Mustafa bey 1.000 yıl yaşayacak

GEÇEN hafta zeytin yasa tasarısı bin bir türlü ayak oyunu ile Meclis Komisyonu’ndan geçti.

Haberin Devamı

 

Kamuoyuna zeytinler kurtuldu mesajı verilirken, bir de baktık ki, kamu yararı perdesi adı altında zeytinliklerin katli için fetva hazırlanmış. Yazık... Bir ülke kendi tarımına, kendi ayağına ancak böyle kurşun sıkar.
Ama her şeye rağmen bu ülkede iyi insanlar da çok. Onlar sessiz sedasız doğayı korumak için kendi çabalarıyla mücadele ediyor ve başarılı da oluyorlar. Geçen haftaki yazım üzerine bir mesaj gönderen Mustafa Kapancıoğlu bunlardan biri. Mustafa Bey, 20 yıl önce altı yaşlı zeytin ağacını kurtarabilmek için yol güzergahlarını değiştirtmiş. İşte sayın Kapancıoğlu’nun hikayesi:
Sayın Selim Türsen,
Hürriyet EGE’deki “Bugünden Yarına” köşenizde yazdığınız “Zeytinlere kıymayın Homo Sapiens’ler” başlıklı ilginç bilgi ve bağlantılı yazınızı zevk ve heyecanla okudum. Çünkü “Evrim Teorisi” ve ekosistem konularında birazcık bilgili ve de özellikle, çevrenin korunması konusunda duyarlı olmaya gayret gösteren bir okurunuzum.
Günümüz insanının (Homo Sapiens Sapiens) atalarının kısa ve öz bir geçmişini yaparken, alt türlerden biri olan “Soloensis” türü (Java Adamı olarak da bilinir) yanlışlıkla “Solonesis” olarak yazılmış.
Ayrıca çevre korunması konusundaki hassasiyetimin bir belgesi olarak, size ekteki fotoğrafları yolluyorum. Çeşme, Boyalık mevkiinde 20 yıl kadar önce, inşa ettiğim yazlık evimin önünden geçen imar yolunun üzerinde bulunan altı adet çok yaşlı zeytin ağaçlarının, yol yapımcısı tarafından, ilgili belediyenin bilgisi dahilinde kesilmesini önledim ve yolun güzergahının yine belediyenin bilgisi ve ortak çalışmamız sonucu, değiştirilmesini sağladım.
Bu arada, kaydırılan yol aksı ve güzergahı ile evimin arasında kalan yaklaşık 400 m2’lik alanda yapılan tüm ilave yol kaplama ve bordürlerin ve de ağaçlandırma masraflarının tarafımdan karşılandığını belirtmek isterim. Başarı dileklerim ve saygılarımla.
Mustafa Kapancıoğlu (ODTÜ İnşaat Yüksek Mühendisi)
Öncelikle yazım hatasındaki düzeltme için Mustafa Bey’e teşekkür ederim. Ve diyorum ki, keşke Türkiye’de herkes Mustafa Bey gibi düşünebilse. Belki de Mustafa Kapancıoğlu’nun kurtardığı zeytin ağaçları 500 yıl, bin yıl yaşama şansını yakaladı. Çeşme’deki altı zeytin ağacıyla birlikte Mustafa Bey de bin yıl yaşayacak. Belki de bu hikaye ağaçların yanında bir plaket üzerinde yazılmalı ki, ileride yine yol geçirmek isteyenler filan olursa önce bir durup düşünsünler.

Yazarın Tüm Yazıları