19 Mayıs Türkiye için direnişin bayramıdır

19 MAYIS, yayılmacıya ve kendini yok sayan saltanata karşı onurlu bir direnişin başladığı gündür.

Haberin Devamı

Bu onurlu direnişin önderi Mustafa Kemal’dir!

Bizler dilimizle yakın tarihin akışını birbirinden ayrı düşünemeyiz. Çünkü laik Cumhuriyetimizin özgürlük ve bağımsızlık savaşımı, aynı zamanda Türkçenin özgürleşme savaşımıdır. Bu savaşım, görkemli bir Kurtuluş Savaşı’yla sonuçlanmıştır. Bu Kurtuluş Savaşı’nı, umutsuz ve umarsız sanılan bir ulus canını dişine takarak, elinde avucunda ne varsa Kuvayımilliyecilerle paylaşarak kazanmıştır.

Bağımsızlık savaşını kazanan Kuvayımilliye ruhu, birbiri ardına devrimler yaparak ulusu çağdaş dünyayla yarışa hazırlamıştır. Ölçüsü tartısı, kılık kıyafeti, yazısı dili, hukuk düzeni yenileşen, kadınları toplumsal yaşama katan, çocukların geleceğini aklın, bilimin ve sanatın aydınlatacağına inanan bu ulus Mustafa Kemal’lere savaşırken de savaş sonrasında da inanmıştır. Yüzyıllarca ‘ümmi ümmet kul’ olan ve acımasızca inancı kullanılan halka, laik Cumhuriyetimiz ‘aklı ve vicdanı özgür yurttaş’ kimliği vermiştir.

Bugün aynı ülkede yaşıyor; aynı havayı soluyor ama ortak çıkarlar için ortak akıl üretmeyi beceremiyoruz. Yönetenlerle yönetilenler aynı dili konuşuyor gibi yapıyor, anlaşamıyoruz. Çünkü laik Cumhuriyetimizin varlık nedeni olan ilke ve devrimlerle hesaplaşan anlayış, Kurtuluş Savaşı’nın niçin yapıldığını, işgal altında yıllarca inim inim inleyen halkın neler çektiğini, örneğin Antep’teki direnişi, bu kente niçin ‘gazi’ sanı verildiğini, padişahın niçin İngiliz gemisiyle kaçıp gittiğini, Kuvacıların yalnız yayılmacıyla değil, yobazla ve çetecilerle de savaştığını yok saymakta, kurtuluş için savaşanları sırtından vurmaya çalışanları, kahramanlaştırmayı yeğlemektedir.

Ne yazık ki ulusal bayramlar, ortak aklın ve coşkunun paylaşılacağı günler olmaktan çıkarılmaktadır. Mustafa Kemal’le ve Türk devrimiyle hesaplaşmanın hız kazandığı, eğitim birliği ilkesinin yok edildiği, törenlerin okullarla ortak alanların dışına atıldığı, aklın, bilimin ve sanatın ötelendiği, bilim ve sanat insanlarının aşağılandığı, dinselliğin ağır bastığı söz ve eylemlerin yoğunlaştığı, düşünce özgürlüğü ve basının kısıtlandığı, üniversite ve yargının siyasallaştığı, devrimci ruh taşıyan tüm ulusalcıların suçlandığı bir dönemde 19 Mayıs’ı kutluyoruz. Üzgünüz, ama yılgın değiliz! Mustafa Kemal’in gençliğe seslenişi her an kulağımızda!

Bu 19 Mayıs’ta gerçek aydınların, Mustafa Kemal’in 98 yıl önce işaret ettiği görüntüyle bugünü karşılaştırmasını diliyor; Mustafa Kemal’lerin yolundan çıkmayacağımızı, düşüncemizi dil devrimiyle yenileşen Türkçeyle her yerde, her zaman özgürce haykıracağımızı ulusumuza duyurmak istiyoruz.

Haberin Devamı

Sevgi ÖZEL-Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı


VAZGEÇMİYORUZ

Haberin Devamı


ATAŞEHİR Belediyesi diyor ki: “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, bu yıl çok daha büyük bir anlam kazandı. Çünkü, tam da 19 Mayıs arifesinde, büyük önderimiz Atatürk’ün annesine, akla, hayale gelmeyecek iftiralar atıldı. Belediye olarak bayram gününü konserler ve çeşitli aktivitelerle kutlamanın yeterli olmayacağını, aynı zamanda bu maşalara gereken cevabı en etkili biçimde vermemiz gerektiğini düşünerek hazırlıklarımızı tamamladık.

Ataşehirlilerin yanı sıra, İstanbul’un tüm ilçelerinden ve diğer illerden binlerce kişi, bugün 19.00’da Ataşehir Cumhuriyet Meydanı’nda, vazgeçmediğimizi bir ağızdan haykıracak. Vatandaşlarımızın da vazgeçmediğine kuşkumuz yok. Öyleyse, CHP Lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı etkinliğimizi vatandaşlarımızın onurlandırmasını bekliyoruz.


İYİ VE DÜRÜST İNSAN; TÜRKAN SAYLAN

Haberin Devamı


TÜRKAN Saylan’ın dün 8. ölüm yıldönümüydü. Onu kendi şiiriyle anıyoruz:

“Ben sadece yüreği sevgiyle /Dolu bir hekimim.
Ülkemi insan haklarına ve/
Hukuka saygılı, demokrasiye inanan /
Hükümetlerin idare etmesini isteyen/
Bir vatanseverim.
Hayatım boyunca tek isteğim/
İyi ve dürüst bir insan olmaktı. /
İyi ve dürüst insanlarla birlikte/
yaşamaktı.”


ABD ULUSLARARASI NEZAKETE UYMADI


EMEKLİ Büyükelçi Onur Öymen , Erdoğan-Trump görüşmesini değerlendirdiği yazısından ilginç bir bölüme dikkat çekti:

“Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında önemle vurguladığı Gülen’in iadesi konusuna da Başkan Trump’ın hiç atıfta bulunmaması, bu alandaki beklentimizin gerçekleşme şansının çok düşük olduğunu göstermektedir. Üstelik, tam ziyaret günü Gülen’in Türkiye’yi suçlayıcı bir makalesinin Washington Post’ta yayınlanması da uluslararası nezaket kurallarına uygun düşmemiştir.

Amerika’nın eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’ın bugünkü (dünkü) Aydınlık’ta yayınlanan mülakatında Türk ve Amerikan askerleri arasında 1 Mart tezkeresinin reddine kadar giden derin çelişkiden söz etmesi de manidardır.”


TEKİRDAĞ'DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN 'KAHRAMAN ASKER' ANITI AÇILIYOR

Haberin Devamı


TEKİRDAĞ Süleymanpaşa Belediye Başkanı M. Ekrem Eşkinat, Sarıkamış Şehitleri anısına yaptırılan ‘Kahraman Asker’ anıtının yarın açılacağını duyururken, Prof. Dr. Bingür Sönmez de şu açıklamayı yaptı: “Sarıkamış-Kafkas cephesinde yaşamını yitirmiş 600 bin şehit (1. Dünya Savaşı, Büyük Taarruz, Çanakkale, firar, kaçak, gönüllü vs dahil) içinde isimleri bilinen 17.500 isim arasından saptanan, 4 metre yükseklikte büyük bir kar yığını imajı veren kaide üzerinde konumlanmıştır. Anıtın üzerinde adımıza atfen Genelkurmay arşivlerinden temin ettiğimiz 105 Tekirdağlı şehidin künyesi bulunmaktadır. Genelkurmay’ın askeri kayıtları çok sağlamdır. Onun ‘Lodumlu’ denilen bir arşivi vardır; 600 bin kişinin isimleri çuvallarda durmaktadır. Bunların tespiti gerekmektedir. Çünkü, Sarıkamış’ta Sarıkamışlı ölmemiştir; orada ölenler Anadolu, Trakya ve Balkanlar’daki vatandaşlarımızdır. Heykelin Tanku Öktem’in atölyesinde yapıldığını da söylemek isterim.”

19 Mayıs Türkiye için direnişin bayramıdır

Haberin Devamı

ÇAVUŞLU'YA BU ÇÖPLÜK YAKIŞMADI


GİRESUN Belediye Başkanı, merkezdeki çöplüğün kaldırılmasından ne denli sevinçli ise Çavuşlu halkı da kendilerine reva görülen bu çöplükten o denli kaygılı, üzüntülü, bir o kadar öfkeli.

Hiç yakışmadı bu çöplük Karadeniz’in şirin beldesi Çavuşlu’ya. O güzelim sahibinde halkın denize girmesini istemiyor musunuz? / Ş.K.


KERİMOĞLU KİRVE OLDU


BAKIRKÖY Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından Bakırköy’deki 5 özel hastanede hijyenik ve sağlıklı ortamda sünnetleri gerçekleştirilen 400 çocuğun sünneti 5 özel hastanede tamamlandı.

Çocuklar önümüzdeki çarşamba günü yapılacak şölen öncesinde sünnet kıyafetlerini, kirveleri Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu’nun elinden aldılar.


ZEYTİNBURNU VE SEFAKÖY'DE LİSLERİN KUTLAMASI


İSTANBUL’da ilk defa, Küçükçekmece’nin en köklü okullarından Sefaköy Lisesi Platformu, 21 nisan 15.00’de

geleneksel pilav günü duyurusunu bilboard’larla yaptı. Platform adına bir açıklama yapan Ali Tarakçı,

Platform adına açıklama yapan Ali Tarakçı, “Pilav günümüzün daha önce yapılanlardan daha görkemli olacağını bekliyorum; tüm okuldaşlarımızı etkinliğimize bekliyoruz. 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü’nde oğlu Abdullah Tayyip Olçak ile beraber şehit olan Erol Olçak’ın kardeşi ve Arter Ajansın başında bulunan Cevat Olçak bu yıl pilav gününe çok büyük bir destek verdi. Öncelikle kendisine teşekkür ediyoruz.”

ZEYTİNBURNU İhsan Mermerci Lisesi’nin geleneksel börek gününün 48’nci yıldönümü de  21 Mayıs pazar günü saat 14.00’de okulda kutlanacak. Cüneyt Tanman gibi önemli isimlerin yetiştiği lisede geleneği yaşattıklarını belirten Başkan Sadettin Sökmen tüm mezunları pazar günü okulda beklediklerini söyledi.

 

 

 

 

 



Yazarın Tüm Yazıları