Gençler neden Gerontoloji okumalı

Gelecek için gençlerin en büyük kaygısı “Hangi mesleği seçmeliyim?” sorusu ile ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Çünkü teknoloji ve robotlaşma arttıkça, bazı meslekler doğal olarak önemini kaybedecek insanlar için. Pek çok işi robotlara kaptırma kaygısı, şimdiden insanları kara kara düşündürüyor! Ama bazı mesleklerin de hiç kuşkusuz yıldızı parlayacak. Çünkü onları en mükemmel robotlar bile yapamayacak! İşte bu mesleklerden biri ve bence en önemlisi de “gerontolog” yetiştiren, “Gerontoloji Anabilim Dalı” olacak! Neden derseniz:

* Gerontoloji, yaşlılık ve yaşlı sorunlarını ele alan bir bilim dalı olduğu için, giderek yaşlı nüfusu çoğalan bir dünyada, en çok ‘gerontolog’lara ihtiyaç duyulacak! Şu anda Sağlık Bakanlığı, gerontologları bakanlık bünyesinde, sağlık elemanı olarak değerlendirmeye başladı bile.

* Aslında geç bile kaldılar. Çünkü hâlâ, yaşlı bakımevlerinde, huzurevlerinde, ‘gerontolog’ yok! Olanlar da, yetersiz sayıda. Onların devletin her kurumunda, hatta özel kurumlarda da istihdam edilmeleri lazım. Çünkü bizim ülkemiz de artık yaşlı bir nüfusa sahip ve o insanlara da her kurumda hayatlarını kolaylaştıracak, yeniliklere uyumlarını sağlayacak ve en önemlisi de onları anlayacak gerontologlar gerekiyor!

Haberin Devamı

* Hiçbir robot yaşlı davranışlarını, yaşlıların sınırlı güç ve becerilerini, yeni dünyaya uyumları için nasıl desteklenmeleri gerektiğini bilemez! Yaşlı psikolojisini anlayamaz. Dahası, zaten homojen bir yaşlı grubu da olmadığı için; her bir yaşlıya eğitimi, sosyal yaşamı, eğilimleri ve farklı rahatsızlıklarına göre ne yapılması gerektiğini ancak bireysel çalışmalarla, ‘gerontologlar’ bilir ve yardımcı olabilir.

* Her toplum için, o toplumsal kültüre uygun yetişmiş gerontologlar, yaşlılar için olmazsa olmaz bir meslek grubu olarak ön plana çıkacaklar. Artık yaşlı dünyamızın, giderek yaşlı insanların dünyası olmaya başlaması ile, yaşlılar için uygun şehirler, evler, yaşam alanları hızla planlanmak zorunda. Bu konuda nelerin gerekli olduğu konusunda en çok fikir sahibi insanlar “gerontologlar” olacak. Onlara danışılacak!

* Sağlıklı yaşlanmayı öğretecek olan gerontologlardır. Ama yaşlılık hastalıkları olan demans, Alzheimer, Parkinson ve başka tür unutkankanlıklar için, eğitim yoluyla hastalıkları yavaşlatmak, kişiye özel çalışmalarla, beyinde yeni sinapslar oluşturmak ve hasta yakınlarını eğitip yol göstermek de yine gerontologların işidir.

Geleceğin vazgeçilmez mesleğine sahip olmak isteyen gençler, kesinlikle iş garantili olan “Gerontoloji”yi seçmeliler. Çünkü yaşlı nüfusun her zaman onlara ihtiyacı olacak. Tabii yaşlılara bakanların da öyle.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

"FATİH
Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethettiği 15 Ağustos 1461 tarihinin yıldönümünde Rum Ortodoks Patrikhanesi’ne ayin yaptırıp Fatih’in kemiklerini sızlatmayın. Bu ayin ‘Lozan’ı ezmektir. Burada Pontusçuluk hayalleri vardır. Trabzon’da Ortodoks Hıristiyan bir tebaa bulunmuyor. Bu ayinler, Pontus hayallerini yeniden canlandırmak, ülkemizde sözde Güneydoğu sorunu yanında bir de Pontus adıyla ‘Karadeniz sorunu’ çıkartmak amaçlıdır.

