Dünya narenciye üreticileri 4 yıl Mersin’i izleyecek

ULUSAL Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, 16 Eylül 2016’da “International Citrus Congress” için 13 kişilik heyetle Brezilya’ya giderken tedirgindi:

Haberin Devamı

 

- “International Citrus Congress 2020”nin Mersin’de yapılması için 2012’de Valencia’daki (İspanya) kongre sırasında karar alınmıştı. Bu kararın kesinleşmesi için 18-23 Eylül 2016’da Brezilya’daki kongrede oylama yapılacak. “Fırat Kalkanı Operasyonu”, “Musul Operasyonu” ve terör oylama sonucunu etkiler mi?

 

4 yılda bir gerçekleşen ve “Narenciye Olimpiyatı” sayılan kongrenin Brezilya ayağına 50 ülkeden 1000 temsilci katıldı. Kaçmaz, önce 25 kişilik Kongre Komitesi’ne “Mersin ve Türkiye” sunumu yaptı. Sunumu 1000 kişinin önünde tekrarladı. Kongrenin yapıldığı merkezde katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği Mersin standı da yer aldı.

 

Haberin Devamı

Derken oylamaya geçildi ve sonuç açıklandı:

 

- 2020 Kongresi Mersin’de yapılacak.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Hürriyet’in işbirliği ile gerçekleşen “Mersin’i Keşfet” buluşması için kente gittiğimde Kemal Kaçmaz’la sohbet fırsatı buldum. Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’u dinledikten sonra narenciye paketleme tesisi turu sırasında Kaçmaz, elindeki kitapçık ile kongre tanıtım broşürünü verdi:

 

- “Narenciye Olimpiyatı 2020”yi Mersin’e, ülkemize çekmeyi başardık. Mersin, bu olimpiyatla birlikte dünyada daha da öne çıkacak.

 

Cep telefonundan “International Citrus Congress”in sitesine girdi, “Mersin 2020”yi tıkladı. Türkiye ve Mersin’i tanıtan 2.5 dakikalık film başladı:

 

- Bu tanıtım filmini Brezilya’daki Kongre’de izlettik. Kongre Komitesi filmi alıp internet sitesine koydu. Film 2020 yılına kadar siteden izlenebilecek.

 

Haberin Devamı

Türkiye’nin narenciye üretiminin yıllık 4.2 milyon ton düzeyinde olduğunu vurguladı:

 

- Narenciye üretiminde dünya 8’incisiyiz.

 

Ardından ekledi:

 

- Türkiye’de narenciyenin kalbi Mersin’de atıyor. Ulusal Turunçgil Konseyi, Narenciye Tanıtım Grubu, Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Sekreterliğ’nin merkezi Mersin’de bulunuyor. Bu da, narenciyenin kalbinin kentimizde attığını gösteriyor.

 

Narenciye ihracatçısı, Rusya kapısının yeniden açılmasıyla nispeten rahatladı...

 

“Narenciye Olimpiyatı 2020”yi Mersin’in kazanması da onlara moral oldu...

 

 

YARIŞMA KAZANAN 108 ÖĞRENCİ, YURTDIŞINDA TASARIM EĞİTİMİNE GİTTİ

 

AKDENİZ Tekstil Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (ATHİB) “5. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması” ödül töreni için Başkan Zeki Kıvanç’ın ev sahipliğinde Adana’daki tarihi Taş Köprü’deyiz... Töreni izleyenler arasında Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Süleyman Kocasert, TİM çatısı altındaki birlik başkanlarından Sabri Ünlütürk, İsmail Gülle, Bülent Aymen, Emre Kızılgüneşler ve Alican Yamanyılmaz var.

 

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hakan Kızartıcı, Merve Cingöz’ün birinci olduğu yarışmanın ödül töreninde şu bilgiyi paylaştı:

 

- 2011’den beri ihracatçı birliklerinin tasarım yarışmalarında birinci olan 108 öğrenciyi 2’şer yıllığına yurtdışında tasarım eğitimine gönderdik.

 

Zeki Kıvanç, şu bilgiyi ekledi:

 

- Bu öğrencilere okul ücretleri dışında ayda 1500 dolar veriliyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları