Enflasyon + ek artış = Yüzde 25

Milyonlarca kamu çalışanı ile tüm emekliye 6 aylık enflasyon farkı ve ek zamla birlikte yüzde 25 zam verilecek.

Haberin Devamı

TÜİK’in açıkladığı verilere göre aralık ayı enflasyonu yüzde 1.18, yıllık yüzde 64.27, altı aylık enflasyon yüzde 15.39 oldu. Buna göre, 6 milyona yakın memur ve memur emeklisinin maaşına toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkıyla yüzde 16.47 zam gelirken, 11.5 milyon SSK ve Bağ-Kur emeklisi, dul ve yetimin aylığı yüzde 15.40 oranında arttı.

TÜİK verilerinin açıklanmasından birkaç saat sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sözleşmeliye kadro şöleni” toplantısında memur ve tüm emekliye ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 25 zam verileceğini açıkladı.

Buna göre, memur ve memur emeklisine enflasyon zammının yanı sıra yüzde 8.5 oranında, işçi ve Bağ-Kur emeklisine de yüzde 9.5 oranında ek yansıtılmış oldu. Geçen yılbaşında memur ve memur emeklisine ödenen yüzde 5 oranındaki ek zamdan yoksun kalan en gariban kitle SSK ve Bağ-Kur’lular bu kez unutulmadı. Onlara da ek zam verilecek.

Haberin Devamı

Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda 5510 sayılı sosyal Sigortalar Yasası’nın ek 19. maddesinde yapılacak yasal düzenleme ile milyonlarca memur ve emeklinin yüzde 25’lik zammı kesinleşecek.

Yine yüz binlerce emeklinin umutla beklediği 3.500 lira olan en düşük aylığın da ilgili yasada gerçekleştirilecek düzenleme ile yükseltilmesi kuvvetle muhtemel. Beklentiler en düşük aylığın net asgari ücret düzeyine, 8.506 liraya çıkarılması yönünde. Siyasi irade ne yanıt verecek bu isteklere?   Şükrü KARAMAN

YENİ YILDA BİLİNÇ YAĞSIN DÜNYAMIZA

Cahit Sıtkı Tarancı’nın bir şiiri bizlere ders olsun.

Öyle bir yıl olsun ki; /Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun /Kuşların, çiçeklerin diyarı olsun.

Öyle bir yıl olsun ki; /Ne zengin fakir, ne sen-ben farkı olsun. /Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Öyle bir yıl olsun ki,

Yaşamak sevmek gibi gönülden olsun.

Olursa bir şikâyet ölümden olsun.

O da gençlerden uzak olsun.

Yeni yılınız kutlu olsun.

TOPLUM ZARARLILARINDAN KURTUL

2023’e girerken paspas kullanınız, değer üretmeyenleri, sizi üzenleri, gereksiz eleştirenleri, saygısızları, sizi kullananları, yüze dost kalbe düşmanları, yalan konuşanları, sizi strese sokanları, kurnazları, hayat parazitlerinizi, toplum zararlılarını ayaktaki çamur gibi düşünün. Bunlara paspasa silin. Bunu elbette yapabilirsiniz. Geçen yıldan; daha fazla şükretmeyi öğrendim. Bu yıl da daha fazla ‘yöntemli’ umut etmeye gayret. Ş.O.

Haberin Devamı

2022 ORTALAMA NOTU 2.5

Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, 10 temel ilke üzerinden yargının 2022 yılı hizmet kalitesini değerlendirdi. Gün, yargının, ikinci yüzyılına girerken Türkiye Cumhuriyeti’nin henüz çözememiş olduğu en önemli mesele olduğunu söyledi. Alanında ilk olan çalışmada 10 temel ilkenin 10 üzerinden notlanması sonucu, yargının 2022 hizmet karnesinin ortalama notunun 2.5 olduğunu bildiren Gün, “Yargı bu not ile 2022’de hizmet kalitesi açısından sınıfta kaldı” diye konuştu.

Siz ne diyorsunuz!..

HAYIR ETSİN DİYORUZ

Sel ve su baskınları, susuzluk (kuraklık) ve şimdi de hava kirliliği. Hızla artan nüfus ve beton yoğunluğu karşısında ormanların yetersiz kalması İstanbul’un yaşamını tehdit ediyor. Ne yazık ki çok daha büyükleri pusuda bekliyor! İstanbul’a yeni ormanlar kazandırmalıyız. Başka çaresi yok!

Haberin Devamı

Bunları konuşurken, Orman Mühendisi Faruk Çebi bizim de sık sık gündeme getirdiğimiz çok önemli bir konu olan kuraklığa değiniyor:

“Görülmemiş bir kuraklık yaşıyoruz. Kışın özellikle Karadeniz’de yaşanan orman yangını riski artmıştır. Yangın mevsimi değildir diye rehavete kapılmamalı. Orman teşkilatı ve yerel yönetimler teyakkuzda olmalı. Sahile yakın tüm ibreli ormanlarda önleyici tedbirler artırılmalı.”

 

BİLİYOR MUSUNUZ

- CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer’in, yurttaşların bankalara olan borcunun son 1 hafta içinde 32 milyar lira artarak 1 trilyon 533 milyar liraya ulaştığını söylediğini...

- RİFAT Serdaroğlu’nun, Kılıçdaroğlu ve Akşener’e, “Ortağınız Babacan’ın, Arapça, Kürtçe, Zazaca, Arnavutça, Lazca, Çerkezçe, Boşnakça vs. dillerinin ‘eğitim dili’ olmasını istediğini biliyor musunuz, ülkemizi paramparça edecek bu teklifi sizler de destekliyor musunuz?” diye sorduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları