Turplu ve sumaklı...

Bu hafta ana yemeklerin yanında sunabileceğiniz iki ferah lezzet önereceğim. Havuçlu turp ekşilisi Kahramanmaraş’tan. Alabaşlı turp salatasıysa vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengin. Üstelik yapımı da çok kolay.

Haberin Devamı

Turplu ve sumaklı...

(8 kişilik)

NE LAZIM?

3 iri havuç

1 iri beyaz turp

5 diş sarımsak

5 su bardağı soğuk içme suyu

2 yemek kaşığı sumak ekşisi

1 tatlı kaşığı tuz

3 tatlı kaşığı pul biber

3 tatlı kaşığı kuru nane

NASIL YAPARIM?

Havuçların kabukları soyulduktan sonra derince bir kaba rendeleyin. Turbu da rendeleyin, elinizle suyunu sıkın.

Sarımsakları ezip hepsini bir karıştırma kabına aktarın.

Su, tuz, pul biber ve sumak ekşisini ekleyip karıştırın.

Servis kâselerine aktarın, üzerine bolca kuru nane serpin. Dilerseniz süsleme için ortasına biraz rendelenmiş havuç koyabilirsiniz.

Turplu ve sumaklı...

Haberin Devamı

ALABAŞLI TURP SALATASI

(2  kişilik)

NE LAZIM?

* 1 alabaş

* 1 iri siyah turp

* 1 kerevizin sapı

* 2 çay kaşığı tuz

* 1 çay kaşığı sumak

Sosu için;

* 1 limonun suyu

* 4 yemek kaşığı zeytinyağı

NASIL YAPARIM?

* Alabaşı soyup rendenin iri gözüyle rendeleyin. Geniş bir kâseye koyun.

* Siyah turbu da soyup rendenin iri gözüyle rendeleyin ve alabaşın üzerine aktarın. Tuzu katıp elinizle köfte yoğurur gibi yoğurun, bir kenarda 15-20 dakika bekletin.

* Acı suyunu iyice salan turp ve alabaşı iki avucunuzun arasında sıkıp başka bir kaba aktarın. Varsa kereviz sapını yıkayıp çok incecik doğrayıp ilave edin.

* Limon suyu ve zeytinyağını karıştırıp bir sos hazırlayın. Salatayla harmanlayın. Üzerine sumak serpiştirin. Süsleme için biraz yeşillik de ekleyebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları