Zeytin ağacına güzelleme

Pek çok din, kültür ve söylencede yeri olan zeytin, bir kültürdür. Zeytin ağacı yetiştiği her coğrafyada kendi güçlü kültürüyle hakimiyet kuran müthiş bir bitkidir...

Haberin Devamı

Zeytinin ana vatanı olarak Doğu Akdeniz tariflenir. M.Ö. 6000-4000 yılları arasında ilk defa yabani zeytin ağacının (olea europea oleaster) bu bölgede ehlileştirildiği, M.Ö. 3000 yıllarında ise Orta Doğulu denizciler tarafından Kıbrıs ve Girit’e götürüldüğü tarihçiler tarafından anlatılır.
Pek çok din, kültür ve söylencede yeri olan zeytin, bir kültürdür.
Zeytin ağacı yetiştiği her coğrafyada kendi güçlü kültürüyle hakimiyet kuran müthiş bir meyve ağacı.
Etrafında yerleşen insan toplulukları, zeytin ağacının tüm nimetleriyle bütünleşip onunla yaşamlarını sürdürürler.
Aynı zamanda çok kültürlülüğün barışçıl bir simgesi olan zeytin ağacı, Müslümanlık, Yahudilik ve Hristiyanlık dinlerinin kutsal kitaplarında da adı geçen kutsanmış ağaçtır. Zeytin ağacı insanoğlunun beslenme, aydınlatma, güzellik, sağlık, para kazanma, ticaret gibi birçok ihtiyacını karşılayan, çok bereketli bir ağaçtır.
En uzun yaşayan ağaçlardan biri olan zeytin ağacı aynı zamanda barış ve umudun da sembollerindendir.
Mitolojik bir öyküye göre, ağaçlar kendilerine kral seçmek için ilk olarak zeytin ağacına başvurur. Ancak insanlara sağladığı zeytinyağından vazgeçmek istemez ve kral olmayı reddeder. “Herkese aitim ve kim kimseye ait değilim. Senden önce de vardım, senden sonra da var olacağım” der zeytin ağacı Homeros’a.

Güzellikte ve güç simgesi

Eski Yunan medeniyetlerinden günümüze dek gelen zeytinyağından sabun yapma geleneğinin yanı sıra krem, vücut losyonları yapımında da halen kullanılmaktadır.
Refah ve bolluğun simgesi olan zeytinyağı, kralların, evlenen çiftlerin, yeni doğan bebeklerin, ölülerin kutsanmasında yüzyıllar boyu kullanılmıştır.

Haberin Devamı

İlaç olarak zeytinyağı

Zeytin ağacının yapraklarından, meyve ve yağından pek çok pomat, macun yapılır. Yara, yanık, kabızlık, mide ağrısı gibi pek çok hastalığa iyi geldiğine inanılır. Ayrıca son yıllarda zeytin yaprağından sirke yapılması, demlenip çay olarak içilmesi birçok beslenme uzmanı tarafından önerilmektedir.

Beslenme olarak zeytinyağı

Binlerce yıldır zeytin ağacı tanesiyle ve suyuyla hem yiyecek hem de yağ olarak Akdeniz coğrafyasında kullanılmaktadır.
Dünyanın en sağlıklı beslenme programı olan Akdeniz diyetinin de temel yapı taşıdır.

Haberin Devamı

Zeytinli üzümlü ıspanaklı Akhisar pilavı

Malzemeler
· 2 su bardağı pilavlık pirinç
· 5 yemek kaşığı zeytinyağı
· 1 adet ufak boy kuru soğan
· 3 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
· 18-20 yaprak ıspanak (Ufak boy yaprakları tercih edin)
· 1 su bardağı dolusu çekirdeksiz yeşil zeytin (Izgara zeytin kullanabilirsiniz)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 3 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu olabilir)

Yapılışı:
Soğanı incecik yemeklik doğrayıp pirinci 1 çay kaşığı tuz attığınız sıcak suda 30 dakika bekletin. Çekirdeksiz kuru üzümü ise 4 bardak içme suyunda 15 dakika bekletip yumuşatın ve suyunu süzün.
Ispanak yapraklarını da yıkayıp bir kenarda bekletin. Geniş bir tencereye soğanı ve zeytinyağını koyup orta ısılı ateş üzerinde karıştırarak 2 dakika kavurun.
Üzümleri, zeytinleri ve süzülen pirinci katıp karıştırarak 5-7 dakika pişirin. Suyunu verip tuz ve karabiberini serpip karıştırın. En üste ıspanak yapraklarını yayarak yerleştirin ve tencerenin kapağını kapatın.
Orta ısılı ateşte, pilav suyunu tamamen çekinceye dek en az 18-20 dakika pişirin. Suyunu çekip üzeri göz göz olan pilavı ocaktan alın. Hiç kapağını açmadan en az 20 dakika demlendirip dinlendirin. Kapağını açıp, karıştırın ve servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları