Alın teri değil ‘Akıl teri’

GEÇEN hafta düzenlenen Ege Ekonomik Forum birbirinden önemli bilgi ve mesajlarla yüklüydü. Bir tarafta kahve araları, hatta asansörlerde bile fokur fokur kaynayan siyaset kazanı, diğer tarafta yer ve zaman sıkıntısı katılımcıların verdiği bilgilerin medyada hak ettiği yeri bulamamasına neden oldu. Her biri ayrı bir yazı konusu olabilecek bu önemli bilgileri zaman zaman bu köşede paylaşacağım.

Haberin Devamı

 

Ankara’da siyasilerin, Ege’de iş insanlarının dünyadaki gelişmeleri doğru teşhis ederek zamanı ıskalamama konusunda fikir birliğinde olmaları bence toplantıların en önemli mesajıydı. Örneğin; Meclis Başkanı Binalı Yıldırım, “Gelecek 15 yılda bugünkü mesleklerin yarısı olmayacak. Yeni duruma ayak uyduramayanlar kaybedecek. Ülke olarak bilişim, yenilikçi teknoloji, Ar-Ge’de gelişmek zorundayız. Değişimi ıskalarsak hayal kırıklığı yaşarız” diyordu. Türkiye’de en büyük kaynağın genç insanlar olduğunu, onun da bitmez tükenmez bir kaynak olduğunu söyleyen Yıldırım, “Artık alın teri yerine akıl teri devri” diyerek gençlerin yeni eğitimlere yönlendireceğinin mesajını veriyordu.


EGE’NİN TAMAMI SERBEST BÖLGE OLSUN
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’ın yönettiği ‘Yeni Denge Arayışında Ege’nin Rolü’ konulu oturumdaki ortak kanı ise Ege’nin katma değeri yüksek ürünler üreten bir bölgeye dönüşmesiydi. Böylece dünya çapında başarılar yakalanabilir görüşü savunuldu. Örneğin; Ege İhracatçılar Birliği Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’de ihracatta kilo başına ortalama 1.3 dolar olan gelirin Ege’de tekstilde 25 dolara kadar çıktığını söylüyordu. Ege’den ihraç edilen akıllı tekstil gibi katma değeri yüksek ürünlerle Türkiye ortalamasının üzerine çıkılmıştı.
EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu ise, “İhracatta 1 kilo kalp stendi 3 bin dolar, havacılık ve uzay sanayi ürünleri kilo başına 45 dolar bırakıyor. Makine sanayinin yıl sonu hedefi ise kiloda ortalama 8 dolar” diyerek Ege’nin spesifik ürünlerde yoğunlaşması gerektiğini söylüyor. Gökçüoğlu ayrıca Ege’nin İzmir merkezli pilot bir serbest bölge haline getirilmesini öneriyor. Altyapısı hazır İzmir’in serbest bölge olmasıyla yazılacak küresel başarı hikayesinin diğer bölgelere de yarayacağı görüşünü savunuyor.

Haberin Devamı


FİKRİ OLANA SERMAYE BULUNACAK
İzmir Ticaret Odası Başkan Mahmut Özgener de, “Ülkeler değil kentlerin birbiriyle yarıştığı bir dünyadayız. İzmir dünya kenti olmalı. İzmir’in lokomotifliğinde Ege Bölgesi kentlerin kümeleşmesiyle kalkınmalı” diyor. İTO’nun “Fikrim var ama sermayem yok” diyenlerle yeni fikirler arayan iş dünyasını buluşturma projesi ise kanımca yeni hedeflere ulaşma için çok doğru bir çalışma. İTO’nun 80 bin üyesi olduğu düşünülürse, yeni fikirlerle dünyada ilklere imza atacak projeler yaratma potansiyeli çok büyük.

Haberin Devamı


AZERBAYCAN’DAN ÇOK TÜRKİYE’YE
Kilo başına 8 dolarla Almanya ortalamasının bile iki kat üzerinde katma değeri yüksek ürünler ihraç eden ESBAŞ’ın CEO’su Faruk Gürler’in Gaziemir ve Bergama’da yeni bölgeler için çalışma yaptıkları açıklaması, Socar’ın Türkiye yatırımlarının Azerbaycan’ı bile geçip 20 milyar dolara ulaştığını söyleyen Star Rafinerisi Genel Müdürü Mesut İlter’in verdiği bilgeleri de ileri de daha detaylı paylaşmaya devam edeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları