Görme kusurunda düzeltme tedavileri

Koronavirüs pandemisi dolayısıyla birçok insan evden çalışma düzenine geçti.

Haberin Devamı

Görme kusurunda düzeltme tedavileri

Evden çalışma düzeninde, daha önce yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler de bilgisayardan çeşitli görüntülü uygulamalarla yapılmaya başlandı. Evde çalışanlar zamanın çoğunu bilgisayar önünde geçirmek zorunda kalırken, iş yükünün tamamen bilgisayara ve online çalışmaya aktarılması birçok göz kusuru ile gözlük kullanma oranlarını arttırmaya başladı. Gözlükten kurtulmak için alternatifler arasında excimer lazer ameliyatları yer alıyor. Tamamen bilgisayar kontrollü excimer lazer cihazlarının, kornea olarak adlandırılan gözün saydam tabakasının şeklini değiştirerek görme kusurlarının (Miyop, hipermetrop ve astigmat) giderilmesi işlemine kısaca lazer ile görme düzeltilmesi diyebiliriz. Görme bozuklukları ve tedavisiyle ilgili Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Özülken, şu bilgileri verdi:

Görme kusurunda düzeltme tedavileri

YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRIYOR

“Gözlük veya kontakt lens kullanmayı gerektiren uzak ve yakın görme problemleri çağımızın en önemli görme kaybı sebeplerindendir. Yakın gelecekte milyarlarca insanın uzak veya yakın görme probleminden etkileneceği tahmin ediliyor. Bazı insanlar gözlük veya kontakt lenslerden kurtulmayı kozmetik bir işlem olarak görse de gözlük ya da kontakt lens bağımlılığından kurtulmak, insanların yaşam kalitesi ile çalışma performansını arttırdığını göstermiştir.

Görme kusurunda düzeltme tedavileri

DETAYLI MUAYENE SONRASI YÖNTEME KARAR VERİLİR

Refraktif cerrahi denilen gözlük veya kontakt lenslerden kurtulma ameliyatları, genel olarak kornea denilen gözün ön saydam tabakasına uygulanan excimer lazer ameliyatları ve göz içine mercek yerleştirilen intraoküler lens yerleştirilmesi ameliyatları olarak sınıflandırılabilir. Hastanın detaylı ameliyat öncesi muayenesi ile bu tekniklerden hangisinin hasta için daha uygun olacağına hastanın özellikleri de dikkate alınarak refraktif cerrah ile hasta ortak karar verir. Lazer ameliyatları, miyop, hipermetrop ve astigmat problemi olan genç yaştaki hastalar için mükemmel görsel sonuçlar veren oldukça güvenli ameliyatlardır. Bu tedavi 18-60 yaş arası yapılabilse de 40 yaşından sonra pek tercih edilmez.

GÖZLÜK VEYA KONTAKT LENSTEN KURTULMANIN YOLLARI

Gözümüzün içindeki doğal lensimiz esneme özelliğini, yaşlandıkça kaybeder ve prebiyopi denilen yakın görme problemi ortaya çıkar. 40 yaş üzerinde uzakta, yakında ya da her ikisinde görme problemi olan ve gözlüklerinden tamamen kurtulmak isteyen hastalara akıllı mercek veya trifokal mercek ameliyatı daha iyi bir tercihtir. Akıllı mercekler uzağı, yakını ve orta mesafeyi görmeyi sağlayan gözlük ihtiyacını ortadan kaldıran kalıcı göz içi merceklerdir. Ayrıca 40 yaş altında olup kırma kusurları excimer lazer ile düzeltilemeyecek kadar yüksek olan hastalara da akıllı mercek uygulaması yapılabilir.
Genel olarak gözlük veya kontakt lenslerden kurtulma ameliyatları uzmanlık alanı refraktif cerrahi olan hekimler tarafından damla anestezisi ile dakikalar içinde tamamlanır. Ağrısız operasyonlardır. Hastanede yatma gerektirmez ve ameliyattan çok kısa süre sonra hastalar iş yaşamına ve sosyal aktivitelerine geri dönebilirler.

Yazarın Tüm Yazıları