Sağlık için 21 gün

Diyetisyen Derya Şahin, “Günde 3 ana, 2 ara öğün olmak üzere en az 5 öğün beslenin. Beslenmenizde tuz ve şekeri azaltın. Dildeki tat tomurcukları 21 günde daha az tuzlu ve az şekerli beslenmeye uyum sağlar” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Sevgili okurlar bu hafta konumuz yeterli ve dengeli beslenmenin vücuda ve sağlığa olan katkıları. Birçok hastalığın temelinde aslında düzensiz ve yetersiz beslenme yatmaktadır. Gıdaların gerektiği miktarda ve gerektiği zamanlarda alınmaması ve bunun sürekli olması sağlığımızı ciddi şekilde etkilemektedir. Biz de bu hafta ‘yeterli ve dengeli beslenmenin kodlarını’ Diyetisyen Derya Şahin’le konuştuk. Hafta boyunca sizlerden gelen mailler doğrultusunda merak edilenleri sorduk o da yanıtladı.

Öncelikle yeterli ve dengeli beslenme nedir?
Sağlığın devamlılığı için günlük enerji gereksinimini karşılayan, vitamin ve mineral içeriği yüksek, uygun oranda protein, yağ ve karbonhidrat içeren, zengin ve renkli beslenme biçimine yeterli ve dengeli beslenme denir.
Beslenme süreci anne karnında başlar ve tüm yaşantımız boyunca devam eder. Yeterli ve dengeli beslenmek sağlığınızı ve yaşam kalitemizi arttırken hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

Haberin Devamı

Klasik bilgi olarak bildiğimiz beslenme piramidinin geçerliliği halen var mıdır?
Besin piramidi günlük almamız gereken enerji dağılımını ve oranlarını belirlemek için bir örnek oluştursa da bu geleneksel bilgi yapılan araştırmalar sonucunda değişime uğramıştır. Sağlıklı beslenme bütün besin gruplarını içermeli ve kişiye özel olmalı. Besinleri temel yapıtaşlarına göre; tahıl, süt ve ürünleri, et ve yumurta, sebze ve meyve olarak 4 grup altında toparlandığında şans anlamına gelen dört yapraklı yonca modeli bizler için daha ideal bir referans oluşturur. Bu besinlerin günlük tüketilmesi gereken miktarlar ise kişinin gereksinim duyduğu enerji miktarına, yaşına, cinsiyetine, yaşam tarzına göre farklılık gösterir. İşte bu nedenle beslenme düzeni kişiye özel olmalıdır diyoruz. Günde 4 bin kalori yakan genç bir sporcu ile, standart yaşam süren 50 yaş üstü bir bayanın bin 400 kalori içeren beslenme düzeni ciddi farklılık gösterir. Fakat hepsinin ortak özelliği dört yapraklı yonca modelinde olduğu gibi bütün besin gruplarını içermesi gerektiğidir.

OYUMUZ DOĞADAN YANA

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenmek için ek alınması gereken besin takviyelerini öneriyor musunuz?
Besin takviyesi kullanmadan önce kişinin genel sağlık kontrollerini yaptırıp kan sonuçlarına göre değerlendirilmesi gerekir. Biz beslenme uzmanları her zaman oyumuzu doğadan yana kullanırız. Doğal besinlerden gereksinimleri karşılamak, daha az işlenmiş gıdaları tüketmek ve daha fazla hareket etmek gibi. Burada en önemli koşul çeşitli beslenme ile birlikte mevsime uygun sebze ve meyveleri tüketmek, doğru pişirme tekniklerini kullanarak vitamin mineral kaybını minimuma indirmektir. Fakat günümüz koşullarında doğal besinlere ulaşmak daha zor. Ihtiyaç doğrultusunda besin takviyesi bir uzman önerisi olduğu sürece kullanılması kişinin yaşam kalitesini artırabilir.

Haberin Devamı

TOKLUK HİSSİ OLUŞTURUYOR

Havalar ısınmaya başladı, yaz geliyor. Kilo vermek isteyen okuyucularımıza ne gibi önerileriniz olacak?
Sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlayın. Peynir ve yumurta içeren protein ağırlıklı bir kahvaltı gün boyunca tokluk hissi oluştururken bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir. Günde 3 ana, 2 ara öğün olmak üzere en az 5 öğün beslenin.
Azar azar sık sık beslenme biçimi sindirim sisteminizin daha düzenli çalışmasını sağlarken iştah kontrolünü kolaylaştırır. Sofranızda tam tahıllı ürünlere yer verin. Glisemik indeks değeri düşük, posa içeriği yüksek tam tahıllı ekmek tüketerek hastalıklardan korunurken doygunluk hissini artırır. Beslenmenizde tuz ve şekeri azaltın. Dildeki tat tomurcukları 21 günde daha az tuzlu ve az şekerli beslenmeye uyum sağlar. Hergün tartılmak motivasyonu düşürür, haftada 1 gün sabah aç karnına kilonuzu kontrol edin. Haftada 3 gün 1 saat hızlı tempoda açık hava yürüyüşleri yapın. Ve su içmek için susamayı beklemeyin, günde 10 bardak su için.

Haberin Devamı

DERYA ŞAHİN KİMDİR

2004 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. 2004-2005 yılları arasında Los Angeles California State Üniversitesi sağlık merkezinde staj yaptı. Uluslararası Beslenme ve Diyetetik kongrelerinde faaliyetlerde bulundu. Onkoloji Diyetisyenliği uzmanlığına hak kazandı. 2009 yılında Dietcode Beauty&Form Club‘ı kurdu.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

Sevgili okurlar önümüzdeki hafta konumuz Koroner arter hastalığı ve bypass tedavisi. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen koroner arter denilen damarların belirli ölçülerde kolesterol birikintisi ve/veya kan pıhtısı ile daralması veya tamamen tıkanmasıdır. Bu hastalığın bir kaç tedavi yöntemi vardır bunlardan en önemlisi ve en yaygını koroner bypass tedavisidir. Konuyla ilgili Ankara Liv Hastanesi doktorlarından Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Taşdemir ile konuşacağız. Sizler de hafta boyunca bu konuyla ilgili merak ettiklerinizi skalyoncu@hotmail.com adresinden bana iletebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları