‘Mreydi Çarşısı’ bir destan

Iraklı tiyatro ve sinema yönetmeni, yazar, senarist Kassem Hawal’ın “Mreydi Çarşısı” adlı romanı h2o kitap tarafından yayınlandı.

Haberin Devamı

Kitabı Arapça aslından Sevra Baklacı çevirdi. Bağdat’ın en büyük çarşılarından biri olan Mreydi Çarşısı, çevresindeki alanlara bitpazarı görünümünde taşmış, gündelik hayatın merkezi olmuştur.

Kitapevlerinden kuyumcusuna, kasabından telefoncusuna, kebapçısından tuhafiyecisine her türden dükkânın bulunduğu bu âlemin küçük yıldızı, çarşı ile aynı addaki Mreydi, geçimini tespih satarak sağlamaya çalışmaktadır.

‘Mreydi Çarşısı’ bir destan


Mreydi belden aşağısı doğuştan felçlidir. Tiyatro oyuncusu bir genç ülkesine işgal ordularına mihmandarlık yaparak döner.

Mreydi ile yolları kesişen genç adam çarşıdaki bir kitapçının alt katında “Hakikat Bodrumu” adını vereceği bir kütüphane keşfeder.

“Mreydi Çarşısı” ne zamandır hasret kaldığımız bir politik roman. Okunmayı hak ediyor.

Haberin Devamı

Bodrum’da yüzen sahne

Bodrum’un yepyeni festivali Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali (BOTİF) için geri sayım başladı! 1. Uluslararası Bodrum Tiyatro Festivali, 3-16 Kasım tarihleri arasında bu yıl ilk kez gerçekleşecek. Festivalin en sıradışı etkinliği ise cumhuriyet tarihinin ilk yelkenli okul gemisi STS Bodrum’da gerçekleşecek okuma tiyatrosu olacak.

Festivalin yüzen sahnesi STS Bodrum, Bodrum’un simgesi haline gelen Halikarnas Balıkçısı’nın ölümünün 50. yılında, ünlü yazarın “Mavi Sürgün”üyle gün batımına yelken açacak. Ünlü sanatçılarının “Mavi Sürgün”den bölümler okuyacağı etkinliğe, Barbur da muhteşem sesi ve şarkılarıyla eşlik edecek.

Duygulu bir çocuk romanı

Çocuk edebiyatının sevilen yazarı Burcu Aktaş’ın “Vahşi Şeyler” adlı romanı, 85 buçuk yaşındaki Mualla’nın gözünden kentleşme, hayvan hakları, yaşama saygı, yaşlılık gibi konuların altını akıcı ve edebi bir üslupla çiziyor. Romanda; günlerini pencere kenarında, kalabalık ve gürültülü Şehir’i dürbünle izleyerek geçiren Mualla’nın, daha önce görmediği küçük bir kızı fark etmesinin ardından Şehir’de garipliklerin başlaması konu ediliyor.

‘Mreydi Çarşısı’ bir destan

Tansel Ünal’ın yaratıcı çizimleri eşliğinde de sorguluyor. Aktaş’ın tüm çocuk kitapları, ekim ayından itibaren yeni edisyonlarıyla Redhouse Kidz Yayınları’ndan yayımlanacak. “Vahşi Şeyler”, 40. İstanbul Kitap Fuarı’nda okurlarla buluşurken “Çarpık Ev”, “Durmayalım Düşeriz” ve “İstasyonda Vals” da 2024 ilkbaharında raflarda yerini alacak.

Haberin Devamı

Pandemi Günlerine Doğru Sanat ve Siyaset

Atilla Dorsay’ın yeni kitabı çıktı:” T24 Günleri-Pandemi Günlerine Doğru Sanat ve Siyaset”. Yazarın belki 66. kitabı çünkü tam olarak kendisi de sayısını bilmiyor! Yazılı basını bırakıp T24’de yazmaya başlamasından 2021 sonlarına uzanan bir anılar toplamı. Her zamanki gibi onun kişisel üslubu ve sayısız dostluklarıyla bezenmiş. Yine tartışmalar ve barışmalar, anekdotlar ve fıkralar, yeni-eski portreler var.

‘Mreydi Çarşısı’ bir destan

Varlık dergisinin Kasım 2023 sayısı

Varlık dergisinin Kasım 2023 sayısı çıktı: Derginin bu ayki konusu, “Dijital Dünyada Edebiyatın Tekinsiz Alanı” oldu.
Dosyaya katkıda bulunan isimler:

‘Mreydi Çarşısı’ bir destan


Canan Olpak Koç, Koray Üstün, Yavuz Ahmet, Şevkiye Merve Taşöz. Canan Olpak Koç, “Geveze Makineler: Bir Yazarlık Öngörüsü mü, Yoksa Dijital Kitapların İlham Kaynağı mı?” başlıklı yazısında “sesli ve görüntülü kitap hayaliyle dijital edebiyatı” tanımlayan Wells’in “Efendi Uyanıyor” adlı romanını merkeze alarak yapay zekânın kaynağının da insan deneyimi olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

Kasım ayında Can Yayınları

Ágota Kristóf / “Okumaz Yazmaz”
Ágota Kristóf, bebeği ve kocasıyla yirmi bir yaşında sığınmacı olarak yerleştiği İsviçre’de hiçbir zaman tam anlamıyla hâkim olamayacağı, asla kendine ait kılamayacağı, ne yazabildiği ne de okuyabildiği düşman bir dille tanışır. Bundan böyle kendini bir halkın parçası hissedemediği gibi ötekilik hissini de her daim içinde taşır.

‘Mreydi Çarşısı’ bir destan

Ágota Kristóf / “Önemi Yok”
Bir adam köpeğine son kez sarılırken heykele dönüşüyor. Bir kadın, kocasının uyurken tam da yerdeki baltanın üzerine düşüp ölmesine anlam veremiyor. Deliliğin, umutsuzluğun, yalnızlığın, yersiz yurtsuzluğun zehri, yaşamın her zerresini istila ediyor.

Haberin Devamı

Ankara Film Festivali başlıyor

34. Ankara Film Festivali, iletişim ve medya alanında öğrenim gören öğrencilere ücretsiz sinema deneyimi sunacak. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek 34. Ankara Film Festivali, Ankaralı sinemasever Dr. Rabia Gürses Özden’in destekleriyle lise ve üniversitelerin Radyo-TV ve Sinema bölümü öğrencilerine ücretsiz film gösterecek. Festivalin askıda bilet uygulamasıyla, gençler meslek hayatına atılmadan önce, sinema sektörünün profesyonelleri ile tanışma, birlikte sinemada film izleme imkânı bulacak. Festival Başkanı İnci Demirkol, sinemaya gitme deneyimini unutturmamak için gençleri Büyülü Fener Kızılay Sineması’na davet ediyor.

Haberin Devamı

‘Mreydi Çarşısı’ bir destan

Kim ne okuyor?

◊ Hakan Altıner, Murathan Mungan’ın “995 km” adlı eserini okuyor.
◊ Attilâ Şenkon, Melih Cevdet Anday’ın “Müstear Zamanlar 1” adlı eserini okuyor.
◊ Sinan Akyüz, İskender Pala’nın “Surname-Bir Osmanlı Macerası” adlı eserini okuyor.
◊ Kemal Koçak, Vassilis Danellis’in “Ölü Saatler” adlı eserini okuyor. 

 

Yazarın Tüm Yazıları