Köpekler neden dışkı yer

Köpeklerde dışkıya yönelim davranışının iki şekli gözlemlenebilir. İlki kendi dışkısını yemeye eğilim göstermesi, diğeri de tür dışı canlıların dışkılarını yemeye ilgi duymasıdır.

Haberin Devamı

Özellikle kedi dışkısı, insan dışkısı, çift tırnaklı ve tek tırnaklı hayvanların dışkılarına ilgi göstermeleri doğal kabul edilir. Bu eylemin mide bağırsak sisteminde bozulmalara ve parazit alımı riskine bağlı olarak müdahale edilerek engellenmesi gerekir. Ancak şunu unutmamak gerekir, yavru köpek dışkı yeme davranışını ilk olarak annesinin, kendinin ve kardeşlerinin dışkılarını içgüdüsel olarak yemesini gözlemleyerek taklit edebilir. Bu içgüdü, doğada annenin yavrularının kokusunun tehlikeli düşmanlar tarafından bulunmaması hedeflidir. Dışkı yeme davranışı birtakım hastalıklara ve beslenme bozukluklarına bağlı olarak da oluşabilmektedir. İlk olarak hastalıkla bağlantılı olabilecek nedenlere bakalım.

Köpekler neden dışkı yer

Haberin Devamı

Enzim yetmezliği: Doğada vahşi hayvanların avlayıp beslendikleri diyetleri onlara uygun olmakla beraber almaları gereken tüm vitaminleri, proteinleri ve enzimleri sağlayan diyetlerdir. Ne yazık ki kuru mamalar köpeklerimizin ihtiyaçlarını genellikle tam olarak karşılayamamaktadırlar. Doğada avlarının iç organlarını yiyerek aldıkları sindirme enzimleri köpeğinizin yediklerini sindirmesinde büyük bir rol oynamaktadır ve bu enzimleri kuru mamalardan alamadıkları zaman gerekli besinleri sindiremeden dışkı ile birlikte dışarı atarlar ve bu attıklarını geri alabilmek içinde dışkılarını yerler.

Pankreas enzim yetmezliği: Bu durumda köpeğinizin vücudu, pankreasında az ya da neredeyse hiç sindirim enzimleri üretmiyor anlamına gelmektedir. Semptomlar, dışkı yemek, kilo kaybı, ishal olarak görülür ve fazladan besinlerine enzim eklenmez ise ölümle bile sonuçlanabilir.

Parazitler: Bağırsaklarda yer alabilen bazı parazitler köpeğinizin yemeğinde bulunan gerekli enzimleri yediği zaman köpeğiniz dışkısını yemeye başlayabilir.

İştahın artmasına sebebiyet veren durumlar: Diabetik veya tiroid bezinde sıkıntısı olan köpeklerin dışkı yediği gözlemlenmiştir. Beslenmeye bağlı yetersiz kalitesiz ve düşük proteinli beslenmelerde köpek dışkısına ilgi duyabilir.

Haberin Devamı

 Köpekler neden dışkı yer

DAVRANIŞSAL OLABİLİR

Dışkıya yönelim davranışsal kökenli de olabilmektedir.

Temizlik: Yaşanan yeri temiz tutmak amacı ile anne köpekler, yavrularının dışkılarını yiyebilirler. Bazı köpekler de sadece etrafı temiz tutmak için dışkılarını yiyebilirler.

Yavruluk: Etrafı keşfederken dışkıyı da keşfetme amacı ile bazen yavrular dışkıları yerler. Genellikle büyüdükleri zaman bu davranış ortadan kaybolacaktır.

Sıkıntı: Evde çok yalnız kalan ve sıkılan köpekler kendilerini oyalamak için dışkı yiyebilirler.

İlgi istemek: İlgiye aç olan köpekler bizden biraz ilgi için azarlanmayı bile göze alabilir ve dışkılarını yiyebilirler.

Köpekler neden dışkı yer

Yazarın Tüm Yazıları