Anadolu’da buğday çimlenmedi, tehlike çanları büyüyor... Gazipaşa böyleyse...

KÜRESEL ısınma sebebiyle bu sene kış gelmedi. Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık. Son yılların en yağışsız kışını geçiriyoruz. Ne yağmur ne de kar yağdı. Gazipaşa’da geceleri 8 derecenin altına düşmedi. Yani soğuk bile olmadı. Türkiye’nin her tarafından, göllerin, akarsuların ve derelerin kuruduğu ya da azaldığı haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Barajlarda ise doluluk oranları dip noktada.

Haberin Devamı

Tüm dünyada yıllara göre yağış oranları düştü. Sıcaklıklar hep mevsim normalleri üzerinde seyreder oldu. Küresel ısınma sonucu özellikle okyanuslar ve denizlerde buharlaşma arttığı için deniz üzerinde inanılmaz şekilde enerji birikmeye başladı. Bu enerji de ani sıcaklık düşüşü sonucunda özellikle sahil bölgelerinde sel, su baskını ve hortum gibi afetler oluşturmaya başladı. 1 ayda yağacak yağmur birkaç saat içinde yağmaya başladı. Dolayısıyla yağmur suları, baraj ve göletlere ulaşmadan denize akıp gitmeye başladı.

Yağışların azalmasının en çok etkilediği alan tabii ki tarım olacak. Kuraklık böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda gıda üretiminde çok ciddi sorunlarla karşılaşacağımız muhakkak görünüyor. Anadolu’da şu anda tehlike çanları çalmaya başladı bile. Huhubat ekimleri yapıldı ama yeterince kar ve yağmur görmediği için tohumlar bile çimlenmedi. Tohum tarlada kaldı. Topraklar çatladı. Bu da özellikle stratejik bir ürün olan buğdayda verim kaybına yol açacak. Açık tarlada üretilen yem bitkilerinde de verim kaybı yaşanacağı için hayvancılıkta da çok ciddi sorunlar ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

Bölgemizde ise yapraklarını dökmemiş ağaçlar görülmekte. Ağaçlar bu mevsimde çiçek açmaya başladı. Ağaçların havaların soğumaması nedeniyle “sıcaklanma ve soğuklanma” dengeleri bozuldu ve bozulmaya devam edecek. Bu denge bozulması sonucu yakın gelecekte ürünlerde verim kaybı yaşanacağı muhakkak. Bu dengesizlik sonucu meyvecilikte de ciddi verim kaybı yaşayacağız. Meyveye erişimde zorlanacağız.

Hidayet BİLGİÇ-Ziraat Mühendisi Gazipaşa/ANTALYA           

 

TÜRK TORAKS’TAN UYARILAR 

COVID-19’un Kraken olarak da bilinen Omikron XBB.1.5 varyantı, şu ana kadar görülen varyantlar içinde en hızlı bulaşanı oldu. Türk TORAKS Derneği II. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, “Kraken olarak adlandırılan Omikron XBB.1.5 varyantı, Ekim 2022’de ABD’de tespit edildikten sonra ülkede ve Avrupa’da hızla yayılmaya başlamıştır” dedi.

Prof. Dr. Köktürk, bu varyant için izolasyon süresinin 10 gün olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu alt varyantın, Omikron BA.2’nin iki alt tipinin rekombinantı olan XBB’nin bir alt tipi olduğu açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü Omikron XBB.1.5 varyantının, şimdiye kadar en hızlı bulaşan varyant olduğunu belirtti ve eldeki verilerle ağır hastalığa neden olmadığı bildirildi. Ülkemizde Omikron XBB.1.5 varyantının tespit edilip edilmediğine dair açıklanmış resmi bir veri bulunmamaktadır.

Haberin Devamı

Güncel verilerle Dünya Sağlık Örgütü, bulaştırıcılığı yüksek olan XBB.1.5 ile enfekte hastalarda semptomların başlangıcından itibaren izolasyon süresini 10 gün olarak güncellemiştir. İzolasyonun kaldırılmasında hızlı antijen testlerinin kullanımının yararlı olacağı ve rutin kullanıma girmesinin önemi de ayrıca vurgulanmaktadır” diyen Köktürk, “Korunma için kapalı ve kalabalık yerlerde, özellikle de risk grubunda olan 50 yaş üzeri, kronik akciğer ve kalp hastalığı olan veya bağışıklığı baskılanmış kişilerin maske kullanımı oldukça önemlidir” dedi.

