Refika’nın meyvesi: Trabzon hurması

Geçen gün “Yaaa, bu nasıl bir meyve?

Haberin Devamı

En sevdiğim yiyeceklerin bir araya gelmiş hali gibi” deyip kendimi arka arkaya Trabzon hurmasını lüpletirken buldum.

 


Muzun dilde kayan ama doyuran hali, iyi pişmiş şeftalinin hafif lifleri ile ballı lezzeti... Bir de domates gibi sulu olması... Tatlılığı da tam kararında. Bir kötü tarafı var, o da avokado gibi olması; “Henüz sertim yeme beni, yeme beni, yeme beni! Tamam, şimdi ye beni! Ohoo geç kaldın” yapıyor kendince... Biliyorum ki birçok insan o doğru zamanı kestiremediğinden ya ham yiyip soğumuş Trabzon hurmasından ya da hiç eli gitmemiş. Peki “Refika, bu meyveyle ne olur?” derseniz...
1. Püre yapıp şampanyayla karıştırdığınızda, ortaya bir ‘bellini’ hatta belki de ondan daha güzel bir alternatif çıkabilir.
2. Acıbadem kurabiyesiyle Trabzon hurmasından sorbe.... ‘Barbarosa Refika’ diye aratırsanız tarifi bulabilirsiniz.
3. Tereyağında biraz tarçınla kavrulmuş Trabzon hurmasını yaptığınız kat kat bezeyle bir araya getirdiğinizde nefis bir yılbaşı tatlısı olabilir.
4. Peki lavaştan, üzerinde beyaz peynir ve Trabzon hurması olan bir pizzaya ne dersiniz?
5. Ya da fındıklı, keçi peynirli bir salata! Bir benzerini Lokanta Maya’da yedim, enfes oluyor.
6. Ham Trabzon hurmalarından, yavaş pişmiş bir et de lezzeti bambaşka bir yere götürecektir!
7. Basit bir televizyon karşısı atıştırmalığı olarak da ‘kavurga’ ile çıtır Trabzon hurması fikri size ne hissettiriyor?
8. Karpuz topu çıkarma aletiyle olmaya yakın haldeki Trabzon hurmasından toplar çıkarın. Çikolatayı benmari usulü eritin. Her birine kürdan saplayıp çikolatayla kaplayın. Bir gün beklettikten sonra yeyin.

 

Haberin Devamı


Mevsim dokunuşuyla, hurmalı pizza

 


35 gram İzmir tulumu, 35 gram dil peyniri ve 1 diş sarmısağı mutfak robotunda 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı süt ile püre haline getirin. 1 tutam karabiber ve 2 dal taze kekik ekleyip iyice karıştırın. 15 santimetre çapındaki mini lavaşlardan 2 tanesine harcı pay edin. Izgara modundaki fırında 2 dakika pişirin. Damak tadına göre yarım ila 1 adet olgun Trabzon hurmasını çok dağılmayacak şekilde, ince ince doğrayın. Servis ederken üzerine birer dilim roastbeef, bebe roka ve doğradığınız hurmalardan koyun. Zeytinyağ gezdirip afiyetle yiyin.

Yazarın Tüm Yazıları