Kış aylarında köpeğinizde bu hastalıklara dikkat!

Soğuk kış ayları tıpkı bizlerde olduğu gibi köpek dostlarımız için de birtakım hastalıkları beraberinde getirebilir.

Haberin Devamı

Kış aylarında köpeğinizde bu hastalıklara dikkat

Köpeklerin de bağışıklık sistemi değişir, hava koşulları ve soğuğa ayak uyduramayarak dönemsel hastalıklara açık hale gelebilirler. Soğuk kış aylarında köpeklerimizin yakalanabileceği bu hastalıklara şöyle bir göz atalım:

*Solunum Yolu Hastalıkları:
Özellikle evde beslenen köpekler, kışın kaloriferle ısınan evlerin sıcak ve kuru havaya sahip olması nedeniyle, gezintiye çıktıklarında soğuk havaya maruz kalınca, aradaki sıcaklık farkından kaynaklı solunum yolu hastalıklarına yakalanabilirler. Özellikle influenza ve mycoplazma kaynaklı hastalıklar bu döneme spesifiktir.
Genellikle kuru öksürük ve zaman zaman balgam çıkartma ile karakterize olan bu hastalıklar, köpekten köpeğe son derece hızlı bir şekilde ulaşabilir.
Önlem alınmadığı taktirde alt solunum yollarını da sararak inatçı enfeksiyonlara dönüşebilir. Bu hastalıklara karşı alınabilecek önlemlerin başında dostunuzun bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve destek olmak gelir. Bu dönemde uygulanacak olan vitamin ve mineral takviyeleri destek olmada önemlidir. Ayrıca yaşadıkları evleri havalandırmak ve nemlendirmek hastalık ihtimalini düşürecektir.

Haberin Devamı

Kış aylarında köpeğinizde bu hastalıklara dikkat

*Mide Bağırsak Hastalıkları:
Soğuk hava köpeğinizin mide-bağırsak bölgesini üşütmesine neden olabilir. Özellikle sabahın erken saatlerindeki gezintiler esnasında dostunuzun çiğ düşmüş otları yemesi hem midesini üşütmesine hem de birtakım tek hücreli bağırsak parazitleri almasına neden olur. Mide bağırsak florasının bozulmasıyla şiddetli ishal, kusma ve üşütmeye bağlı gaz sancısı tipiktir. Özellikle sabah ve akşam gezintilerinde köpeğinize kıyafet giydirmeniz ve bu döneme özel olarak flora düzenleyici probiyotikleri vermeniz önemlidir.

Kış aylarında köpeğinizde bu hastalıklara dikkat

Haberin Devamı

*Soğuk Isırıkları: Özellikle dışarıda yaşatılan ve iyi bir sığınma alanına sahip olmayan köpeklerde görülür. Soğuk hava vücudun periferik bölgeleri olan kuyruk ucu, kulak uçları, patiler ve genital bölgelerde nekroza sebep olabilir. İlk etapta bu bölgelerin kızarmasıyla karakterize durum rengin koyulaşması ve gangrenle sonuçlanabilir. Bahçede yaşatılan köpeklerin sığınabilecekleri ve kendilerini ısıtabilecekleri bir kulübeleri olması ve içine onları sıcak tutacak yatakların konulması gerekir.

Kış aylarında köpeğinizde bu hastalıklara dikkat

*Depresyon:
Havaların soğumasıyla azaltılan gezinti ve egzersizler köpeğinizi mutsuz eder. Rutini bozulan ya da kısıtlanan köpekler bu duruma psikolojik reaksiyonlar verebilir. Egzersiz ihtiyaçları karşılanmayan köpekler ev içinde uyumsuz davranışlar geliştirebilir ya da tamamen kendine dönerek depresyona girebilirler. Bu durumu engellemek için köpeğinizin gezinti ve egzersiz rutinini ihmal etmemeniz gerekir.
Genellikle havaların soğumasıyla ortaya çıkabilen bu hastalıklara yakalanan köpeklerin tedavileri ihmal edilmemeli, ertelenmemeli ve tedavi için ivedi bir şekilde veteriner hekimle iletişime geçilmelidir.

Yazarın Tüm Yazıları