Köpeğinize check-up yaptırmalı mısınız?

Evlerimizde ailemizin bir parçası olarak beslediğimiz köpeklerimiz de tıpkı bizler gibi sağlık problemleri yaşayabilmektedirler.

Haberin Devamı

Köpeğinize check-up yaptırmalı mısınız

Onlarda da erken tanı birçok hastalığın olumsuz seyrini engellemekte ve erken müdahale imkânı tanımaktadır. Özellikle kanser gibi sinsi ve yavaş yavaş ilerleyebilen ve bazen son ana kadar hiç bulgu vermeyen hastalıklardan tutun da, kronik yada semptom göstermeyen gizli hastalıkların da dostumuzun sağlığını tehdit etmesi söz konusu olabilir. Köpeklerimizin sağlıklı olduğundan emin olabilmek için sadece gözlem yapmak ve basit fiziksel muayeneler yeterli olmayabilir. Özellikle gizli seyirli bazı hastalıklar birtakım laboratuvar tetkikleri, biyokimyasal analizler ve ileri görüntüleme yöntemlerini gerektirmektedir.

Köpeğinize check-up yaptırmalı mısınız

GENÇLİK DÖNEMİNDE SENEDE 1 DEFA

Bizler nasıl sağlıklı bir organizmaya sahip olup olmadığımızı hiçbir şikâyetimiz olmadığı halde merak ederek zaman zaman yaptırdığımız check-up’larla doğruluyorsak, köpek dostlarımızın da gençlik ve olgunluk dönemlerinde senede 1 defa, 6-7 yaş sonrası yaşlılık sürecinde senede 2 kez olmak üzere check-up’a girmesi elzemdir. Köpeklerde check-up işlemi için teknik alet ve laboratuvar donanımı ile görüntüleme cihazları bulunan veteriner hayvan hastaneleri, poliklinik ve klinikleri tercih etmek gerekir.
Peki köpeklerde rutin check-up taramalarında ne gibi işlemler yapılmalıdır?
*İdrar örneğinin fiziksel, mikroskobik ve kimyasal analizi
*Dışkının fiziksel ve mikroskobik muayenesi
*Tam kan sayımı
*Kan biyokimyasının analizi
*Akciğer röntgeni
*Batın ultrasonografisi
*Kalbin dinlenmesi ve EKG uygulanması

Köpeğinize check-up yaptırmalı mısınız

SAĞLIKLI YAŞAMASI İÇİN

Bu rutin check-up taramalarının sonuçlarına göre şüpheli durumlarda başka teknik analizlerin de yardımına ihtiyaç duyulabilir. Dostunuza belli aralıklarla uygulatmanız gereken check-up’lar onun daha uzun ve sağlıklı yaşamasında etkili olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları