İzmir’e yeni yıl armağanı

MÜZELER turizmin mabedidir. Paris denince ilk akla gelen yerlerden biri Louvre Müzesi’dir. New York’a gidildiğinde dünyanın en ünlü sanatçılarının eserlerinin sergilendiği Metropolitan Müzesi’ne vakit ayıramamak büyük kayıp sayılır. Pera, İstanbul Modern, Arkeoloji gibi birçok müze İstanbul’un zenginliğine zenginlik katar.

Haberin Devamı


İzmir, 8 bin 500 yıl geriye giden tarihiyle dünyanın en eski kentlerinden biri. Efes, Milet, Bergama gibi dört bir yanı milattan önceden gelen antik kentlerle çevrili İzmir ne yazık ki uzak ve yakın tarihin eserlerinin sergileneceği görkemli bir müzeye sahip değil. İzmir Arkeoloji, Arkas, Folkart gibi çok değerli eserler sergileyen müzeler var ama kapasiteleri sınırlı.
MART 2023’TE AÇILACAK
Güzel haber, yıllardır hayali kurulan Alsancak’taki eski Tekel Fabrikası’nı müzeye dönüştürme çalışmalarının bitmek üzere olması. Yeni adıyla ‘İzmir Alsancak Tekel Fabrikası Kültür ve Sanat Merkezi’nde arkeoloji, etnografya, resim ve heykel müzeleri olacak. Ayrıca; kütüphane, ihtisas kütüphanesi, sanat atölyeleri ve yenileme alanları da olacak. Kısaca, 7’den 70’e herkese hitap edecek bir yer olacak yeni kültür ve sanat merkezi.
Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, İzmir’in kültür ve sanat yaşamına yön verecek yeni sanatsal cazibe merkezinin dört ay sonra 2023 yılı mart ayında hizmete gireceğini açıkladı. İzmir için gerçekten güzel bir yeni yıl armağanı.
KİME KISMET OLACAK?
Eski Tekel Fabrikası’nın 137 yıllık tarihiyle İzmir’in kültür turizmine önemli katkılar yapacağı çok açık. Hele bir de trafik yeraltına alınabilirse proje dört dörtlük olacak. 120 dönümlük Tekel Fabrikası’ndan Gar Meydanı’na bütün alan sadece yayalara açıldığında bölge tam bir kültür ve sanat merkezi olacak.
Ama büyük zorluklar çıktığı için uzun yıllardan beri Alsancak Garı önündeki trafik bir türlü yer altına indirilemiyor. Başkan Tunç Soyer’in de vaatleri arasındaydı ama ne zamandır oradan da haber çıkmıyor. Bakalım bu zor proje hangi Başkan’a kısmet olacak.

 

5 milyar dolarlık hedef

Haberin Devamı

BU yıl Türkiye’ye gelen turist sayısının 50 milyonu bulması bekleniyor. 80 milyonluk nüfusumuzun yarısından daha fazla sayıda ziyaretçi gelmiş olacak. Turistlerin Türkiye’ye 45 milyar dolar bırakması bekleniyor. Yani turist başına yaklaşık 900 dolar.
45 milyar dolardan bu yıl İzmir’in payına düşen yaklaşık 1 milyar dolar. Aslan payını 13 milyon turistle Antalya ve 10 milyonla İstanbul aldı. Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi turizm cennetlerinin bağlı olduğu Muğla’ya düşen yaklaşık 4 milyar dolar da fena bir rakam değil.
Başkan Soyer, İzmir’in nüfusu kadar turist çekmeyi hedeflerine koyduklarına açıklamıştı. Bu durumda önümüzdeki yıllarda 4 ile 5 milyon turist ve 5 milyar dolara yakın turizm geliri beklenebilir.
HERKES PAY ALIR
Bugünkünün beş katı turizm gelirinden İzmir’de hemen herkesin payına bir şeyler düşer. Çiftçiler otellere daha çok domates, peynir, yumurta satar, yeni açılacak otellerde çalışanlar için yeni iş fırsatları çıkar.
5 milyon turist, tekstilciden mücevherciye, taksiciden hediyelik eşya satıcısına hemen herkese yeni gelir kapıları açar. Gelirleri artanlar ev eşyasından ayakkabıya her alanda harcamalarını artıracağından İzmir ekonomisi katlanarak büyür. Umarız 5 milyon turist hedefi en kısa zamanda gerçekleşir.

Yazarın Tüm Yazıları