İmplant uygulamasında merak edilenler

Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta konumuz diş sağlığı ve implant uygulamaları. Konuğumuz ise Ankara Mega Avrupa Diş Kliniği doktorlarından diş hekimi Erkan Kara. Çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine uygulanan implant konusunda merak edilenleri Kara’ya sordum. İşte implant soruları ve yanıtları.

Haberin Devamı

İmplant uygulamasında merak edilenler

İMPLANT NEDİR?

İmplant, eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve protezlere destek için yapılan yapay diş kökleridir. Eksik dişlerin yerine yapılan, uzun ömürlü ve yaşam boyu kullanılabilecek bu yapay köklerin üzerine yapılan sabit ya da hareketli protezler, hastanın çiğneme fonksiyonunu ve estetiğini yerine getirir.

İMPLANT TEDAVİSİ HANGİ DURUMLAR DA UYGULANIR?

Hiç diş olmayan alt ve üst çenelerde, aşırı kemik erimesi sonucunda hastanın tam protezini kullanamadığı durumlarda protez yerleştirilen implantların üzerine oturtularak tutuculuğun artması sağlanır. Büyük azı dişlerin kaybında arka bölge dişsiz sonlanıyorsa, hastalara takılıp çıkarılabilen, bir bölümlü protez yerine birkaç implant üzerine sabit bir köprü yapılabilir. Uzun dişsiz boşluklarda yapılan köprülerin gövdelerinin uzun olması sorun oluşturmaktadır. Dişsiz bölgeye uygulanacak bir ya da birkaç implant ile uzun köprülerin desteği ve dayanıklılığı arttırılabilir. Tek bir dişin kaybı durumunda, kaybolan dişin her iki yanındaki dişleri küçültmeye gerek kalmadan eksik diş yerine tek bir implant yerleştirilerek üzerine tek bir kaplama yapılabilir.

Haberin Devamı

DİŞ İMPLANTI YAPTIRILMADAN ÖNCE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İmplant vidaları belirli kalınlığı ve genişliği olan yapılardır. Bu nedenle implant konulması öngörülen bölgede, çene kemiğinin, bu implant vidasını kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Kemiğin kalitesi de implant başarısını etkileyen faktörlerden birisidir. Ayrıca tedaviden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin tamamen sağlıklı olması gerekmektedir. İmplant uygulamasında önemli olan ve başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden birisi kemik yapısıdır. Kişi implant için uygun bir kemik dokusuna sahip olmalıdır. Kemik dokusunun tespiti sağlanmalı ve sonrasında implant planlaması yapılmalıdır. İmplant uygulaması öncesinde mutlaka klinik ve radyolojik muayene yapılması gerekmektedir. İmplant için eğer kişinin kemik yapısı ve genel sağlık durumu uygunsa üst yaş limiti yoktur. Sağlık, yaştan çok daha önemli bir faktördür. İmplant uygulaması sadece daha kemik gelişimi tamamlanmamış çok genç hastalarda tercih edilmemektedir. İmplant süresi, yapılacak diş sayısına bağlı olarak değişebilmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte tedaviler oldukça kısa sürelerde tamamlanmaktadır. İmplantın yerleşimi sonrasındaki ağrı, normal diş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı değildir. Tedavinin problemsiz tamamlandığı vakalarda hastalar, implantların varlığını bile hissetmeyecek kadar rahat olmaktadır. İmplant uygulaması sırasında hasta tercihine göre genel ya da lokal anestezi kullanılabilmektedir. İmplant tedavisinden önce ve implant ağızda kaldığı sürece diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. İmplantların kemik ile tam birleşmesini (osteointegration) sağlamak için iyileşme dönemi olan ilk 3-6 ay boyunca implant üstüne gelen yüklerin en aza indirgenmesi sağlanmalıdır. Özellikle erken dönem iyileşme sırasında sigara kullanmak, enfeksiyon riskini arttırabilmektedir. Bunun için sigara kullanımı tavsiye edilmemektedir. İmplantların ömrü birçok etkene bağlıdır. Hastanın ağız ve diş genel bakımını sağlayarak, sağlığını koruması ile implantlar ömür boyu kullanılabilmektedir. İmplantın ömrü açısından doğru bir şekilde günde 2 defa dişleri fırçalamak, diş ipi ve ağız gargarasının düzenli kullanmak gerekmektedir.

Haberin Devamı

TÜM SÜREÇLERİ İLE İMPLANT CERRAHİSİ NASIL BAŞLAR VE HASTA HANGİ AŞAMALARDAN GEÇER?

Muayene: Bu etap hastanın genel sağlık ve diş muayenelerinden oluşur. Eğer hastanın genel sağlık durumu implant yapılmasına elverişliyse, çekilecek özel bir röntgen ve ağızdaki dişlerin durumuna göre, kullanılacak implantın tipi ve uzunluğuna diş hekimi karar verir. Bu etapta implanta ve sonradan implantın üzerine yapılacak proteze karar verecek hekimin deneyimli olması çok önemlidir.

Operasyon: İmplantın yerleştirilmesi lokal anestezi ile yapılır. İşlem uygulanacak olan implantların sayısına bağlı olarak 30-90 dakika arasında sürebilir.

İyileşme etabı: İmplant yerleştirildikten sonra kemikle bütünleşmesi için belli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Bu süre 3-6 ay arasındadır. İyileşme safhasında gerekirse hastaya geçici bir protez yapılır. Hastalar uygulanan implantların üzerine çok yüklenmeden normal beslenmelerini sürdürürler. İyileşme süresi sırasında implantı uygulayan hekim belirli aralıklarla hastayı kontrollere çağırır ve gerek görürse tekrar bir röntgen isteyebilir.

Haberin Devamı

İmplant üst yapısının yerleştirilmesi: İmplantlar genel olarak iki parçadan oluşmaktadır. Birinci parça çene kemiğine yerleştirilen silindir şeklindeki parçadır. Protez yapımı için kemik içindeki birinci parçayla uyumlanan abutment dediğimiz ikinci bir parça daha vardır. İyileşme süresi tamamlanıp birinci parçanın etrafı tamamen sağlıklı kemikle sarıldıktan sonra üst yapı yerleştirilir.

Protezin yapılması: Üst yapının ölçüsü alınır. Protez bilinen yöntemlerle bitirilir.

DENTAL TURİZMDE TÜRKİYE’NİN AVANTAJLARI NELERDİR?

İmplant uygulamasında merak edilenler

Türkiye, dental turizm alanında pek çok ülke ile kıyaslandığında son derece avantajlıdır. Öncelikle ülkemizde uygulanan diş tedavilerinin Avrupa ülkelerinde uygulanan tedaviler ile aynı kalitede olduğunun altını çizmek gerekiyor. Ancak buna karşın ülkemizde daha makul fiyatlandırmalar yapılıyor. Sadece bu husus bile tek başına Türkiye’yi avantajlı kılabiliyor. Elbette Türkiye diş tedavisi hizmeti alırken aynı zamanda tatil yapmak ve gezmek için de cazip bir seçenektir. Doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve kendine has kültürü ile her daim çekici bir ülke olma özelliğini koruyan Türkiye’nin diş turizmi noktasındaki avantajları şu şekilde sıralayabiliriz.

Haberin Devamı

-Türkiye’de diş tedavilerinde kullanılan medikal cihazlar, Avrupa ülkelerinde kullanılan cihazlar ile aynı kalitededir. Ülkemizde dünya genelinde kabul görmüş olan FDA ya da CE onaylı cihazlar kullanılıyor.

-Tedavi maliyetleri son derece makul seviyede seyreder. Avrupa ülkelerinde diş tedavileri ülkemizde uygulanan ücretlerden çok daha yüksek rakamlardan oluşabiliyor. Yapılan son araştırmalara göre Türkiye’de diş tedavisi fiyatları yurt dışı muadillere göre yüzde 50 oranında daha düşüktür.

-Tedavi masraflarının daha düşük olması, yurt dışında yabancı sigorta firmalarının da Türkiye’yi önermesini beraberinde getiriyor.

-Türkiye’de tedavi olmak isteyenlerin bekleme süresi oldukça kısadır. Randevu alabilmek için haftalarca beklemek zorunda olmayan turistler en kısa sürede seyahat planlamasını yapabilir ve tedaviden faydalanabilir.

Haberin Devamı

-Türkiye’ye ulaşım imkânlarının geniş olması ve beraberinde ulaşım masraflarının daha düşük olması da avantajlar listesinde yer alıyor.

-Türkiye’de diş hekimliğinde kullanılan malzemeler markalıdır. Hastalar malzeme karnesi ile tedavilerine diledikleri zaman kendi ülkelerinde de devam edebilirler.

-Türk diş hekimlerinin başarılı olması da son derece önemli bir avantaj olarak değerlendiriliyor. Zira çok sayıda turist, daha bir yakınının Türkiye’de diş tedavisi yaptırdığını ve gayet memnun kaldığını, bu nedenle kendisinin de diş tedavisi için rotasını Türkiye’ye çevirdiğini dile getiriyor.

Yazarın Tüm Yazıları