Emekli Tümgeneral Cihat YAYCI

AKP 22. YAŞINA BASIYOR

AK Parti
’de 22. kuruluş yıldönümü 24 Ağustos’ta yapılacak programla kutlanacak. Başkan Erdoğan, program kapsamında düzenlenecek Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı vesilesiyle partilerle bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Yerel seçimler için il ve ilçe teşkilatlarında kadrolarını yenilemeye devam eden AK Parti, parti ana kademesinde yapılacak değişiklikler için 7 Ekim 2023’te 4. Olağanüstü Büyük Kongre’sini gerçekleştirecek.

AK Parti, “İcraat ve reformlarla dolu 22 yıl! Kaybettiği seçim yok, zirvenin tek sahibi” sloganını kullanmaya başladı.

SUSUZ YAZ!..

DOSTUMUZ
Cenap Kürümoğlu, yaşadığımız ciddi kuraklık nedeniyle ‘Susuz Yaz’ filmini hatırlatıyor yazısında. Necati Cumalı’nın bu yapıtında arazi ve su anlaşmazlıkları anlatılıyordu; İzmir Urla Bademler köyünde çekilmiş 1963 yapımı bir filmdi. Başrollerinde Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan ve Erol Taş oynuyordu, Berlin’de ‘Altın Ayı’ film ödülünü almış, büyük yankı uyandırmıştı. Koçyiğit, bu film ile ünlü oldu. Şimdi ise gerçek bir susuzluğu yaşıyoruz. Hepimiz, ‘su hovardası’ olduk. Suyun kıtlığını umursamıyor, uyarıları dikkate almıyoruz.

Haberin Devamı

Pek yakında su kesintileri gelirse şaşırmayın. Zira baraj, gölet ve kuyulardaki su seviyeleri tehlike sinyallerini veriyor. Bir uyarı da biz yapalım istedik.

Suyumuzu dikkatli ve tasarruflu kullanın. Yoksa birileri size bunu öğretecek!

AYÇİÇEĞİ FELAKETİ, TRAKYABİRLİK NE YAPACAK

Özellikle Trakya çok kötü durumda; ayçiçeği kafaları ilk defa ‘ayna kapağı’ ebadında, bu kadar küçüklüğe düştüğünü hiç görmemiştik. Bazı çiftçiler, verim düşüklüğüne yanlış tohum seçiminin de neden olduğunu belirtiyorlar. Tabii esas neden kuraklık. TRAKYABİRLİK ne yapacak bakalım! Ayçiçekyağı işleyen bir sanayici dostumuz “Dekarda 70-80 kilo ürün alınırsa bu verim düşüklüğü devletimize en az 1.5 milyar dolar yük getirir, ithal tohum ve yağ kapısını açar” dedi.

Haberin Devamı

EMEKLİ ‘ŞİDDETLE’ ZAM BEKLİYOR

16 milyon emekli, ekim başında açılacak Meclis’ten yılbaşı beklenmeden hemen aylıklarda göreceli artış yapılmasını ‘şiddetle’ talep ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda günün koşullarına uygun iyileştirme yapılmasına yönelik çalışma başlatıldığını açıkladı. Bakanın demeci de doğal olarak beklenti oluşturdu. Temmuz zammında hüsrana uğrayan milyonlar bir kez daha hayal kırıklığı yaşamak istemiyor.

Bir emeklinin köşemize “7.500 lira ile aybaşını bekleyemezken, yılbaşına kadar nasıl dayanacağız, bunu hiç sanmıyoruz” demesi dikkat çekti.

Hamza Dağ’ın açıklamasıyla emeklilere zam konusunun erkene çekileceği anlaşılıyor.

MESAJ PANOSU 

İBB’NİN teknoloji grubu şirketleri, 2022 yılında bilişim sektöründe ilk 500 şirket arasına girdi. Genel sıralamada İSBAK AŞ 46., İSTTELKOM AŞ 101., BELBİM ise 112. olurken diğer kategorilerde de zirvede yer aldılar.

BİLİYOR MUSUNUZ?

* CHP Tekirdağ Milletvekilleri Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar’ın, derslik başına düşen öğrenci sayısı Türkiye ortalamasının üzerinde olan Tekirdağ’ın eğitim sorununun araştırılması için araştırma komisyonu kurulması için ortak önerge verdiklerini...

* TMMOB Adana Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Feyzullah Korkut’un, hasadı başlayan mısırın bu yıl 9.4 TL/Kg altında olmaması gerektiğini açıkladığını...

Yazarın Tüm Yazıları