GÜNÜN SÖZÜ

NE yaptığın hiç önemli değil bu dünyada; önemli olan, insanları ne yaptığına inandırdığın.”

Haberin Devamı

          Arthur Conan DOBYE

GÖKYİĞİT’İ FATİH’TE YÜZLERCE TEKFEN VE TEMA’LI UĞURLADI

TEMA’nın kurucularından ve Tekfen’in ortağı A. Nihat Gökyiğit dün Fatih Camisi’nde kılınan ikindi namazından sonra Edirnekapı Sakızağacı’ndaki aile mezarlığında toprağa  verildi.

- Fatih’te kalabalık bir cemaat vardı. Başsağlığı dileklerini Gökyiğit’in kızı Vahide Gigin ve damadı Murat Gigin kabul etti.

- Namaza gelenler arasında TÜSİAD Genel Başkanı Orhan Turan, Ümit-Boyner, Muharrem Yılmaz, Ahmet Çalık ve Tuncay Özilhan dikkat çekti.

- TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti, YK üyeleri, TEMA çalışanları ve gönülleri, 81 il temsilcisi 380 ilçe ve mahallesi sorumlusu, 145 genç TEMA’lı ile TEKFEN’in yaklaşık 400’e yakın üst düzeyin yöneticisi ve mühendisi de cenazenin en yoğun katılımcı grupları arasındaydılar.

Haberin Devamı

- Gökyiğit’in TEMA’dan ortakları Berker ve Akçağlılar ailelerinin fertleri, dışında Ekrem İmamoğlu, Güler Sabancı, İnan Kıraç, Ömer Koç, Osman Kavala, Şevket Demirel, Hamamcıoğlu ile Doğan Holding, Ersin Arıoğlu, Borusan, Komili, Ulusoy, Arçelik, Limak, İnönü Vakfı, Galatasaray Eğitim Vakfı, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi, eski MİS Süt çalışanları, Flora Araştırmalar Derneği (Nezahat Gökyiğit), Gürcistan Trabzon Konsolosluğu, Artvin Haber, Çoruh Vadisi Borçkalılar Derneği, Alana Meyve gibi kişi ve kurumların çelenkleri dikkat çekerken, Nihat Gökyiğit’in Artvin’deki akrabaları da yardımsever işadamını yalnız bırakmadılar. Çelenkler arasında iki yerde ‘Einstein ailesi’ imzalı kişilerin kimler oldukları o karmaşada öğrenilemedi.

Haberin Devamı

SİYASİ TEMBELLİK

"TABANIMA kabul ettiremem” lafı, bir siyasi tembelliğin değilse, bir siyasi beceriksizliğin ifadesidir. Aynı şekilde “Bizim tabanımız soğuk bakıyor” demek de siyasi tembelliktir. İkna edeceksin tabanını.”                B.S.

YERÇEKİMİ YOK MU?

- TÜRK biliminsanı Aydın Özoğlu, matematikçi ve fizikçi rahip mason Sir Isaac Newton’un ortaya koyduğu yerçekiminin olmadığını savundu. Cesur ve gerçekleri dile getiren bilimadamlarını hakikate davet ediyoruz.                     T.G.

- BEYLİKDÜZÜ’ndeki Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Kenan Balcı’nın öncülüğünde toplanan balıkçılar, imam Bayram Kızılbörüklü eşliğinde balığın bol çıkması ve kar yağması için dua ettiler. Son bir aydır hava sıcaklığının artması nedeniyle balıkların havadan olumsuz etkilendikleri belirtiliyor.

MESAJ PANOSU 

- MELEN Barajı ile ilgili bugüne kadar geç kalınması beceriksizlik değil midir? Siyasiler tarafından “İstanbul’un su sorununu 2040 yılına kadar çözdük” ve “2071 yılına kadar çözdük” gibi sözler sarf edilip duruldu. Gerçekler yansıtılmadı. Tam 33 yıldır bitirilemedi Melen projesi. Bunun hiç sorumlusu yok mudur?                                   Doğan SUBAŞI

- İSTANBUL’un geleceği için yapabileceklerimiz açısından tek şansımız kaldı. Bugüne kadar boş kalabilmiş topraklara ağaç dikmek. Yarın bu şansımız da kalmayabilir.                  Faruk ÇEBİ

Yazarın Tüm Yazıları