Hatay’ı ayağa Bursa kaldıracak

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonuyla bir grup gazeteci ile birlikte yüzyılın afetinin en fazla etkilediği illerin başında gelen Hatay’a gittik. Daha giderken hüzün kapladı yüreğimi. Bundan 28 yıl önce askerliğimi yaptığım Hatay’a bu kez deprem nedeniyle gitmek varmış nasipte.

Haberin Devamı

Hatay’ı ayağa Bursa kaldıracak
Gaziantep’in Nurdağ ve Hassa ilçesinden sonra Hatay’da karşılaştığımız manzara karşısında resmen nutkumuz kesildi. Her yer enkaz, her yer moloz yığını. Depremin fazla hasar verdiği Hatay’ın sorumluluğu ise Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne verilmiş. Yani tabiri caiz ise Hatay’ı ayağa Bursa kaldıracak.
Evet askerliğimi tam 28 yıl önce 39 Mekanize Tugay Komutanlığı 2. Hudut Alayı’nda yapmıştım. Hatay ile ilgili hiç olumsuz bir anım olmamıştı. Tam tersine hep güzel hatırladım Hatay’ı. Genelde insanlar askerlik yaptıkları kentleri bir daha görmek istemezler ama ben yakın olsaydı mutlaka tekrar görmeye giderdim Hatay’ı. Görevim gereği neredeyse her gün İskenderun’a gidiyordum, birliklerinin denetlenmesi için sınır ilçelerine de gitmek nasip olmuştu. Askeri çok severlerdi mesela Hatay’da. Çarşı iznine çıktığımızda, lokantalarda, kafelerde, pastahanelerde ikramlar yaparlardı Arap aksanlı güzel kalpli insanlar. Yıllar evvel tezkere alıp evime dönerken hiçbir buruk anım yoktu Hatay ile ilgili. Ama bu kez gördüğüm manzara sonrası, kalbim buruk ve hüzünlü bir şekilde ayrıldım güzel Hatay’dan.

Haberin Devamı

MOLOZ YIĞINLARI

Hatay’ı ayağa Bursa kaldıracak
HER yer yıkık, her yer toz duman. Yıkılan binaların moloz yığınlarının arasında kalmış aile fotoğrafları, oyuncaklar, çocuk patikleri ve diğer hatıralar insanı duygulandırıyor doğal olarak. Öyle de şikâyetçi değiller sanıldığı gibi. Şükür sahibi insanlar Hataylılar. Devlete de yardım edenlere de yürek dolusu dua ediyorlar. Tüm yaşadıkları olumsuzluklara inat, yanlarına gittiğinizde gülümseyerek “Hoş geldiniz” dediler. Nurdağ ve Hassa yıkılmıştı ama Hatay için “yerle bir olmuş” değimini kullanmak mümkün. Gördük ki Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları oldukça büyük. Bölgede konteyner kentlerin kurulması, bölge halkının yiyecek, içecek, barınma ve diğer hayati ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Ve gördük ki bölgenin normalleşmesi için Türkiye’nin dört bir yanından yardımlar hâlâ bölgeye ulaşıyor.

Haberin Devamı

NÜFUSA GÖRE EN FAZLA CAN KAYBI NURDAĞ’DA

Hatay’ı ayağa Bursa kaldıracak
GAZİANTEP Nurdağ, nüfusa göre depremde en fazla can kaybının yaşandığı merkezlerden biri. İlçede yaşayan her 10 kişiden biri depremde yaşamını yitirmiş. Hassa’da durum farklı; ovadaki binalar genellikle sağlam kalırken, Amanos Dağları eteklerindeki binaların önemli bir kısmı yıkılmış. Hassa’da karşılaştığımız 80 yaşındaki Ali Seyyar, “Bir şeye ihtiyacınız var mı?” sorumuza “Sağlığınız” diyerek yanıt verdi. Hiç şikâyet etmeden yaşadıklarını anlattı Ali amca. Evinin ağır hasarlı olduğunu, yakın ailesinden kimsenin ölmediğini anlatan Ali amca, “Çok şükür yakınlarımız yanımızda. Evimiz, malımız mülkümüz gitti ama canımız sağ. Devlet ilk andan itibaren buradaydı. Sıcak yemeğimiz geliyor, kıyafet yardımı yapılıyor. Allah herkesten razı olsun. Allah devletimize zeval vermesin” dedi.

Haberin Devamı

HASSA’DA TANIDIK BİR YÜZ

BURSA Kestel’de 3 yıl kadar kaymakamlık yapan şu anda Yozgat Valisi olan Ziya Polat, Hassa için görevlendirilmiş. Depremin olduğu günün akşamı Hassa’ya gelen Polat’ın Bursa’ya ve Bursalılara selamları var. “Bu enkazı gönül birliği ile kaldırırız” diyen Polat şu an çadır, gıda ile ilgili sorunlarının bulunmadığını, konteyner kentler için çalışmalara başladıklarını aktardı.

HERKESE SELAMI VAR

Hassa’da yağma ve benzeri olumsuzluklarla hiç karşılaşmadıklarının altını çizen Polat, “Kamyonları depremzedeler görevlilerle beraber indiriyor. Büyük bir hoşgörü ve tevekkül var. Buraya yardım gönderen herkese çok teşekkür ederim. Hizmet etmekten büyük mutluluk ve gurur duyduğum Bursa’nın buraya çok ciddi katkıları oldu. Şimdiki görev yerim Yozgat’ın da destekleri gözardı edilemez” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

KONTEYNER VE ÇADIR KENTLER

GAZİANTEP Nurdağ, Hassa ve Hatay’da vatandaşların en çok talep ettiği şey konteyner kent. Çadır isteyen yok artık. Tuvalet, banyosu içinde olan, yağmur, rüzgar almayan konteyner kentlere talep oldukça fazla. Üç deprem bölgesinde de konteyner kentlerin kurulumuna başlanmış durumda. Elbet konteyner kentleri kurmak kolay değil. Önce altyapısının hazırlanması, daha sonra kanalizasyon, su ve elektriklerin bağlanması lazım.

HAYVAN HASTANESİ DE VAR

Konteyner kentler kuruldukça çadırda kalanlar buralara, taşınıyor. Yaşam alanlarında barınma, gıda ve kıyafet yardımlarının dışında diğer ihtiyaçlar da düşünülmüş. Çocuklar için oyun alanları, çamaşırların yıkanabileceği özel bölümler. Öğrencilerin uzman eğitmenler eşliğinde ders çalışacağı, sınavlara hazırlanacağı merkezler de konteyner ve çadır kentlerde oluşturulmuş. Pek çok yaşam alanında hayvan hastanesi bile var.

Haberin Devamı

KOORDİNASYON BURSA’DA

BURSA Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Hatay’da yürütttükleri çalışmalara ilişkin gazetecilere bilgi verdi. Hatay’a gelen tüm yardımların Bursa Büyükşehir Belediyesi marifetiyle dağıtıldığını vurgulayan Aktaş, “Hatay’da 3 ana konuda çalışmalar sürüyoruz. Bir, konteyner kentlerin kurulacağı alanların hazırlanması. İki, kente gelen yardımların koordineli bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması. Üç ve en insani olan depremzedelerin tuvalet ve banyo ihtiyaçlarının karşılanması” görüşünü aktardı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede 500 kişilik ekibi canla başla çalışıyor. Depremin ilk günlerinde bu sayı bin 500 kadarmış. Sistem oturunca çalışan sayısı düşürülmüş. Alinur Aktaş’ı bölgede tanımayan yok. Bölgeye 2 bin civarı konteyner ev konuşlandıracaklarının altını çizen Aktaş, diğer yardım derneklerinin konteyner kentlerinin altyapı çalışmalarını da yürüttüklerini dile getirdi.

ENKAZ KALDIRIYORUZ

GAZETECİLERDEN gezideki izlenimlerini olduğu gibi aktarmalarını isteyen Aktaş, “Burada sadece belli dönemdeki yerel yöneticilerin veya hükümetlerin ihmali yok. Burada 40 yıllık 50 yıllık biriken hatalarını görüyoruz. Kentsel dönüşümü herkesin öncelemesi lazım. Maalesef bizler bindiğimiz arabanın en üst model olmasını istiyoruz, kıyafetimiz ütüsüz olursa giymiyoruz ama konu ev olunca aynı değeri vermiyoruz” görüşünü aktardı.

ACİL DÖNÜŞÜM ŞART

Bursa’nın da özellikle 5-6 bölge için acil kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğuna işaret eden Aktaş, “Ama maalesef başta Hatay olmak üzere pek çok bölgede kentsel dönüşüm ‘rantsal dönüşüm’ sloganlarıyla engellenmiş. Şimdi kentsel dönüşümün engellendiği bu bölgelerde maalesef enkaz kaldırıyoruz” diye konuştu.

BURKENT’TEN 5 MAHALLEYE OFİS

BURSA Büyükşehir Belediyesi olarak 5 mahalleye BURKENT ofisi açacaklarının altını çizen Aktaş, şöyle devam etti: “İnanın burada insan üstü çalışıyoruz. Nihayetinde bize verilen bu görevi kotarmak için uğraşıyoruz. Devletimiz burada çok önemi işler yapıyor. 32 gün geçmiş depremin üzerinden ancak kalıcı konutların temelinin atıldığı yerler var. Bize buraları normale dönene kadar kalmamız talimatı verildi. Tahminim Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak ağustos-eylül aylarına kadar buralarda çalışırız. İnanın 5-6 ay sonra geldiğinizde buraları tanıyamayacaksınız. BURKENT’in Bursa’da 5 ayrı mahallede ofisini açacağız. Şimdilik bu bölgelerin isimlerini vermiyorum. Daha sonra dönüşüm için gerekil adımları atacağız.”

Yazarın Tüm Yazıları