EKSTRA
MENÜ

Sumak

Sumak ile ilgili tüm haberleri ve son dakika Sumak haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Toplam 553 Sumak haberi bulunmuştur.

Sumak Haberleri

Pandemide Bitkilere Rağbet Arttı Bağışıklığınızı Güçlendirmek İsterken Zarar Görmeyin

Pandemide Bitkilere Rağbet Arttı! Bağışıklığınızı Güçlendirmek İsterken Zarar Görmeyin

Pandemi sürecinde özellikle bağışıklık sistemini güçlendirme nedeniyle tercih edilen bitkisel ürünlerin tüketiminde dikkatli olunması gerekiyor. Bu dönemde en çok sumak, kekik, kara mürver, zerdeçal, zencefil gibi tıbbi ve aromatik bitkilere rağbet gösterildiğini belirten uzmanlar, bunların toplanmasından saklanmasına kadar pek çok noktaya dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.

13.01.2021İyi Yaşam
‘Çok değerli bir mutfağımız olmasına rağmen dünyada Türk mutfağı konuşulmuyor...’ Peki ama neden

‘Çok değerli bir mutfağımız olmasına rağmen dünyada Türk mutfağı konuşulmuyor...’ Peki ama neden?

Şef Somer Sivrioğlu, geçen hafta bir programda “Türk mutfağı dünyada ilk 10’da sayılmaz” dedi ve büyük bir tepki aldı. Hem Somer Şef’e hem de mutfağımızı tanıtmak için çalışan şeflere, akademisyenlere sorduk: Türk mutfağı uluslararası arenada nasıl algılanıyor? Bir mutfak nasıl daha bilinir hale getirilir?

10.01.2021Hürriyet Pazar
Sumağın Sağlığa Faydaları ve Kullanım Alanları

Sumağın Sağlığa Faydaları ve Kullanım Alanları

Sumak, özellikle Doğu kültürünün vazgeçilmez baharatlarından biri. Türk mutfağında bolca kullanılan sumak, harika rengi ve ekşimsi tadının yanı sıra sağlığa da pek çok fayda sağlıyor. Sumağın faydalarını ve nasıl kullanılacağını anlatıyoruz.

‘Bu kadar dert varken diyet mi düşüneceğim’ diyen çok insan oldu

‘Bu kadar dert varken diyet mi düşüneceğim’ diyen çok insan oldu

Salgında kilo kontrolü pek çoğumuz için netameli bir konu. Zamanımızın önemli bir kısmını evlerimizde geçirdiğimiz şu son birkaç ayda, neredeyse iki kişiden birinin dört kilo aldığını söyleyen bir araştırma da bunu doğruluyor. Hem kilomuzu hem de bağışıklığımızı korumak için ne yapmalıyız? Beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit’e sorduk.

Doğru pişirme teknikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirecek adımlar

Doğru pişirme teknikleriyle bağışıklık sistemini güçlendirecek adımlar

Yanlış pişen besinlerin vitamin ve mineral değerini kaybettiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Ecem Ocak, uzman tavsiyesi olmadan tüketilen takviye gıdaların zararlarından bahsetti ve doğru beslenme önerilerinde bulundu.

11.12.2020Kadın
Karantinada psikolojinizi ve kilonuzu korumak için uzmanlardan tavsiyeler

Karantinada psikolojinizi ve kilonuzu korumak için uzmanlardan tavsiyeler

Uzman Diyetisyen Ecem Ocak ve Psikolog Tansu Ocak, yeni kısıtlamaların geldiği karantina döneminde psikolojimizi ve kilomuzu korumak için önemli tavsiyelerde bulundu. Fiziksel değişimin temelinde insan psikolojisinin yattığını belirten Psikolog Tansu Ocak, pandemi döneminde bozulan yeme-içme alışkanlıklarımızı artan stres ve kaygılarla ilişkilendirirken, Uzman Diyetisyen Ecem Ocak ise, bozulan uyku düzeninin rutin alışkanlıklarımızdan biri olan ara öğünlere son verdiğini, bunun da fiziksel aktivitelerin kısıtlanmasıyla birleştiğinde hızlı kilo artışına sebep olduğunu açıkladı.

3.12.2020Sağlık
Esendere Gümrük Kapısında 28 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Esendere Gümrük Kapısı'nda 28 kilo uyuşturucu ele geçirildi

TİCARET Bakanlığı Gümrük Muhafaza ekiplerince, Esendere Gümrük Kapısı'na gerçekleştirilen 2 ayrı operasyona 28 kilo uyuşturucu ele geçirildi.

25.11.2020Gündem
HDP önündeki eylemde 446ncı gün; aile sayısı 176 oldu

HDP önündeki eylemde 446'ncı gün; aile sayısı 176 oldu

DİYARBAKIR'da terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarının bulunmasını isteyen ailelerin eylemine, Bingöl'de üniversite öğrencisiyken 20 yaşında kaçırılan Nurullah'ın ailesi Hüpriye ile Mehmet İğne çifti ve 19 yaşındayken Diyarbakır'da kaçırılan Hasan'ın annesi Sultan Öz de katıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu eylemin 446'ncı gününde, İğne ve Öz ailesinin katılmasıyla HDP önündeki evlat nöbetindeki aile sayısının 176'ya yükseldiğini duyurdu.

21.11.2020Gündem
MasterChefte eleme adayları kimler Dokunulmazlığı hangi takım kazandı İşte eleme adayı

MasterChef'te eleme adayları kimler? Dokunulmazlığı hangi takım kazandı? İşte eleme adayı

MasterChef'te eleme heyecanı yaşanıyor. Her hafta oynanan dokunulmazlık oyunlarının ardından bir kişi yarışmaya veda ediyor. İlk oyunda kırmızı takım yarışı kaybetmişti. Eleme potasına giden isim ise Barbaros olmuştu. Peki dün akşam MasterChef'te dokunulmazlığı hangi takım kazandı, eleme potasına kim gitti? İşte yaşananlar...

15.11.2020Televizyon
Yemeklere Lezzet, Sofralara Renk Katıyor: Sumağın Pek Bilinmeyen Faydaları

Yemeklere Lezzet, Sofralara Renk Katıyor: Sumağın Pek Bilinmeyen Faydaları

Sumak, Türk mutfağının en sevilen baharatlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Yemeklere ve salatalara verdiği ekşi tatla çok sevilen sumağın sağlığa da pek çok faydası bulunuyor. İşte o faydalar...

Kapalı poşete giren baharata hile karışıyor

Kapalı poşete giren baharata hile karışıyor

Kamuya açık restoranlar ile gıda işletmelerinde müşterilere sunulan tuz ve baharat gibi malzemeler, koronavirüs önlemleri kapsamında kapalı poşetlerin içine girdi. Ancak son dönemde fiyatları artan bazı baharatların maliyet hesabı yapanlar tarafından içine farklı maddeler karıştırılarak sunulduğu iddia edildi. Uzmanlar özellikle çöp, dal, yaprak parçaları ya da demir tozu katılan karabiberlerin halk sağlığını tehdit ettiğini hatırlatarak, tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

7. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Hac İbadeti konu anlatımı

7. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Hac İbadeti konu anlatımı

Hac ibadeti İslam dininin şartları arasında bulunan ibadetlerden biridir. 7. Sınıf konuları içerisinde yer alan hac konusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Hac ve umre ile ilgili birçok kişinin aklında soru işaretleri bulunmaktadır. Bu sebeple kişiler Hac ve Umre ile ilgili detayları öğrenmek ister. 7. Sınıf düzeyinde verilen Hac ve Umre konusu ile ilgili detayları derledik.

14.09.20207. SINIF
Zahire ayı başladı... Yaz lezzetleri kışın da sofraları süsleyecek

Zahire ayı başladı... Yaz lezzetleri kışın da sofraları süsleyecek

Kahramanmaraş’ta yaz mevsiminde elde edilen ürünler temizlenip kurutularak kış mevsiminde tüketilmek için hazırlanıyor.

Balık sezonu açıldı... Haydi, rastgele

Balık sezonu açıldı... Haydi, rastgele!

15 Nisan’da başlayan av yasağı sona erdi. Özlediğimiz lezzetler taze taze sofralarımıza geliyor artık. Ünlü şeflerden ve deniz mahsulleriyle ünlü restoranlardan tarifler aldık. Prof. Dr. Saadet Karakulak ise hangi balığı, hangi mevsimde yiyebileceğimizi anlattı.

Kahramanmaraşın coğrafi işaretli sumak ekşisinde hasat zamanı

Kahramanmaraş'ın coğrafi işaretli sumak ekşisinde hasat zamanı

Kahramanmaraş’ın coğrafi işaretli ürünlerinden ve mutfakların vazgeçilmezi haline gelen sumak ekşisinin hasadına başlandı.

Mangalda kül bırakmayın

Mangalda kül bırakmayın

Normalleşme adımlarıyla beraber sosyalleşmek için açık alandaki aktiviteler daha çok tercih edilir oldu. Bunlardan belki de en önemlisi yazın vazgeçilmezi mangal. Bu keyfinize keyif katacak lezzetleri ünlü şeflere sorduk: Püf noktaları neler? Şu sıra hangi malzemeler revaçta? Kendi bahçemiz yoksa nerelere gidebiliriz? Başkalarını rahatsız etmemek için nelere özen göstermeliyiz?

Bayramın tadı sofrada çıkar

Bayramın tadı sofrada çıkar

Ramazan Bayramı kısıtlamaların gölgesinde geçti ama bu cuma başlayacak Kurban Bayramı’nda, tabiiki tedbirlerle, sevdiklerimize kavuşacağız. Belki başında uzun uzun oturamasak bile güzel bir bayram sofrası kurabileceğiz. Lezzetli bir bayram için şeflerden menü önerileri ve tarifler aldık.

26.07.2020Hürriyet Pazar
Mersinin çileği ve vişnesi kadınların elinde değerleniyor

Mersin'in çileği ve vişnesi kadınların elinde değerleniyor

Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile Tarsus Eshab-ı Kehf Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kadınları, el ele vererek doğal meyvelerden reçel üretiyor. Odun ateşinde geleneksel yöntemle pişirilen reçeller, kooperatiflerin sipariş hatlarından ve belirlenecek satış noktalarından tüketicilere sunulacak

Tak sepeti koluna

Tak sepeti koluna

Dışarı çıkmayı; arkadaşlarla, aileyle birlikte bir şeyler yeyip sohbet etmeyi özledik. Ama bir yandan da kendi yemeğimiz, tabağımız, bardağımız olsun; sosyal mesafeyi de koruyalım istiyoruz. Yaz aylarının gözdesi piknik şu dönemde hepsini mümkün kılıyor. Çeşit de çok; bunun alaturka piknik sepeti de var, genç işi olanı da... Hepsine önerilemiz ayrı ayrı: Sepet hazırlamanın püf noktaları, en güzel piknik yerleri, işinizi kolaylaştıracak ürünler...

Sıcak basmasın içiniz ferahlasın

Sıcak basmasın içiniz ferahlasın

Yaz sıcakları aniden geldi. Serinlemek için evde kendinize kokteyller hazırlayabilirsiniz. İsterseniz taze meyvelerden soğuk çaylar isterseniz de bol baharatlı bir limonata... İşin ustalarından birbirinden lezzetli yazlık kokteyl tarifleri aldık.

Yeni Normal Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz

Yeni Normal Döneminde Nasıl Beslenmeliyiz?

Koronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, yeni normalde beslenme düzeni hakkında uyarılarda bulundu.

10.06.2020Evdehayat
Yeni normal döneminde sağlıklı beslenme önerileri

Yeni normal döneminde sağlıklı beslenme önerileri

Koronavirüs ile mücadelede elde edilen başarı sonucu başlayan yeni normalleşme sürecine uygun bir beslenme diyeti oluşturmanın püf noktalarını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Duygu Yıldırım, “Sıcak yaz günlerine denk gelen normalleşme döneminde kırmızı et tüketimini azaltarak sebze ve meyve tüketimini artırmalısınız. Günlük su tüketiminiz kg başına 35 ml olmalıdır. En önemli kurallardan biri, tuz tüketimini sınırlandırmaktır. Çiğ sebzelerde tuz tercih etmek yerine sumak, nane, kekik gibi diğer baharatlara yer verebilirsiniz” dedi.

10.06.2020Sağlık
Glutensiz Kinoalı Kısır  | Mucize Lezzetler

Glutensiz Kinoalı Kısır | Mucize Lezzetler

Mucize Lezzetler'in bugünkü menüsünde Glutensiz Kinoa Kısır var! (Sponsorlu İçerik)

Şimdi sıcacık pide zamanı

Şimdi sıcacık pide zamanı

Ramazan geldi, iftar sofralarınızın baştacı olacak mis gibi çörekotlu klasik pide tariflerimiz var. Hazır eli hamura değdirmişken mönülerinize lezzet katacak lahmacunu ve Bafra pidesini de ekledik. Ünlü şefler ve yemek blogger’ları en lezzetli tariflerini bizimle paylaştı.

Satışlar 3 kat arttı Dozaj uyarısı yapıldı

Satışlar 3 kat arttı! Dozaj uyarısı yapıldı

TÜRKİYE’de, koronavirüs salgınından korunmaya çalışan vatandaşların, sosyal medyadan zerdeçalın virüse iyi geldiği ile ilgili yapılan paylaşımların ardından bu bitkiye olan talebi arttı. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, virüse iyi gelip gelmediği konusunda araştırma yapılmayan zerdeçalın, baharat olarak kullanılmasını, tedavi amaçlı kullanımında ise dozajının hekim tarafından belirlenmesi gerektiğini söyleyerek uyarıda bulundu.

22.04.2020Ekonomi
Ender Saraç: Bel çevrenizi ölçün risk grubunda olabilirsiniz

Ender Saraç: Bel çevrenizi ölçün risk grubunda olabilirsiniz

Korona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”

21.04.2020Magazin
Yumurtanın en lezzetli 7 hali

Yumurtanın en lezzetli 7 hali

Her şey YouTuber Duygu Özaslan’ın mutfağa girip hepi topu sahanda yumurta pişirecekken “Şimdi ‘sunny side up’ yapacağım” demesiyle başladı. Nurgül Yeşilçay, durumla dalga geçen ve binlerce beğeni alan ‘French toast’ videosuyla katıldı tartışmalara. Sosyal medyada ‘TT’ olan ‘yumurta’ya gastronomi yazarımız Vedat Milor da kayıtsız kalmadı ve “Teessüf ederim. Menemen gibi kompleks yumurta yemeklerini tartışa tartışa geldiğimiz ileri noktaları tek kalemde silerek ‘sunny side up’ ile en başa nasıl dönebildiniz?” diye yazdı. Bütün hafta konuşulan yumurtaya biz de İtalyan fritatta’dan patateslisine kadar ünlü şeflerin tarifleriyle dahil olduk. ( Melis YILMAZ)

Mersin’de doğdu, hepimizin sevgilisi oldu Peki evde nasıl yapılır

Mersin’de doğdu, hepimizin sevgilisi oldu! Peki evde nasıl yapılır?

Evde tantuni yapımına hoş geldiniz! Sokak lezzeti sevenlerin bir numarası tantuniyi evde de kolayca yapabilirsiniz. Emin olun meşhur tantunicilerde yediklerinizi kesinlikle aratmayacak. İşte ev yapımı tantuninin malzemeleri ve yapılış aşamaları…

16.04.2020Evdehayat
TARSİM 2019’da 1,3 milyar TL hasar ödemesi yaptı

TARSİM 2019’da 1,3 milyar TL hasar ödemesi yaptı

Tarım Sigortaları Havuzu’nca (TARSİM) geçen yıl Türkiye genelinde, 26 milyon dekarın üzerinde alanın, 5,1 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvanın sigortalandığı, sigortalı üreticilerden ve yetiştiricilerden tüm tarım sigortası branşlarında 371 binin üzerinde hasar ihbarı alındığı ve 1,3 milyar TL hasar ödemesi yapıldığı bildirildi.

6.04.2020Ekonomi
Sumak satışları arttı, uzmanlar vatandaşı uyardı

Sumak satışları arttı, uzmanlar vatandaşı uyardı

TÜRKİYE'de, koronavirüs vakalarının görülmesinin ardından sosyal medyada salgına karşı iyi geldiği paylaşımlarının yapılmasıyla sumak satışlarında artış yaşandı. Vatandaşların talebiyle sumakta fiyat artışı da yaşanırken, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, bağışıklığı güçlendiren ancak koronavirüs tedavisinde etkin bir rolü olmayan sumağın, fazla tüketilmesinden kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

2.04.2020Haber
Corona Virüse iyi geliyor iddiaları sumak satışını patlattı Uzmanlardan önemli uyarı

'Corona Virüse iyi geliyor' iddiaları sumak satışını patlattı! Uzmanlardan önemli uyarı

Türkiye'de, Corona Virüsü vakalarının görülmesinin ardından sosyal medyada salgına karşı iyi geldiği paylaşımlarının yapılmasıyla sumak satışlarında artış yaşandı. Vatandaşların talebiyle sumakta fiyat artışı da yaşanırken, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Parlakpınar, bağışıklığı güçlendiren ancak Corona Virüsü tedavisinde etkin bir rolü olmayan sumağın, fazla tüketilmesinden kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

2.04.2020Gündem

Yazar Sonuçları

Mutfak bilgileri: Baharatlar

Bu hafta sizlere sofraların tadı tuzu baharatlardan bahsetmek istiyorum. Türk mutfaklarında en sık kullanılan baharatların özelliklerine ve kullanım alanlarına dair bu rehber size çok yardımcı olacak.

28.12.2020

Azerbaycan’ın cömertliğini ve sıcaklığını yansıtıyor

Azeri mutfağını çok iyi bilmem ama tamamen yabancısı da değilim. 20 sene önce Bakü’den güzel anılarla dönmüştüm. Koronadan önce gittiğim Zeferan’dan da... Umarım pandemi ve kısıtlamalar biter de yeniden açılır.

29.11.2020

Sevgiye... “Öğretmen”

Bazen çocukların tablet başında işledikleri derslere kulak misafiri oluyorum. Bir kenara oturup gözlerimi yumuyor, öğrenci olduğum yıllara gidiyorum.

26.11.2020

İstanbul'da günbatımının en güzel izlendiği balık restoranları

Türkiye’nin belki de dünyanın en güzel kentlerinden İstanbul. Şehrin atmosferi, akustiği, manzaralarının güzellikleri saymakla bitmez. Güneşin doğuşu batışı bile farklı bu medeniyetlerin beşiğinde. Ben de sizler için bu hafta günbatımının en güzel izlendiği balık restoranlarını keşfettim. “Karanlık çökerken usul usul, pembeleşen gökyüzünün denize dalışını en güzel hangi balık restoranında izlerim?” diyorsanız, buyurun yazıma...

10.11.2020

11.000 yıl önce buğdaydan bulgura

Bulgur, amber renkli 'sert buğday'ın yani, durum buğdayının, temizlenip pişirildikten sonra kurutularak ve buğday tanelerinin kepeğinin ayrıştırılması işlemlerinden geçirilmesi ile ileri teknoloji kullanılarak üretiliyor. Bulgurun rengi, lezzeti, pişerken su çekme oranı ve pişme süresi buğdayın cinsine, yetiştiği toprağın özelliklerine; yani coğrafyasına göre değişiyor.

30.10.2020

Mutfağımızı dünyada nasıl yeniden konumlandırırız?

Bizim yemek kültürümüz tam bir hazine... Onu parlatmak için günümüz duyarlılıklarına uygun hikâyelere ve dünyadaki gelişmelere hâkim şeflere ihtiyacımız var.

18.10.2020

Yürüyelim mi koşalım mı

Daha önce de yazdım ama tekrarda fayda var:

3.10.2020

Arınmak lazım

Kalabalık bir yolda yürüyorsunuz.. Herkeste bir telaş, oradan oraya savrulan insanlar, hava serin, uçuşan kızıl çınar yaprakları, esintiyle birlikte sonbahardan tam kışa geçiş, kulağımıza fısıldıyor... Yolun kenarında bir dilenci görüyorsunuz.. İki tane sebze kasasını kendine oturak yapmış ve dileniyor. Bitap durumda, , adama acıyorsunuz.. Bir anda dikkatinizi, adamın oturduğu tahta kasanın içindeki tomarlarca altın ve para çekiyor. Nasıl olabilir.. Dilenci üstünde oturduğu bu zenginliğin farkında bile değil. Hatta rüzgarla birlikte banknotlar birer ikişer uçuşuyor ama adam hala el açıp dilenmeye devam ediyor.

1.10.2020

Zamanı gelmişken bir tutam baharat

Eylül'ü geride bırakırken sonbahar kapımızı çaldı ve ardından kış... Tek endişemiz sağlığımız aslında. Hasta olmamak için gereken tedbirleri almak, hijyen çok önemli ve kapalı alanlarda, kalabalıklarda kalmamak. Pandemi sürecinde en çok da aldığımız her nefesin kıymetini anladık. Temiz havan, sağlıklı gıda, el sıkışıp dokunabilmek ne kadar değerliymiş.

1.10.2020

Gaziantep’te lezzet peşinde

Gastronomi alanında UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehir’ unvanını almış dünyadaki 9 ender şehirden biri Gaziantep. Tescillenmiş 250 civarında özgün yemeği var. Hem lezzetin peşinde hem de tarihin izinde Antep sokaklarını ve müzelerini keşfetmek üzere oğlumla yola çıktık.

6.09.2020

Çeşme lezzet rehberi

Çeşme ve Alaçatı’yı da içine alan yarımada; zeytini, üzümü, otları ve mübadelenin zenginleştirdiği mutfağıyla gerçekten özel bir coğrafya. Son dönemde yılların Bodrum’una kafa tutan gözde tatil destinasyonu. Bu hafta sizi Çeşme-Alaçatı hattında bir yemek turuna çıkaracağım.

20.07.2020

Soğuk bir yaz yemeği: Patlıcan ekşilisi

Osmaniye, Gaziantep, Hatay yöresine ait olan ancak az bilinen patlıcan ekşilisi yemeğinin tarifi rahmetli anneannemden bizlere miras kalmış. Ailece yaz aylarında bolca yaptığımız bu lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı tarifi, yaz mevsiminin tam ortasına denk gelen bu haftaki yazımda sizlerle paylaşmak istedim.

15.07.2020

Antep’te restoranlar ‘Fıstık Gibi’!

Pandemi sonrası turizmi canlandırmaya yönelik bir atak da Gaziantep’den geldi. Şehirde işletmelere hijyen eğitimi veriliyor, sağlıklı gastronomi için özel tarifler üretiliyor.

28.06.2020

Azerbaycan mutfağına güzelleme

Azerbaycan mutfağındaki tüm yemekler zahmetli ve lezzetli. Birçok yemeğimiz birbirine benziyor ama yapılış tarzları ve malzemelerinde ufak değişiklikler var. İşte Azerbaycan’da tattığım müthiş yemekler.

28.06.2020

Yemek bahane, hayat şahane

Yaptığın yemeği dostunla, ailenle, komşularınla paylaşamadıktan sonra neye yarar en mükemmel reçeteleri yapmak? Sağlığın yerinde değilse, neye yarar Michelin yıldızlı şefin hazırladığı tabaklar? O zaman neymiş; yemek bir araçmış, ama eğer iyi yemekse... İyi yemek nedir peki? Temiz-taze-mevsiminde malzemeler ile doğru tekniklerle pişmiş yemek… O yüzden hep diyorum ki “Yemek bahane, hayat şahane!”

9.06.2020

Direnç arttırıcı, antibiyotik kaynağı, ‘buz gibi ferahlatıcı’ bir yemek: Fellah turşusu

Bu hafta, yavaştan kendisini göstermeye başlayan sıcak havayla nasıl mücadele etmeniz gerektiğini Hatay yöresine ait bir yemek olan Fellah Turşusu ile anlatacağım.

3.06.2020

Fiziki mesafe maskeden daha koruyucu

Korona salgını oruç tutmaya engel değil. Ama hiç kuşkusuz beslenmemize, iftar ve sahur sofralarındaki gıdalara bu yıl her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor. Bağışıklığımızı hangi gıdalarla destekleyeceğiz, nelerden uzak duracağız, kimler risk grubunda? Tüm bunları, salgının Türkiye’deki ilk günlerinde hakkında korona pozitif olduğu yönünde haberler çıkan Sağlıklı Beslenme Uzmanı Dr. Ender Saraç’a sordum. “Şu süreçte şekerden kesinlikle uzak durun” diyen Saraç, karantina günlerinde hepimizi vuran “kontrolsüz kilo artışı”na dur diyecek bazı tavsiyelerde de bulundu: “İştahı dengelemekte yeşil elma, nane ve zerdeçal kokuları etkilidir. Ayrıca dişlerinizi en az 2-3 dakika naneli bir diş macunu ile uzun uzun fırçalamak da işe yarayabilir.”

21.04.2020

Sağlıklı yaşam rehberi

Doğal Tıp Uzmanı Şaduman Karaca ile 4 yıl önce Kars’ta Peynir Sempozyumu sırasında tanışmıştım. O dönemde bölgenin endemik bitkilerini araştırıyor, özel bir üniversitenin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünde fitoterapi dersleri veriyordu. Bitkilere ilişkin bilgisinden çok etkilenmiştim.

18.04.2020