Turan Erol üzerine

Geçenlerde sanatsever dostlarla sohbet ederken söz döndü dolaştı, çağdaş Türk resminin en önemli isimlerinden birisi olan Turan Erol’a geldi.

Haberin Devamı

Ankara’nın çıkardığı en büyük değerlerden birisi olan, Yalçın Gökçebağ, Zahit Büyükişleyen, Veysel Günay, Zeki Serbest, Yusuf Toprak ve daha birçok ünlü ressamın hocalığını yapmış Erol’un eserlerine şu sıralar eğer çıkarsa müzayedeler üzerinden ulaşabilmek mümkün.
Turan hocanın hem kendisinde, hem de ailesinde elbette çok sayıda resim var. Bazı büyük galerilerin konsinyelerinde de Turan Erol resimlerine rastlayabilirsiniz. Ancak kimse Erol’un resimlerinden oluşan bir sergi açmıyor, açamıyor. Belki yanılıyorum ama ben bunun “Galerilerin ellerinde bir sergiyi dolduracak kadar resim bulunmaması ve hocanın yakın çevresinde bir Turan Erol sergisi düşüncesinin olmamasından” kaynaklandığını düşünüyorum.
Şiirlere bile konu olmuş “Turan Erol mavisi”nden, muhteşem Bodrum peyzajlarından, tekne kaburgalarından, ona has kıvrımlı zeytin ağaçlarından, Milas’tan, verandalardan, karlı Or-An yollarından, Ankara’nın kömür depolarından, vazolara yerleştirilmiş mor renkli enginar çiçeklerinden vs. resimseverleri mahrum bırakmak ne derece doğru bir strateji, bu tartışılabilir. Ancak ben, Ankara’da önemli bir galeri sahibinin, “Uzun zamandır, kimse Turan Erol resmi sormuyor” sözünü önemsediğimi belirtmek isterim. Aynı galericinin, “Öyle bir an gelir ki, resim, evde kalmış evin en güzel kızı haline dönüşür. Çünkü fazla naz aşık usandırır” açıklamasını da uyarıcı nitelikte buldum.
Ben de bir ressamın eserleri “gerçek sanatseverlerin” dünyasında ne kadar çok görücüye çıkarsa, o ressamın eserlerinin daha da kıymetleneceği, isminin sanat dünyasına iyice kazınacağı ve unutulmayacağını düşünenlerdenim.
Yaşayan az sayıdaki ustalardan birisi olan Turan Erol’un ultramarin mavisiyle insanı nasıl büyülediğini, başka dünyalara götürdüğünü, Erol’un resimlerinden oluşan kataloglara bakınca görebilirsiniz. Bu nedenle ben de “Sanatseverler Erol’un eserlerinden oluşan sergilerden mahrum kalmamalı” temennisinde bulunanlar arasında yer alıyorum.

Haberin Devamı

ANKARA MI İSTANBUL MU?

Dün kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Ankara’daki bir çok galeride kadın konulu veya kadın ressamlardan karma sergiler açıldı. 11 Mart çarşamba günü de ATO Congresium Kongre ve Sergi Sarayı’nda “ArtAnkara-Çağdaş Sanat Fuarı” açılacağını da duyurayım. 15 Mart’a kadar sürecek olan fuarla ilgili yapılan yorumlara bakarsanız biraz, “Madem İstanbul’un çağdaş sanat fuarı (Contemporary İstanbul) var, Ankara’da neden olmasın” anlayışıyla düzenleniyormuş. İki etkinliğe katılım karşılaştırıldığında, İstanbul ile Ankara arasında İstanbul lehine ciddi düzeyde fark görüldüğü belirtiliyor. Bu doğru olabilir ama ben yine de “Her başlangıç iyidir” diye düşünenlerdenim. Bu nedenle fuarı gezmenizi öneririm. Önereceğim bir diğer sergi de Galeri Valör’de (Yıldızevler). İbrahim Çallı, Nazmi Ziya, Feyhaman Duran, Refik Epikman, Cevat Dereli, Nuri İyem, Ferruh Başağa, Ömer Uluç, Şeref Bigalı ve daha birçok usta isimden oluşan karma sergi, insana adeta güzel sanatlar müzesi tadı verdiriyor. Ve insanlığın 20. yüzyılda iki kez dünya genelinde yaşadığı, günümüzde ise hala birçok yerde karşılaştığımız savaş olgusu. “Barış”ı asla unutmamamız için CerModern’de 11 Mart’ta açılacak “Bir savaş nasıl hatırlanmalıdır?” konulu sergiyi de kaçırmayın. Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyeli sanatçıların ülkelerinden uzakta neler düşündüklerini merak ediyorsanız adresiniz Yıldız’daki Jan Sanat olmalı. Suriyeli sanatçıların “Mümkünse Mutluluk” isimli karma sergisi 14 Mart’ta açılacak. Sanat ve Sanatkarlar Topluluğu Kültür Deneği’nin (SAKÜDER) kuruluşunun 10. yıldönümü nedeniyle geçen hafta dağıttığı sanat ödülleri sonrası açılan sergi de 25 Mart’a kadar Devlet Resim Heykel Müzesi’nde görülebilir.

Haberin Devamı

KENTTE NE VAR?

Tunç Tanışık-Yarın açılacak (Sevgi Sanat/Çankaya), Ezgi Yemenicioğlu Negir-17 Mart’ta açılacak (Galeri Gözde-Y.Ayrancı), Peker Sanat Ödülleri II Sergisi- 12 Mart’ta açılacak (Peker Sanat/Yıldız), Havva Altun-18 Mart’ta açılacak(AG Sanat/Konutkent 2), Orhan Algök-13 Mart’ta açılacak (Fırça Sanat/Yıldız), Cam Karma Sergisi- 28 Mart’a kadar (Foyart/Cinnah Cad.), E. Can Kafdağlı-Nuray Alemdaroğlu-Mediha Bezgin-20 Mart’a kadar (TCDD Sanat Galerisi/Gar), Desen karma sergi-Mart boyunca (Galeri Polart/Hollanda Cad.).

Yazarın Tüm Yazıları