Can dostu böyle günde belli olur

Gözümüzde yaş kalmadı.

Haberin Devamı

Harap haldeyiz. Depremde yakın çevresinden herhangi bir kişi zarar görmeyen şanslı azınlıktanım. Bu azınlık içerisinde bulunan herkes gibi sorumluluğumun farkındayım: Hayatta kalan herkesin hayatını sürdürebilmesi için elimden gelen her çabayı sarfetmek zorundayım. Uzun bir mücadele bekliyor hepimizi. Umarım bu mücadelede işe yarar, bir destek sağlayabiliriz.

Can dostu böyle günde belli olur

Bu köşede kedilerin, köpeklerin varlıklarıyla dünyada ne gibi farklılıklar yarattıkları, iç içe geçmiş hayatlarımızda bizim dünyamızı nasıl değiştirdiklerine dair haberleri paylaşıyor, onların hayatlarını daha iyi hale getirebilmemiz için neler yapabileceğimize dair kafa yoruyor, tavsiyeleri iletiyorum.

Haberin Devamı

HEPSİNE MİNNETTARIZ

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından arama kurtarma ekiplerinin kahraman üyeleriyle beraber sahada mücadele veren arama kurtarma köpekleri çok sayıda insanın yaşamını kurtardı. Bu köpekler bu konu için eğitilen ve ömrünü buna adamış varlıklar. Başta Meksikalı ekibin kahraman köpeği Proteo olmak üzere hepsine teşekkürler.

Bir de bulunduğu evde, ev arkadaşını, aile üyesini kurtarmak için çabalayan, bu konuda herhangi bir eğitimi olmayan, sadece sevgisi ve içgüdüsüyle hareket eden kedi ve köpeklere tanık olduk. Enkaz altında çıkardığı seslerle dışarıya haber uçuran, yakınında bulunduğu kişileri vücut ısılarıyla ısıtan, enkaz başında bekleyerek kurtarılacak kişinin yerini belli eden kediler ve köpekleri gördük, bu haberleri gözyaşları içerisinde okuduk, izledik.

Başta Diyarbakır’daki Galeria Sitesi’nde ağır hasarlı binadan ekiplerin yaşamını riske atarak kurtardığı kediler olmak üzere, can dostlarımız için çabalayan hayvanseverlerin gözyaşartan mücadelesini izledik.

Can dostu böyle günde belli olur

SAHİPLENMENİN TAM ZAMANI

Çaresizce kurtarılmayı bekleyen, pencere önünde, yıkıntının kenarında bekleyen bir kedinin, bir köpeğin oluşturduğu bu tablonun bir hayvansever için ne kadar iç yakıcı olduğunu, dışarıda beklediğinden uzun vakit geçirdiğinde aklına evde yalnız duran kedisi, köpeği gelip huzuru kaçanlar anlayacaktır.

Haberin Devamı

Sözün özü, 6 Şubat ve sonrasındaki günler, bize tekrar can dostlarımızı da hatırlattı. Tek amaçları bizden sevgi görmek ve aynı hayatı paylaşmak. Her şeye rağmen, sizin için tüm mücadelelerini veriyorlar. Görüyorsunuz. Biz de tekrar ayağa kalkmak için elimizden geleni yaparken yuvasız kalan, sahibini yitiren binlerce hayvanı unutmayalım. Yapabiliyorsak sahiplenmek, sahiplenme imkânımız yoksa yardım fonlarına imkânlarımız dahilinde destekte bulunmak hepimizin görevi olmalı. Bir daha böyle acılar yaşanmaması dileğiyle...

ONLARIN HAKKI ÖDENMEZ

Depremlerin ardından enkaz altında kalan hayvanları kurtarmak için İstanbul’dan bölgeye giden Zeynep Karakütük ve Buğra Güzelel, 20 Şubat’taki 6.4 ve 5.8’lik depremlerin ardından çöken binanın altında kalarak maalesef hayatlarını kaybettiler.

Haberin Devamı

Can dostu böyle günde belli olur

Kutsal bir amaç uğruna yola çıkmışlardı. Aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Mekânları cennet olsun.

DEPREME HAZIRLIKLI OLALIM, PEKİ NASIL

Bir daha böyle günler yaşamamak en büyük dileğimiz olsa da Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeği karşımızda duruyor. Alacağımız tedbirlerle güvenliğimizi sağlamak mümkün. Kedi, köpekle evini paylaşanların deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapabileceklerine dair önerileri dikkatinize sunuyorum.

Deprem öncesi: Afete karşı hazırlık planınız evcil hayvanınızı da içermeli. Kedinizi, köpeğinizi taşıma kutusuna koyma alıştırması yapmak da deprem anında hızlı davranmanız gerektiğinde ne yapacağınızı önceden planlamanızı kolaylaştıracak. Olası ihtiyaçlar için de bir çanta hazırlamak gerekiyor: Uzmanlar şunu diyor, şu anda kapıdan çıkmanız gerektiğinde ihtiyaç duyacağınız her şeyi düşünmek ve bunların paketlenmiş halde bulunmasını sağlamak.

Haberin Devamı

Deprem sırası: Siz kendi canınızı nasıl koruyacağınızı içgüdüsel olarak biliyor ve buna uygun davranmaya çalışıyorsunuz, evcil hayvanınız da öyle. Bu nedenle uzmanlar, onlara hâkim olmaya çalışmamanızı öneriyor. Onlar kendilerini koruyacak yerlere kaçmayı becerirler diyor. Yani eğer kediniz yatağın altında güvenli alan bulmak istiyorsa bırakın gitsin.

Deprem sonrası: Hayvanlar etraflarındaki değişimi kendileri anlayamazlar, bizim anlatmamız da onların anlamasına yetmez. Bu nedenle bizim tavrımız onların stres durumunu etkiler. Sakinliği koruyalım demek şu an kolay görünüyor ancak olay sonrası olabildiğince sakin kalmak önemli. Bir de tabii hazırlayacağımız çantalarda evcil hayvanlarımız için de bulundurmamız gerekenler şunlar:

Haberin Devamı

- Tasma veya diğer bağlayıcılar.

- Veteriner kayıtları.

- Evcil hayvan fotoğrafı.

- Veteriner/hayvan hastanesi iletişim bilgileri.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları