Köpekler neden çimen yiyor

HAVA sıcaklıkları arttıkça dışarıda geçirdiğimiz vakit artıyor ve buna en çok sevinen de eğer evinizi paylaştığınız bir köpeğiniz varsa o oluyor. Çünkü park ve bahçelerde, güneşli havada koşturma ve oyun oynama fırsatı herkesi mutlu eder.

Haberin Devamı

Parkta bahçede köpeğinizi serbest bırakmışken onun çim yemesini görüp başlıktaki soruyu kafanıza takmış olabilirsiniz. Cevabını araştırdım, uzmanların yanıtlarını derledim.

Buna 7 şey yol açabilirmiş. Bakın neymiş bunlar:

- Mide rahatsızlıkları olabilirmiş ve midelerini rahatlatmak için yiyebilirlermiş.

- Lif oranı düşük şeyler yiyorlarsa bunu dengelemek için çim yiyebilirlermiş.

- Beslenmelerinde bazı eksiklikler var ve bunu çimle kapatmaya çalışıyorlar.

- Endişeliler.

- Sıkılıyorlar ve ilgi arıyorlar.

- Sadece çim seviyor olabilirler.

- Ya da Pika hastası olabilirler.

Köpekler neden çimen yiyor

Bu hastalık hiçbir faydası olmayan şeylerin sürekli yenmesi/çiğnenmesi olarak anlatılıyor. Genç köpeklerde ve kısırlaştırılmış köpeklerde daha çok görülen bu rahatsızlık zehirlenmeye varan sorunlar yaratabiliyor.

Haberin Devamı

Uzmanlara göre çim yemekte herhangi bir sorun yok. Dikkat edilmesi gereken şey, bu çimlerdeki kimyasallar ve bu çimleri yerken yenilen başka şeyler. Yani sözün özü, hava güneşli ve güzel diye köpeğinizi bırakıp bir kenara çekilmeyin, köpeğinizi dikkatlice izleyin.

ROBOT KÖPEK KONUŞACAK

BOSTON Dynamics’in robot köpekleri git gide korkutucu bir hal almaya başlıyorlar. Arama kurtarma köpeği olarak kullanılmaları insanlığın yararına olacak ama şimdi de ChatGPT sayesinde konuşmaya başlayacaklarmış. İşte bu biraz beni ürküttü. Levatas adlı şirket, robot köpek Spot’un üreticisi. Şimdi Boston Dynamics’le ortak olmuş, Google Asistan’ın ses teknolojisini kullanacak, robot köpeklere insanları yüz yüze anlama ve yanıt verme becerisini kazandıracak. Bu durumu çok sevmediğimi itiraf etmeliyim.

Köpekler neden çimen yiyor

BU ARKADAŞ PROTEO’NUN ANISINI YAŞATACAK

6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremleri nedeniyle tüm dünyadan ülkemize yardıma gelen ekipler yanlarında arama kurtarma köpeklerini de getirmiş ve çok sayıda kişinin enkaz altından çıkarılmasını sağlamışlardı.

Haberin Devamı

Bu kahramanlar arasında Meksika’dan gelen ekibin köpeği Proteo büyük iz bırakmıştı. Maalesef Proteo çalışmalar sırasında ölmüştü. Enkaz altında kaldığı söylense de Meksikalı ekip, Proteo’nun uzun yolculuk ve çok soğuk koşullar altında saatlerce arama kurtarma çalışmalarına katıldığı için yorgunluktan öldüğünü söylemişti. Türkiye, şükranlarını sunmak için 3 aylık bir Alman çoban köpeğini Proteo’nun anısını yaşatmak için Meksika’ya gönderdi. Meksika Milli Savunma Bakanlığı’na teslim edilen köpeğe de Meksikalılar ‘Arkadaş’ adını verdiler. O da Proteo gibi arama kurtarma köpeği olarak tüm canlıların iyiliği için çalışacak.

Köpekler neden çimen yiyor

OKUR FOTOSU 

WAFFLE’DAN SEVGİLERLE

Haberin Devamı

OKURUMUZ Fuat Bey, kedisi Waffle’ın ağzından çok tatlı bir mektup yazmış bize. Çok sevdim. İçim yanarak, azıcık kısaltarak yayımlıyorum: “Haziran 2015’te bir kafede dört kardeşten biri olarak Ankara Yüksel Caddesi’nde doğmuşum. Aynı ay içerisinde kafeyi ziyaret eden müşterilerin birisi tarafından bir bisküvi kutusu içinde fark edilmiş ve yirmi günlükken onlarla beraber yaşamak üzere mekândan ve kardeşlerimden ayrılmışım.

Köpekler neden çimen yiyor

Ankara, Bahçelievler’de bir evde biberonla beslenmeye başlamışım. Henüz 45 günlükken bir kafesin içinde yaz tatili için arabanın arka koltuğunda Yağmur Ablamın kucağında Alanya yolculuğuna çıktım. Güneş ve güzel hava sayesinde, balkonda çok güzel günler geçirdim. 75 günlük tatilden sonra Ankara’ya döndüm. Bahçelievler’de balkonun altındaki ağaçlardan evin bahçesine iniyor, bazen kavga, bazen oyunla akşama kadar koşturup çıktığım yerden yine eve dönüyordum. Çok mutluydum ama bir gün Yağmur Ablamlar Ankara Çayyolu’nda bir evin beşinci katında bir daireye taşındılar. Tabii ki ben de onlarla birlikte hem balkonumdan hem de bahçemden ayrılmış oldum. Yeni evin beşinci katta olması hareket alanımı daralttığı için mutsuzdum. Bir mayıs günü beşinci katın balkonundan etrafa bakarken birden dört ayağımın üstüne aşağıdaki çimlere düştüm. Çok korkmuştum. Uzun muayenelerden sonra bir şeyim çıkmadı ve taburcu oldum. Şu anda aynı, beşinci kattaki evin içinde ama kapalı bir balkonda yaşantıma devam ediyorum. Ailemi, Hürriyet okurlarını çok seviyorum. Bizlere sahip çıkmanız dileğiyle. Her şey gönlünüzce olsun.” Valla en başta Waffle’ın 75 günlük tatilini hepimiz için istiyorum. Sonra da Waffle’ı kucaklıyor ve uzun bir ömür diliyorum. Sizden de böyle aşırı tatlı mektuplar bekliyorum.

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak
sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları