800 bin nüfuslu Seyhan’ı tanımak ister misiniz? Hem yoksul hem çağdaş

‘GENÇLER Konuşuyor, Başkan Dinliyor’ etkinliği vardı Adana Seyhan’da; Başkan Zeydan Karalar kendisini ziyaret sırasında “Programım var, gelir misiniz?” dedi.

Haberin Devamı

Tabii dedik, kendilerini dinledik. Karalar, sempatik bir siyasetçi; herkes tarafından seviliyor. Gençler; Hüseyin Dündar, Doğan Çelik, Mehmet Ali Savaş, Ömer Çetinkaya konuştular. Özetle; Çukurova Üniversitesi’ne belediyenin servis koyması, spor salonu tahsis edilmesi ve çoklu olarak da kitap talepleri vardı. “Tarihi ağırlıklı 100 kitabı hemen gönderiyorum” dedi. Üniversiteli Gençler Birliği Başkanı Doğan Çelik’in konuşması ilginçti:

“Çok büyük hastanelerden korkarım. Çünkü orada hasta çoktur. Spor yapmayan bir nesille bir yere gidemeyiz.”

Adana için eskiden ‘mutlu insanların kenti’ denirdi, şimdi öyle mi? Merkez ilçe Seyhan 797.563 nüfusuyla Adana’nın en büyük ilçesi, Türkiye’nin de beşincisi. Fakir fukarası çok; 350 bin Suriyeli’den 150 bini Seyhan’da yaşıyor. 350 milyon TL’lik bütçesinin yüzde 10’u sosyal yardımlara gidiyormuş. Aş-işten, okul kantinlerinin denetlenmesi, atık toplayıcılarının uyarılması, su depolarının temizlenmesine kadar ‘ağır’ işleri var belediyenin. Türkiye’nin en önemli şehir tiyatrolarından olan Seyhan Belediyesi Çocuk Tiyatrosu’nun oyunlarını çocuklarla izliyor. Bölgede son yıllarda artan antik mekânların restorasyonu belediyenin ‘sevdalı’ işlerinden biri...

Haberin Devamı

- Suriyelileri hiç sormayın. Suriyelilerin güçlü bir esnaf yapısı oluşmuş. Suriyeliler, Doğu ve Güneydoğuluların göçünün önüne geçmişler artık. Belediyeye büyük yük oluyor. Başkan Karalar “Bir Suriyeli, yerli 5 vatandaşımızın yarattığı çöp kadar çöp üretiyor” dedi. İlçesinin ekonomik ve sosyolojik yapısı özetliyor:

“Adana’mızda sanayi geriledi, tarım geliri azaldı. Pamuk üretiminden karpuza düştük! Türk ekonomisi üretime dayalı olması gerekirken hizmet ağırlıklı olmaya başladı. Bu da fukaralıktan kurtulamayacağımızı gösteriyor” diye özetliyor başkan.

İşsizliği anlatmaya gerek yok; hane başına tavan 2 bin lira hesabıyla katkı sağlamaya çalışıyor; ortalama 600 lira gibi... Uyuşturucu kullanımı ‘felaket’ halde, Türkiye ortalamasının üç katı olduğu söylenince herkes susmak zorunda kalıyor. Başkan bu arada “Yanlış anlamayın ama köpeğimiz yoktur” diyor.

Haberin Devamı

- Seyhan sınırlarında ‘kanal’ sularında boğulma azalmış; çünkü kanaletlerin yanında bu kez şişme portatif havuzlar (50x20) yapılmış; temiz su ortamında 60 bin çocuk yüzme öğrenmiş.

(Zeydan Karalar’ın, hem çevreci hem eğitici hem de yardımsever projelerini öğrenmek ister misiniz? İnternetteki köşemizde okuyabilirsiniz.)

GÜNÜN UYARISI

Florya Atatürk Deniz Köşkü’nün bakımsızlığını Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi “Bu saygısızlık kabul edilemez. Florya Köşkü’nün bakımsız bırakılmasının altında ne var” diye sordu.

SPOR ALANLARI DA BETON YIĞININA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 22 Kasım 2017 günü İstanbul’da CHP’li belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Konuşmasının bir bölümünde şöyle diyordu: “Her kentin bir kimliği vardır. Sizler kentin kimliğine, tarihine, kültürüne karşı sorumluluk üstlenen kişilersiniz. Bu sorumluluk çevresinde haraket edidiği zaman kentin zenginleştirildiğini görürsünüz. Bizim belediye başkanlarımız bu bilinçle hareket ediyor.

Haberin Devamı

Ataköy gazetesi sahibi Özcan Atamer diyor ki:

Yunus Emre Kültür Merkezi’nin yanında bulunan arsaya Ataköylülerin isteği üzerine Atatürk heykeli ve yanında Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin birebir aynısı yaptırılmıştı. Bakırköy Belediye Başkanı’nın açtığı dava devam ederken Bakırköy Belediyesi inşaat ruhsatı aldı. Ancak 1.5 ve imar planlarında Atatürk heykeli ve Atatürk evinin parsel içinde değerlenirilmesi şartı olmasına rağmen şu anda arsanın tamamına inşaat yapılıyor. Peki, Atatürk heykeli ve Selanik evi nereye konulacak?

Yetmedi, Ataköy 9. ve 10. kısmın spor alanı olarak ayrılan yerine, ‘Olimpiyat Evi’nin yanına şimdi de 200 yataklı bir otel yapılıyor. Spor Bölge Müdürlüğü kılıfına uydurmak için de otel yerine ‘kamp eğitim merkezi’ diyorlar, ayrıca 7 adet de dükkân yapılacak...

Haberin Devamı

Kaşıbeyaz’ın imara açılma planları ne oldu? Bunu Bakırköylüler soruyor.

Özcan Atamer, “Yatırıma karşı çıkmıyoruz, bir gazeteci olarak yeri yanlış diyoruz” diyor.

Ataköylüler da üzgün “Bülent Kerimoğlu yaşamımızı zorlaştıracak bu uygulamalara neden karşı çıkmıyor? CHP’ye soruyorum, sizin kent kültürü anlayışınız bu mu?”

BİLİYOR MUSUNUZ

- ÇATALCA-Çakıl köyünün 243 dönüm mera sahasında taşocağı açılmasına ruhsat verilmesine vatandaşların büyük tepki gösterdiğini...

- YEREL Yönetimler Kitap ve Kültür Fuarı’nın 25 belediye, 26 yayınevi ve 17 sahafın katılımıyla 15-17 Aralık tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşeceğini...

Haberin Devamı

- ÇİĞDEM Erbil ‘Mavi Seçkiler’ sergisinin cumartesi günü Şaşkınbakkal Eva Sanat’ta açılacağını...

- 2018-19 döneminde Ataşehir ve Silivri’deki binalarında faaliyete geçecek olan Fenerbahçe Üniversitesi’nin genel sekreterliğine, eski Maltepe ve Okan üniversiteleri genel sekreteri, Rize-Çayelili Ekrem Baltacı’nın getirildiğini...

AKSARAY KURAKLIKLA BOĞUŞUYOR

YARIN “Gidilmeden görülmez, görülmeden bilinmez, bilinmeden tanınmaz, tanınmadan sevilmez” denilen Niğde’den koparılan 220 bin nüfuslu Aksaray’ı yazacağız. Aksaray’da 60 bin hayvanın barınacağı dev bir tesis yapılıyor. Tarım Bakanı Fakıbaba ile sözleşme yapmışlar bu konuda. İlin % 80’i tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Ama ciddi bir sorun var; ‘kuraklık’. Su sıkıntısını ve obrukları merak ediyor musunuz?

SENDİKALAR FUTBOLA SAHİP ÇIKMALI

SPOR medyası günlerdir Şanlıurfasporlu futbolcu Mertcan Çam’ın kulüp başkanından yediği dayak haberleri ile çalkanıyor. Her iş kolunda örgütlü olan Türk-İş, DİSK ve Hak-İş nedense futbolculara sahip çıkmıyor, görmezden geliyor. Oysa üye sayılarını artıracak o kadar çok futbolcu var ki. Yoksa onları emekçi olarak görmüyorlar mı? Şükrü KARAMAN

 

Yazarın Tüm Yazıları