‘Gastronomi sektöründe bir ilke imza attık’

Gastronominin kültür ve turizm alanındaki değeri hızla artarken, etkin bir pazarlama yürüten ülkelerde sektörden gelen talepleri karşılamak için gastronomi eğitimleri de giderek önem kazanıyor. Bursa da gastronomide marka şehir olmak ve turizmden hak ettiği payı alabilmek adına 23-25 Eylül tarihlerinde ‘İpeksi Lezzetler’ sloganıyla Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Gastronominin yükselen bir değer olarak öne çıkmasıyla birlikte artan mesleki ilgiyi, nitelikli eğitim ihtiyacını konuşmak üzere Gastro Akademi Kurucusu Hakan Ziya ile bir araya gelerek, sektörün gelişimine dair ihtiyaçları ve önerilerini sorduk.

Haberin Devamı

‘Gastronomi sektöründe bir ilke imza attık’
Söyleşimizde Gastro Akademi Eğitim Mutfağı’nın Bursa’nın profesyonel aşçılık eğitimi veren ilk markası olmasının yanı sıra endüstriyel mutfak sektöründe de tek olmayı başardığını anlatan Gastro Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ziya, “Gastronomi sektörüne yedi yıldır eğitim modelimiz ile farklı bir bakış açısı sunarken, istihdam yaratarak da destek sağlıyoruz. Gastronomi sektöründe, endüstriyel yemek ve yiyecek-içecek hizmetleri veren kurum ve kuruluşları, bunlara hizmet sağlayan şirketleri ve gastronomide üst düzey eğitim almak isteyen adayları bir araya getirerek bir ilke imza attık” dedi.

Gastro Akademi’nin kendine özgü ve sektöre örnek bir yapılanması mevcut. Öncelikle nasıl bir ihtiyaçtan doğdu, hikayesini öğrenebilir miyiz?
Gastro Grup olarak 25 yılı aşkındır gastronomi sektörünün en önemli paydaşlarından olan endüstriyel mutfak ve otel ekipmanları sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Şirketimiz bünyesinde; mutfakların projelendirilmesi ve kurulması, gerekli eğitimlerin verilmesinden işletmenin açılmasına kadar tüm süreçlerde destek sağlıyoruz. Verdiğimiz tüm hizmetlerde gördük ki insanlar bizden önce güveni satın aldı. Daha sonra müşterilerimizin sektörümüzdeki ürünleri inceleme hissiyatının doğması ile mağazamızı açmaya karar verdik. Ardından gelen talepler ise alınan ürünlerin farklı nasıl deneyimlenebileceği ve kullanılabileceği üzerine olmaya başlamıştı. Bu süreçte hep daha farklı ne yapabileceğimizin hayalini de kurmaya devam ediyordum. İşte sektörün ihtiyaçları doğrultusunda gelişen ve girişim modeli olarak da öne çıkan Gastro Akademi’nin özel hikayesi böylece başlamış oldu. Gastronomi sektöründe, endüstriyel yemek ve yiyecek-içecek hizmetleri veren kurum ve kuruluşları, bunlara hizmet sağlayan şirketleri ve gastronomide üst düzey eğitim almak isteyen adayları bir araya getirerek Bursa’da bir ilke imza attık. 2015 yılında özgün bir yapılanma ile hayata geçerek; Bursa’nın profesyonel aşçılık eğitimi veren ilk markası olmasının yanı sıra endüstriyel mutfak sektöründe de tek olmayı başardık.

Haberin Devamı

BİR SIFIR ÖNDE BAŞLAYIN

Haberin Devamı

Sizi öne çıkaran özelliklerinizden biri de sektöre entegre bir hizmet vermeniz. Eğitimlerinize geçmeden önce bu yapı gastronomi sektörünün gelişimine nasıl bir fayda yaratıyor öğrenmek isteriz?
Gastro Akademi endüstriyel yemek ve gastronomi sektöründe deneyimli bir ekip tarafından koordine ediliyor. Görev edindiğimiz ve müşterilerimize sunduğumuz entegre hizmeti detaylandırmak için işletmecilerin gastronomi sektöründeki tedarik önceliklerine kısaca değinmem gerekiyor. Evet, restaurant ya da cafe açacak olan bir yatırımcıya, mekanının mutfağının projelendirilmesinden satış sonrası servis hizmetine kadar tüm desteği veriyoruz; ancak sürdürülebilir bir hizmet için sadece bunlar yeterli değil. Yiyecek ve içecek sektöründe verimliliği ve kaliteyi artırmak için ürün reçetelerinin oluşturulması, personel tedariki ve personelinin eğitimi, menüsünün oluşturulması, demolarının yapılması hatta sunumlarının, ürün tanıtımlarının belirlenmesi gibi önem arz eden konular mevcut. Biz de tüm bu operasyon sürecine hâkim olmak isteyen işletmecilere diyoruz ki işletmenizi açmadan önceki bir aylık süreçte gelin Gastro Akademi’nin eğitim mutfağından yararlanın. Bu hazırlık süreci ile sektöre bir sıfır önde başlayın ve de rekabet gücünüzü arttırın.

Haberin Devamı

BIÇAK KULLANMAKTAN DÜNYA MUTFAĞINA

‘Gastronomi sektöründe bir ilke imza attık’
Gastro Akademi’nin eğitimlerinizin içeriğini nasıl belirlendiniz? Son yedi yıldaki faaliyetleriniz hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Uzun Dönem Profesyonel Aşçılık ve Pastacılık eğitimlerimizin yanı sıra; Kısa Dönem Temel Aşçılık ve Pastacılık eğitimlerimiz de yiyecek-içecek sektöründe çıtayı yukarıya taşımaya kararlı bir ekip tarafından veriliyor. Uzun Dönem Profesyonel Aşçılık eğitimimizde şu anda 11’inci dönem devam ediyor. Dört ay gibi kısa bir sürede haftanın dört günü öğrenciler, bıçak tutmaktan bir beşamel sosun ne olduğuna makarna hamurunun nasıl yapıldığından dünya mutfağı lezzetlerine kadar öğrenerek ve uygulayarak, çırakla kalfa arası bir yetkinlikle mezun oluyorlar. Eğitimlerimiz, klasik, modern, yöresel Türk mutfağı ve uluslararası dünya mutfak kültürlerine merak duyan hem kendini hem de işletmesini geliştirmek isteyen herkese açık. Eğitim sonrası elbette kişinin araştırmasına, kendisini geliştirmesine, bilgisini el lezzeti ile buluşturmasına kalıyor. Ayrıca hobi kulüplerimizde yer alan günlük workshop – etkinliklerimizi, eğlenirken öğrenerek vakit geçirmek isteyen mutfak gönüllülerine göre de planlıyoruz.

Haberin Devamı

FARKLI MESLEK GRUPLARINDAN İLGİ VAR

Gastronomi yükselen bir değer olarak öne çıktıkça meslek olarak da ilgi artıyor. Bu anlamda eğitim programlarınıza katılanların profillerini de merak ettik açıkçası?
Önemli bir konuya değindiniz. Eğitimlerle birlikte şunu fark ettik ki gastronomiye ilgi duyan ve bu alanda bir meslek sahibi olmak isteyen 25-30 yaş üstü çok sayıda öğrencimiz oluyor. Hayatının bir döneminde aile baskısı ya da yanlış yönlendirmeden dolayı farklı meslekler seçmişler ama gastronomi sektörüne duydukları ilgiye artık kayıtsız kalamıyorlar. Tıp fakültesinde okuyan, finans sektöründe çok iyi mevkilerde olan, mühendis olmuş ama meslek değiştirmeye karar veren özetle sektörden çok farklı kimlikte ve farklı işler yapan kişiler de eğitim alıyor. Hayatlarında radikal kararlar alıp gastronomi sektöründe çalışmaya karar verdiklerini ya da yurt dışında kendilerine yeni bir kariyer planı çizmekte olduklarını gözlemliyoruz. Öte yandan İngiltere’den gelen, Danimarka’dan tatile gelip eğitim almaya karar verip kalan ve ülkesinde hayata geçirme hayalleri olan öğrencilerimiz de var. Biz de eğitim programlarımızın içeriğini meslek edindirme yönünde hazırlıyoruz.

Haberin Devamı

BİLİNÇLİ TERCİH YAPILMASI SAĞLANMALI

‘Gastronomi sektöründe bir ilke imza attık’
Bir yandan sektörün kalifiye eleman ihtiyacından öte yandan yanlış yönlendirmeler nedeniyle mesleğini yapmayan ya da yapmak istemeyip bırakan atıl iş gücünden bahsediyoruz. Sektördeki işsizliğin önüne geçmek için önerileriniz ne olur?

Hayatımızda en önemli şey zaman ve istesek de geri alamıyoruz. Gerek orta öğretim gerekse yüksek öğretim düzeyinde gastronomi, mutfak, yiyecek içecek gibi alanlarda eğitim alan öğrenciler arasında bilinçli bir tercih yapılmadığını, eğitim süresi boyunca ya da staj sırasında edindiği deneyimler sonrasında mesleğini sevmediğini ya da meslek olarak görmediği için yapmak istemediğini görüyoruz. Maalesef bazı popüler algılarla tercih yapıp sonra hayal kırıklığına uğrayan da çok. On beş aşçının hepsi aşçı olmuyor, misal bu iş zormuş diyerek vazgeçebiliyor. Aslında işin temeli yine eğitim sistemine dayanıyor. Ben de meslek lisesi mezunuyum hem doğru yönlendirilmem hem yeteneğim ve ilgim dahilinde aldığım kararlarla mesleğimi son derece severek yapıyorum. Bireysel anlamda da sosyal sorumluluk edindim; meslek liselerine söyleşilere giderek, deneyimlerimi aktararak gençlere meslek seçimi konusunda yön göstermeye çalışıyorum.

İSTİHDAM DESTEĞİ SAĞLIYORUZ

‘Gastronomi sektöründe bir ilke imza attık’
Gastro Akademi’yi kurma hedeflerimizden biri de sektöre istihdam desteği sağlamaktı. Endüstriyel mutfak tarafında da güçlü olduğumuz için sektörün talepleri doğrultusunda kalifiye ara eleman ihtiyacını mezunlarımızdan sağlayarak ihtiyaç duyulan istihdam imkanını da yaratıyoruz. Sektördeki sıkıntılar da düşünüldüğünde sektörün hem tanıtım faaliyetleri hem iş imkanları konusundaki bilgilerin gerçekçi bir zemine oturtulması gerekiyor. Test merkezi gibi kullanılabilecek eğitim mutfakları, kariyer günleri, mezun buluşmaları, kongre ve çalıştaylar gibi çevresel faaliyetlerin yapılması popüler algısal sorunları giderdiği gibi mezunların sektörde bilinçli ve severek çalışma oranını artırmaya yardımcı olacak ve istihdam konusundaki mevcut problemlerin çözülmesine de katkı sağlayacaktır. Hatta bence artık sektörün ihtiyaç duyduğu kalifiye ara eleman ihtiyacı da gastronomi alanına özel kurulmuş istihdam büroları tarafından sağlanmalıdır.

SEKTÖREL İŞ BİRLİĞİ VE İLETİŞİM ŞART

‘Gastronomi sektöründe bir ilke imza attık’
Sektörel iş birlikleri sektörün gelişimine nasıl katkılar sağlıyor. Siz nasıl faaliyetler yapıyorsunuz?

Gastronomi-endüstriyel yemek ve yiyecek-içecek sektörlerindeki hızlı büyüme, şirketler arasında iş birliği ve iletişimi zorunlu hale getirdi. Yiyecek içecek üretim faaliyetlerinin her aşamasında nitelikli eleman yetiştirilmesi için eğitimcilerin de teori ve uygulama arasındaki dengeyi kurması, endüstriyle yakın ilişkiler kurması lazım. Gastro Akademi olarak biz de üzerimize düşen görevi yerine getirerek; turizm-otelcilik / yiyecek-içecek okulları ve bölümlerindeki geleceğin şeflerine, uzman eğiticilerine ulaşmak için geniş bir zemin sunmanın ötesinde, sektörün büyük oyuncu profesyonelleri ile eğitim alanları bir araya getirecek organizasyonlar yapıyoruz. Sektöre ilişkin düzenlenen etkinlikler ile şirketlerin de sektöre uyum sağlamasını kolaylaştırıyoruz. Kurumlarla gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk projelerimiz de mutfağımızın vazgeçilmezleri arasında. Ayrıca Bursa’mızın gastronomi alanında önemli sivil toplum kuruluşlarından GASTRODER Gastronomi Kültür ve Seyahat Derneği ile de farkındalık kazandırmak adına kurumsal workshop etkinlikleri düzenliyoruz. Gastronomi sektöründe sinerji yaratmak ve de şehrimizin markalaşmasına katkı koymak adına iş birliklerimize devam edeceğiz.

NİTELİK VE NİCELİK ARTIRILMALI

Bursa da gastronomi şehri olmak ve turizmden hak ettiği payı alabilmek adına uzun süredir çalışmalar yapıyor biliyorsunuz. 23-25 Eylül tarihlerinde de ‘İpeksi Lezzetler’ sloganıyla Gastronomi Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanılıyor. Sektördeki deneyim ve gözlemlerinize dayanarak önerileriniz neler olur?
Gastronomi hem ülke olarak hem köklü bir yemek kültürüne sahip Bursa’da sahip çıkılması gereken bir değer. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ilgili tüm kurum kuruluşlar ve katılım gösteren işin profesyonelleriyle birlikte festivalin hem şehrimizin hem sektörün gelişimine katkı koymasını diliyorum. Biz de Gastro Grup ve Gastro Akademi olarak festivalde yer alacağız. Gastronomi eğitiminin geleceğe yapılan bir yatırım olduğu gerçeğini de unutmadan; gastronomi sektöründeki tüm aktörlerin bir araya gelerek yapacağı çalışmalar sonrası alınan kararlarla, nitelik ve niceliğin artırılması yönünde adımlar atılması elbette var olan potansiyelimizin gelişmesine katkı sağlarken, doğru uygulamalar şehrimizin markalaşması için değer üretecek yeme-içme alanlarındaki işgücünü de olumlu yönde etkileyecektir.

Yazarın Tüm Yazıları