Şale Kutsal Yılmaz

Cilt Bakım Ürünümden Ayrılma Zamanım Geldi mi?

21 Ocak 2021
Kozmetik sektörü her geçen gün gelişiyor ve cazibesini arttırıyor. Özellikle biz kadınlar indirimlerin, reklamların büyüsüne kapılıp, ihtiyacımızdan fazla ürün alabiliyoruz. Peki bu ürünleri nasıl kullanmalıyız ya da ne zaman kullanma malıyız?

Cilt bakım ürünlerimizi sonsuza dek kullanamayız, bazı işaretler ürünlerimizden ayrılma zamanımızın geldiğini söyler nedir bunlar?

INSTAGRAM

Yazının Devamını Oku

Cildimizdeki Kolajeni Nasıl Artırırız?

11 Ocak 2021
Sağlıklı cilt yapısının en önemli bileşenlerinden olan kolajen, yaşın ilerlemesiyle azalmaya başlar.

Güneş ışınları, hava kirliliği ve sigara içme gibi sebepler ciltteki kolajen kaybını hızlandırır.

Gergin ve pürüzsüz cilt görümü için amacımız hem mevcut kolajeni korumak ve hem de üretimini arttırmak olmalıdır.

Bunu yapabilmek için kullanabileceğimiz yöntemler nelerdir?

1. Bazı cilt bakım ürünlerinin kolajeni arttırıcı etkileri vardır.

Retinol içeren cilt bakım ürünleri, hücrelerin yenilenmesini hızlandırır ve kolajen üretimini arttırır.

C vitamini içeren ürünler, antioksidan etkileriyle mevcut kolajeni korur, yeni kolajen üretimini arttırır.

Peptitler, kolajen ve elastin üretimini artırarak, cildi sıkılaştırır. Çizgi ve kırışıklıkları azaltır.

Aloe vera

Yazının Devamını Oku

Ayaklar da İlgi İster!

21 Aralık 2020
Günün bütün yükünü taşıyan ayaklarımızı, kış aylarında daha mı çok ihmal ediyoruz. Ne dersiniz?  

Birkaç dakika ayırarak, gerekli bakımları yaptığımız ayaklarımız hem sağlıklı olacak ve hem de iyi görünecektir.

Peki ayaklarımız için yapacağımız bakımlar neler olmalı?

Ayakkabılarınızı seçerken, rahat ve konforlu olmasına özen gösterin.  Ek olarak ortopedik tabanlıklar kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Sürekli aynı ayakkabıların giyilmesi kokuya neden olur. Ayakkabılarınızı değiştirin ve havalandırın.  Ayrıca ayakkabıların kokmasını engelleyen özel spreyler de kullanabilirsiniz.

Ayak tabanımızdaki cilt kolayca sertleşir, pürüzlü hale gelir. Ayaklarınızı 15 dakika suda beklettikten sonra ponza taşı veya peeling kullanarak ölü deriden arındırın. Daha sonra shea yağı, jojoba yağı veya hindistan cevizi yağı kullanarak nemlendirin.

Duştan sonra temiz havlu kullanarak, parmak aralarını iyice kurulayın. Islak bırakmak mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlar.

Günün sonunda ayaklarda şişme sorunu yaşıyorsanız, ayaklarınızı yukarı kaldırarak dinlendirin. Ilık suyla yapılan ayak banyoları günün yorgunluğunu atmak için faydalıdır. Daha sonra kullanacağınız nemlendirici cildi rahatlatır.

Pedikür yaptırıyorsanız kendinize ait makas ve törpü kullanın. Gittiğiniz merkezin temizliğine özen gösterin. İşlem sırasında etlerin fazla kesilmemesine ve enfeksiyon oluşmamasına dikkat edin.

Yazının Devamını Oku

Kışın Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

20 Kasım 2020
Cildimiz bir yandan bizi korurken, bir yandan da dış dünyayla bağlantımızı sağlar. Kışın değişen hava şartlarıyla cildin ihtiyaçları da değişir.

Soğuk hava, kimyasallar, hava kirliliği cildi daha kırılgan hale getirir. En sık yaşanan sorunlar ciltteki aşırı kurumanın yarattığı hassasiyet, kaşıntı ve buna paralel bazı cilt sorunlarında artıştır. Kısaca söylemek gerekirse cildiniz özen bekler.

Ciltteki değişimleri takip etmek, buna yönelik önlemler almak bize sağlıklı bir cilt kazandırır.

Bu konuda bize faydası olacak destekler neler olmalıdır?

Soğuk hava ve kapalı ortamlardaki ısıtıcıların etkisiyle cildimiz daha çok kurur. Ayrıca vücudumuz da su kaybeder. Bu nedenle sıvı tüketimine ve cildi bol bol nemlendirmeye özen göstermeliyiz.  Sıcak suyla yapılan duşlar soğuk kış günlerinde daha cazip görünse de ciltteki kuruluğu arttırma açısından tercih edilmemelidir. 10 dakikayı geçmeyen kısa duşlarda, ılık su ve yumuşak temizleyiciler tercih edilmelidir.

Günlük cilt bakım rutininizi ihmal etmeyin.  Günde iki kez cilt temizliği, sonrasında nemlendirici kullanmak çok faydalıdır.

Kış döneminde cildiniz kuruyacağı için daha fazla nem desteği sağlanmalıdır.  Seramid ve hyalüronik asit içeren ürünler tercih edilebilir. Alkol içeren ürün kullanımı, cildin kuruluğunu arttırabilir. Bu konuda dikkat etmek faydalıdır.

Ayrıca dudaklardaki kuruma ve çatlamalar için nemlendirici ürünler kullanılmalıdır.

Haftalık peeling işlemleri ölü hücrelerin atılmasını, gözeneklerin daha derinden temizlenmesini ve dolaşımın hızlanmasını sağlar. Kış aylarında yoğun, tahriş eden peeling işlemlerinden uzak durun daha hafif ürünlerle cildi tahriş etmeden haftada bir kez bu uygulamayı yapabilirsiniz. Daha sonra nem veren serum ve maskeler kullanın. 

Yazının Devamını Oku

Yanlış Lazer Epilasyon Uygulamalarına Dikkat!

6 Kasım 2020
Yaşam kalitesi, sağlığa ve estetiğe verilen önem arttıkça, lazer epilasyona gelen talep artmıştır. Aşırı tüylenme estetik bir sorun olduğu kadar, tıbbi bir sorundur. Fazla tüyün varlığı terleme, koku oluşumu ve enfeksiyona neden olabilir. Tıbbın pek çok alanında olduğu gibi, lazer sistemleri de çok hızlı gelişmiştir. Eski cihazlara oranla yeni geliştirilen lazer sistemleri başarılı, hızlı ve güvenlidir.

Lazerlerle ilgili en çok merak edilen konulardan biri yöntemin güvenliğidir. İlk lazer sistemleri yaklaşık 40 yıl önce kullanılmaya başlanmıştır. Bugüne kadar çok sayıda uygulama yapıldığı için güvenliğiyle ilgili soru işareti kalmamıştır. Tabi ki bu tedavinin uzman kişilerce ve doğru şekilde uygulanması şartıyla olacaktır. Yanlış uygulamalarda lekeden, ize pek çok sorun yaşanabilir. 

Bireyin sağlık durumu, ağızdan ve dıştan kullandığı ilaçların bilinmesi tedavi planlanırken önemlidir. Gebelik ve bazı cilt hastalıklarının varlığı tedavinin yapılmasını kısıtlayabilir. Hormon bozukluklarının gözden kaçması tedavi çok doğru uygulansa bile, başarısız sonuçlara neden olabilir.

Lazer epilasyon yapma yetkisi olan uzmanlar tarafından planlanmalıdır. Hastanın kıl yapısı, cilt tipi, ağızdan veya dıştan kullandığı ilaçlar, hastalıklar, güneş hassasiyeti sorgulanmalı tıbbi durumda bir değişiklik olduğunda doktor bilgilendirilmelidir.

Tedavi uygulandıktan sonra cildin tahriş edilmemesi, yumuşak temizleyicilerle temizlenmesi, nemlendirilmesi, güneşten korunması gerekirse yatıştırıcı bazı kremlerin kullanılması önerilir. Uygulama süresi tedavi edilecek alanın genişliğine bağlıdır. Örneğin yüz bölgesi 5 dakika sürerken, bacaklar 30 dakikayı bulabilir.

Lazer epilasyon kaç yaşından itibaren uygulanabilir?

Lazer epilasyona başlama yaşı çeşitli yerlerde daha erken olarak belirtilebilir. Ancak 18 yaşından sonra başlanması yeterli hormon dengesi sağlandığı için daha başarılı sonuçlar verecektir.

Lazer epilasyonda cilt rengi önemli midir?

Yazının Devamını Oku

Peptitli Cilt Bakım Kremleri Faydalı mı?

27 Ekim 2020
Cilt bakım ürünleri, her gün yeni markalar, yeni içeriklerle bize genç ve sağlıklı bir cilt vaat eder. Bazıları gereğinden fazla abartılırken, diğerleri gerçekten faydalıdır.

Peptitler son yıllarda cilt bakım ürünlerinde sıkça karşılaştığımız içerikler, bunlarla ilgili söylenenler ne kadar doğru? Cilt bakım rutinimizde peptitler olmalı mı?

Peptitler, amino asitlerden oluşur ve cilde topikal uygulandığında kolayca emilir. Bu özellik, cilt bakımında kolaylık sağlar, çünkü cilt güçlü bir bariyerdir ve pek çok içerik yeterli olarak ciltten emilemez.

Peptitler, kollajen, elastin gibi proteinlerin yapı taşları görevi gören kısa amino asit zincirleridir. Ciltte kolajen ve elastin üretimini uyararak etki eder. Kolajen artışı daha dolgun, nemli cilt görünümü sağlar, ince çizgi ve kırışıklıları azaltır. Elastin artışı daha sıkı ve gergin cilt yapısı kazandırır. Kısaca söylemek gerekirse, bu proteinler cildinizin temelleridir. Sağlıklı, güçlü ve genç cilt yapısı için önemlidir.

Peptitler, cilt bariyerini güçlendirir. Güçlü cilt bariyeri ultraviyole, bakteri, toksin ve çevresel kirliliğe karşı cildin dayanıklılığını arttırır.

Antiinflamatuvar, antioksidan ve antimikrobiyal etkileriyle cildi onarır ve yatıştırır. Renk tonunu düzenler. Daha ışıltılı, pürüzsüz bir cilt görünümü sağlar.

Ayrıca peptitli cilt bakım ürünleri hassasiyet yaratmadan, yaşlanma karşıtı etki oluşturabildiği için her mevsimde kullanımı kolaydır.

Sonuç olarak, peptitler son derece etkili bileşenlerdir.  Bu grup ürünler cilt yaşlanmasının bütün sorunlarını çözemez, ancak özellikle 35 yaş üzerinde, her cilt tipinde antiaging etkileri nedeniyle güzel bir seçenek olacaktır. Bu tarz içerikler antioksidan, nemlendirici ve diğer onarıcı içeriklerle bir araya getirilirse daha güzel sonuçlar verir.

INSTAGRAM

Yazının Devamını Oku

Sağlıklı Cilt İçin Kolajen

8 Ekim 2020
Kolajen vücudumuzda yoğun olarak bulunan çok değerli bir proteindir.

Yalnız cilt değil, kemik, kas, eklem ve damar sağlığı için vazgeçilmezdir.

Ciltteki kolajenin azalması sarkma, kırışıklık ve kuruluk oluşturur.

Kolajen üretimi 20’li yaşlardan sonra azalmaya başlar böylece cilt dolgunluğunu kaybederek sarkar. Daha ince ve kırılgan hale gelir.

Kolajen düzeyi, yaşlanma, stres, kötü beslenme ve güneş ışınları gibi faktörlerle daha hızlı azalır. Bu tarz önlemlere dikkat etmek kolajeni korumak açısından faydalıdır. 

Yeterli kolajen düzeyi, cildin pürüzsüz, esnek ve yumuşak olmasını sağlar.  Ayrıca diğer hücreleri destekler ve nem verir.  

Peki bu kadar önemli olan kolajeni nasıl koruruz ve arttırırız?

Kolajen içeren cilt bakım ürünleri, kolaylıkla bulabileceğiniz ürünlerdir.  Özellikle olgun ve kuru ciltler için çok iyi bir nem desteği sağlar. Kolajen büyük moleküllü olduğu için, ciltten emilemez. Ancak cilt yüzeyinde örtü oluşturarak nem sağlar. Böylece kullanıldığı sürece cilde parlaklık ve ışıltı verir.

Kolajeni korumak için neler yapmalıyız?

Yazının Devamını Oku

Cildiniz Sonbahara Hazır mı?

9 Eylül 2020
Sonbaharı karşılarken, yazın izlerini saçımızda ve cildimizde hissediyoruz.

Yaz sonrasında cildimizde kuruluk, tıkanmış gözenekler ve lekeler fark edebiliriz. Saçlarımız daha kuru ve mat olabilir.

Ama moral bozmaya gerek yok. Biraz destekle her şey yoluna girer. 

Cildiniz derin temizliğe ihtiyaç duyar.

Açık hava ve güneş altında geçirilen zamanlarda terle birleşen kir ve makyaj artıkları gözenekleri tıkayarak komedon, hatta sivilce oluşumlarına neden olabilir.

Cilt derin temizliğe ihtiyaç duyar. Profesyonel bakımlar, cildin derin temizlenmesi ve yüzeydeki eskiyen hücrelerin atılması için iyi bir fırsattır. Buna ulaşamadığınız ortamlarda evde yapılacak kil maskeleri hem cildinizdeki toksinlerin atılması ve hem de gözeneklerin temizlenmesi için faydalıdır.

Artan nem ihtiyacı   

Deniz ve havuz sonrası klor, tuzlu su ve UV ışınları cildi kurutur. Bol bol nemlendirici kullanmak, nem maskeleri yapmak cilde destek olur. Ancak cilde uygulanan maske ve kremler bazen yetersiz gelebilir, bu durumda gençlik aşısı (nem aşısı), gibi hem daha etkili hem de uzun süreli fayda sağlayabilecek yöntemler tercih edilebilir.

Bu tedavide minik iğnelerle hyalüronik asit uygulanır. Ciltte nemlenme, canlanma ve sıkılaşma sağlanır.

Yazının Devamını Oku