve ekonomiye sağlanan katkı 110 milyon Euro. İlgili Bakan, IMSERSO gezilerini yurtdışında ikamet eden İspanyol vatandaşlarına da uygulayacağını söyledi.

Bakan, IMSERSO programının, sosyal devlet olmanın ve ilgili yasada yer alan “Devlet, yurtdışındaki İspanyollar ve aileleri için sosyal güvenliği ve sosyal hizmetler ağını güçlendirmek için gerekli önlemleri alır” hükmünün de gereği olduğunu söylüyor.

GÜNÜN SÖZÜ

ARAPLARDAN ayrı bir kültür geleneği olan Türk milleti içinde hâlâ İslam dini ile Araplığı ayıramayanlara, şalvarı ve hurmayı dinin icabatından sayanlara rastlayabiliyoruz. Bunlar koyu Arap milliyetçiliğine hizmet ettiklerinin farkında değillerdir.” Prof. Dr. Halil İNALCIK

Haberin Devamı

GS’Yİ KUTLUYORUZ

BİR BJK taraftarı olarak gururla söylemek isterim ki, GS taraftarlarının Alanyaspor maçının öncesi sahneye koydukları Cumhuriyet Bayramı temalı koreografi çok anlamlı, coşkulu ve çok etkiliydi. O görüntüler milyonlarca kişiye adeta ilaç gibi geldi dense yeridir.

GS taraftarlarının sergilediği o bilinçli ve vefalı duruş, bu topraklardaki Cumhuriyetçi bilincin her şeye rağmen ayakta olduğunu göstermesi bakımından çok kıymetliydi.

Bu Cumhuriyet o kadar kolay kurulmadı.

Efendiler, onun değerini bilelim!

GS camiasına teşekkür ederken, Ali Sami Yen’de sergilenen o duruşun, yaklaşan 29 Ekim vesilesiyle de hepimize örnek olmasını dilerim. Yaşar ALTINTARTI

Haberin Devamı

YAZARLAR VE FOTOKOPİ MALİYETİ

BAZI belediyeler edebiyat dallarında çeşitli yarışmalar düzenliyorlar. Bazıları şiir ve deneme türünden. Ancak yarışmaların çoğu roman türünde düzenleniyor.

Belediyelerin kültür müdürlükleri çok yoğun oldukları için yarışma şartnamelerini yenilemiyorlar. Şartnamelerde en az istenen adet 6’dan başlıyor, her çalışmadan 8-10 adet isteniyor. Ortalama bir roman 250 sayfa. Fotokopinin sayfası elli kuruş ya da bir lira. Bir nüshanın bedeli yaklaşık 200-250 lira.

Katılımcılara getirdiği mali yük bir yana, her yarışma onlarca ağacın yok olmasına sebep oluyor. Dijital dünyada yarışmalara gönderilecek eserler internet üzerinden mail olarak gönderilebilir.

Haberin Devamı

Bu yöntem uygulanırsa yarışmalara katılım daha da artar. Düşünmeye değmez mi?

Ekrem Hayri PEKER

ATIK PİL İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI

DÜNYA genelinde yoğunlukla kullanılan pillerin geri dönüşümü, çevrenin korunması ve ekonomik faydaları sebebiyle büyük önem taşıyor. Bu nedenle CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, ülkemizde atık pil toplama ve geri dönüşüm imkânlarının artırılması için Meclis araştırması isteyen bir önerge verdi.

MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ

ÇANKAYA Belediyesi, Cumhuriyet’in 99’uncu yılını coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor. 28 Ekim’de ‘Kampüs Sokakta’ etkinlikleriyle başlayacak kutlamalar, 29 Ekim’de Belediye önünden Anıtkabir’e kadar ‘Meşaleli Yürüyüş’ olarak sürecek ve Can Bonomo, KÖFN konserleriyle doruk noktasına ulaşacak.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU
Promosyon tartışmaları

TÜRKİYE Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “Özel bankaların birbirleriyle rekabeti sayesinde emekliler 8-9 bin lira promosyon almaya başladı. Buna karşın kamu bankalarının rakamları hâlâ çok düşük, onlar da bu yarışa katılmalı. Banka değiştirme koşulları esnetilmeli” diyor.

KAYSERİ’de yapı kooperatiflerinde yaşanan sorunların çözümü için yapılan düzenleme de yeterli olmadı. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kooperatifler Kanunu’na, evlerinden tahliye edilmekle karşı karşıya kalan vatandaşların mağduriyetinin ortadan kaldırılmasına ilişkin bir hükmün eklenmesini istedi.

MİLLET yolunda hizmetten kaçmayan, doğruluğuna, dürüstlüğüne, iyiliğine gönülden inandığım Kemal Kılıçdaroğlu’nun tensipleriyle ‘Genel Başkan Danışmanlığı’ sorumluluğunu almış bulunuyorum.         Ramazan KUBAT

SANATSAL CAM SERGİSİ

BM ‘2022 Cam Yılı’ münasebetiyle Marmara Üniversitesi GSF Mezunları ve hocaların kurduğu GÖRSAV Vakfı’nın himayesinde hazırlanan ‘Sanatsal Cam Sergisi’, 25 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında fakültenin sergi salonunda sanatseverlerle buluşacak.

Yazarın Tüm Yazıları