Sıcakta gezinti nasıl olmalı?

Sıcak havanın etkisini artırdığı bu günlerde dostumuz köpeklerin ısı artışına olan hassasiyetinin bizlerden çok daha fazla olduğunu unutmayalım. Gezinti ve egzersiz köpeğin en temel ihtiyaçlarından biridir. Ancak sıcak havalarda gezintiye çıkarken mutlaka bazı tedbirler almamız gerekiyor. Peki nedir bu tedbirler?

Haberin Devamı

-Köpekler bizler gibi vücut terlemesi yapamaz. Terleme ağız yoluyla soluk alıp vererek şekillenir. Sıcak havalardaki gezintiler esnasında yoğun şekilde soluk alıp verecek olan dostumuz ciddi miktarlarda su kaybedecektir. Kaybedilen bu suyun yerine konması onlar için hayati önem taşır. Bu sebeple gezintiye çıkarken yanımıza serin ve temiz su almayı ve gezintide vereceğimiz molalar esnasında ona su içirmeyi ihmal etmemeliyiz.

- Güneşin dik olduğu saatlerde yapılacak olan uzun gezinti ve ağır egzersizler köpeğimiz için tehlikeli olabilir. Sıcağa karşı bizden çok daha az toleransa sahip olan köpeklerde oluşabilecek olan ısı çarpması son derece tehlikelidir. Sıcaklığın yüksek olduğu özellikle öğlen saatlerinde temel ihtiyaç gidermeye yönelik olan kısa gezintiler riski azaltacaktır.

Haberin Devamı

Sıcakta gezinti nasıl olmalı

- Yüksek sıcaklıkta gezintiye çıkmadan önce köpeğin karın, göğüs ve bacakları gibi güneşe direk maruz kalmayan bölgelerini soğuk suyla ıslatmak onun serinleyerek daha kolay ısı regülasyonu oluşturmasını sağlayacaktır. Bu da gezinti esnasında sıcak havayla olan mücadelesini kolaylaştırır.

- Köpeğinizle yapacağınız uzun gezinti ve egzersizlerin sabah erken saatler ve akşam güneş battıktan sonra olmasına özen gösterin. Zira öğlen saatlerinde yapılacak olan egzersizler onu ciddi anlamda zorlayabilir.

- Eğer güneşin etkin olduğu saatlerde gezintiye çıkacaksanız dostunuza giydireceğiniz ince pamuklu beyaz bir tişört güneşin onun vücuduna olan etkinliğini azaltacak ve nüfuz etmesini engelleyecektir.

- Sıcak havalarda uzun gezinti ve egzersizlere köpeğinizi besledikten hemen sonra çıkmayın. Yüksek ısıda tok karnına yapılan uzun gezinti ve egzersizler sonrasındaki yüksek su ihtiyacı; onlar için ölümcül olan mide dönmesine neden olabilir.

- Özellikle yazın yapacağınız uzun yürüyüşlerde dostunuzun partilerinin yanmasına sebep olabilecek asfalt alanlardan uzak durun.

Haberin Devamı

Sıcaklarda sokaklarda yaşamak zorunda olan dostlarımızı da ihmal etmeyerek yaşadığımız mahallelerde onlar için temiz su istasyonları oluşturmayı unutmayalım.

Sıcakta gezinti nasıl olmalı

Yazarın Tüm Yazıları