Başkanlara sitem var

BÜYÜK felaketi yaşadığımız günden beri tek gündemimiz deprem.

Haberin Devamı

7’den 70’e herkes Antalya’nın deprem konusunda güvenli bir kent olup olmadığını sorguluyor.

*

İlçe belediye meclisleri de hızla birtakım kararlar alıyor.

*
Bu işin uzmanı olmayan benim gibiler de Konyaaltı’da fore kazık, Muratpaşa’da perde beton zorunluluğu getirilmesine seviniyor.

*

Tabii bir de bu işin uzmanları var.

*

Asıl onların ne dediği önemli değil mi?

*

O yüzden alınan son kararları ve bundan sonra yapılması gerekenleri İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan’a sordum.

*

Hani derler ya ‘Bir dokun bin ah işit’ diye.

*

Aynen öyle oldu Mehmet Bey’le yaptığımız görüşme.

*

Mehmet Bey’in sitemlerini noktasına virgülüne dokunmadan aktarıyorum.

*

Eminim herkes üzerine düşeni alacaktır.

 

Haberin Devamı

BU TAVIR KAOS GETİRİR

“Deprem olunca bazı belediyeler hızla harekete geçti. Konyaaltı Belediyesi fore kazık, Muratpaşa perde beton uygulama zorunluluğu getirdi. Bu kararlar pratikte doğru olabilir ancak her belediye kendi kafasına göre karar alırsa doğru sonuca ulaşamayız. Bilim insanları bu kararları tartıştı mı? Hayır. Meslek odalarına soruldu mu? Hayır. Aynı zemin türü Muratpaşa’da da var peki neden burada kazık uygulaması yok? O zaman kazık uygulamasına yanlış mı diyeceğiz? Veya perde uygulaması yapılmayan binalar ne olacak? Açık söylüyorum; her belediye aceleyle kendine göre kararlar alırsa bu bize çözüm değil kaos getirir.”

VERİYLE KONUŞULMALI

“Antalya Büyükşehir Belediyesi master plan hazırlığı yapıyor. Sürekli bize koordinasyonun içinde olduğumuzu söylüyorlar ama bizim görev tanımımız bile yok. Çalıştaylara konuk olmaktan başka yaptığımız bir şey yok. Maalesef kendimizi olayın içinde görmüyoruz. Buyursunlar master planı yapsınlar. Biz daha da fazla ‘Bu işin içinde olmalıyız’ demeyeceğiz. Ayrıca bilim insanları veri ile konuşur. Şu tarihten önceki binaların hepsi riskli demem doğru değil. Riskli demek için bilimsel çalışma yapılmalı. Manşet olmak istesem ‘Depremde şu yapıların hepsi yıkılacak’ derim geçerim. Yapılsın, yıkılsın, dönüşsün demek kolay bunun doğru yolunu göstermek lazım.”

*

Haberin Devamı

Depremi, yapı güvenliğini konuşacaksak kapısını çalmamız gereken ilk meslek grubu inşaat mühendisleri değil mi?

*

Bu arkadaşlar nasıl bu işin dışında tutuluyor anlam veremiyorum.

*

Belediyelerdeki 1-2 mühendisin görüşü ile hareket etmek mi doğru yoksa binlerce üyesi olan bir odanın görüşüyle mi?

*

Özellikle Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Cem Oğuz, Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın Mehmet Bey’in sitemlerine nasıl yanıt vereceğini gerçekten çok merak ediyorum.

*

Çünkü onların yanıtı ve tavrı diğer belediyelerin bundan sonra atacağı adımlara yön verecek.

Yazarın Tüm Yazıları