‘İklim Yılı’nda gelecek hedefi

Bu yılı ‘İklim Yılı’ ilan eden Nilüfer Belediyesi, Başkanlar Sözleşmesi’ndeki yeni hedefini, 2030’a kadar yüzde 40 emisyon azaltımını yakalamak olarak belirledi. GES Projeleri ile ilgili çalışmalarını da genişletiyor. Herkesin geleceğe karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması için sürekli yeni projeleri hayata geçiriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

‘İklim Yılı’nda gelecek hedefi
Nilüfer Belediyesi, 2014 yılında Avrupa Komisyonu’nun enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kaynaklan konularında çalışan belediyeleri desteklemek üzere oluşturduğu ‘Belediye Başkanlan Sözleşmesi’ni imzaladı. Bu sözleşmedeki hedef 2020 yılına kadar karbon emisyonlarının yüzde 20 oranında azaltılmasıydı. Aynı zamanda enerjiye olan talebin yüzde 20 azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının da yüzde 20 oranında artırılması da hedefler arasındaydı. Nilüfer Belediyesi bu 6 yıllık süreçte tüketimlerini takip etti ve 2020 itibariyle yüzde 16’nın üzerinde bir emisyon azaltımı sağladı.
Nilüfer Belediyesi, başkanlar sözleşmesindeki yeni hedef olan 2030 yılına kadar yüzde 40 karbon emisyonu azaltım taahhüdünü de yeniledi. Nilüfer Belediyesi’nin yeni hedefi, 2030’a kadar yüzde 40 emisyon azaltımını yakalamak olarak açıklandı.
Nilüfer Belediyesi, kısa bir süre önce kentteki tüm paydaşlarını da dahil ederek Sürdürülebilir Enerji ve İklim Uyum Eylem Planı Çalıştayı düzenlemişti. Bu Çalıştay’ın sonunda Nilüfer’deki sera gazı azaltım ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini içeren ‘Nilüfer Sürdürülebilir Enerji ve İklim Uyum Eylem Planı’ hazırlandı.

Haberin Devamı

İHALEYE ÇIKILACAK

Nilüfer Belediyesi’nin, kentte yenilenebilir enerji kaynaklan kullanımının arttırılmasına dair İller Bankası’na yaptığı kredi başvurusu olumlu sonuçlandı. Bu kredi ile yakın zamanda Güngören’de 1 megavat kapasiteli bir güneş enerji santralinin ihalesine çıkılacak.

GES PROJELERİ

‘İklim Yılı’nda gelecek hedefi
Kamu binalarında alternatif enerji kaynaklarının kullanılmasına yönelik çalışmalar kapsamında Beşevler Cimnastik Salonu ve Ürünlü Kent Bostanları’na kurulan güneş enerjisi santrali ile üretim gerçekleştiren Nilüfer Belediyesi, İklim Yılı’nda 12 hizmet binasının çatısına da güneş enerjisi santrali kurmayı hedefliyor.

BİZ DEĞİŞİRSEK, KÖTÜ GİDİŞE DUR DİYEBİLİRİZ

Haberin Devamı

‘İklim Yılı’nda gelecek hedefi
Ekosistemdeki tahribata dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, “Bilindiği gibi son yıllarda tüm dünyanın ortak gündemi ve kaygısı; iklim krizi. Ekosistemdeki tahribatla gündeme gelen ısınma; kuraklık ve gıda krizi gibi endişeleri de beraberinde getiriyor. Birleşmiş Milletler’in konuyla ilgili raporuna göre iklim değişikliği yüzde 95 oranında insan etkinliklerinden kaynaklanıyor. Bu demektir ki biz değişirsek, yanlışlarımızdan dönersek, bu kötüye gidişi de durdurabiliriz” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR EYLEM PLANI

Yeryüzünde yaşayan, aynı havayı soluyan, aynı topraktan beslenen, aynı suyla yaşama bağlanan her bireyin, çevreye karşı, geleceğe karşı sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurgulayan Erdem, “Biz de Nilüfer Belediyesi olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırılması için sürekli yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Bir süre önce de kentteki tüm paydaşlarımızı dahil ederek Sürdürülebilir Enerji ve İklim Uyum Eylem Planı Çalıştayı düzenledik. Bu Çalıştay’ın sonunda Nilüfer’deki sera gazı azaltım ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini içeren “Nilüfer Sürdürülebilir Enerji ve İklim Uyum Eylem Planı”nı hazırladık” diye konuştu.

İKLİM YILI

Haberin Devamı

Bu planın; yenilenebilir enerji, ulaşım, tarım, biyoçeşitlilik, su yönetimi gibi birçok konuda iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltmak için çeşitli faaliyetleri içerdiğini anlatan Erdem, toplumda iklim krizi konusunda farkındalık yaratmak, çözüm için yapabileceklerimiz hakkında halkı bilinçlendirmek ve kurumsal bir yol haritası çizmek için de 2022 yılını “İklim Yılı” ilan ettiklerini hatırlattı.

Yazarın Tüm Yazıları