Sağlıkta Zoom efekti

Pandeminin sağlıkta da bazı eğilim ve değişimlere yol açacağı kesin. Bu değişimlerden biri de muhtemelen “ZOOM EFEKTİ” olacak.

Haberin Devamı

Bu efekt sayesinde de yüz ve diş estetiğinde beklentiler zirve yapacak (!). Bu konudaki ilk bilgi estetik diş hekimliği alanının ünlü bir hekiminden, Dr. Galip Güreli’den geldi. Galip Hoca’ya göre, özellikle iş dünyasında artarak düzenlenen “görüntülü ZOOM toplantıları”, bu toplantılara katılanların kendi görünümleriyle ilgili ciddi bir farkındalık geliştirmesine sebep oldu. Bireyler bilgisayar veya cep telefonu ekranında kendi yüzlerini ilk defa daha öncesinde hiç olmadığı kadar uzun süre görme, izleme, inceleme, analiz etme -hatta eleştirme- fırsatı buldular. Neticede de özellikle ağız ve yüz bölgelerinde, önceden gözlerine batmayan bazı uyumsuzlukların (!) farkına varıp çözüm aramaya başladılar. Konuya daha sonra da değineceğim ama şunu şimdiden belirteyim: Yüz ve diş estetik operasyonlarında son aylarda fark edilir bir artış var. Aynı artış “saç ektirme” konusu için de geçerli.

Sağlıkta Zoom efekti


BİR AYRINTI
DR. GÜRELİ NE DİYOR?

Haberin Devamı

Diş hekimi Galip Güreli ile Zoom efekti meselesini uzun uzun konuşma fırsatı buldum. Dr. Güreli’ye göre, esas mesele pandemi sürecinde cep telefonları ve tabletlerin karşısında geçirilen uzun saatlerle ilişkili. Galip Hoca diyor ki: “Gün içinde normal şartlarda diş fırçalarken, tıraş olurken ya da saç tararken en fazla 3-5 dakika baktığımız aynalar yerine saatler boyunca ekran karşısında vakit geçirmek, kendi yansımamızı daha çok inceleme zamanı bulmak gibi hepimizde bir tür ‘görüntümüzle yüzleşme fırsatı’ yarattı. Ve bu fırsat da ‘estetik ve gülüş tasarımı’ isteğini patlattı!”

BİR BİLGİ
MUTASYONDA SIR DİKENDE Mİ SAKLI?

AŞILAR sayesinde ulaştığımız başarı hepimizin yüzünü güldürüyor. Ne var ki neredeyse her gün bir yenisi ortaya çıkan mutasyonlar ise korkulu bir rüya olmaya devam ediyor. Ediyor çünkü mutasyonlu bu yeni virüslerin mevcut aşılara karşı dirençli olabilecekleri de önemli bir ayrıntı. Peki, nedir ve nasıl oluşuyor bu mutasyonlar? Bu işin, virüsteki bu korkutucu değişimin detaylarında neler var? Anlaşılan o ki mutasyon meselesinde de esas belirleyici virüsün etrafındaki dikensi/spike proteinlerden oluşan yapıda gizli. Duke Üniversitesi (ABD) Aşı Araştırmaları Merkezi’nde yapılan çalışmalar da bu bilgiyi doğrular nitelikte. Bölümün yöneticisi Priyamvada Acharya’ya göre, spike protenindeki mutasyonlar virüsün bulaşma gücünü belirliyor. Mutasyon sürecinde spike proteininde oluşan farklılaşmalar sayesinde virüs geliştirdiği yeni varyantlarla hücrelerdeki ACE2 reseptörlerine daha kolay bağlanma yeteneği kazanıyor. Ayrıca yine bu mutasyonlar sayesinde virüsün antikorlara karşı daha az duyarlı hale gelmesi de mümkün olabiliyor. Kısacası mutasyon meselesi hepimizin zannettiğinden de önemli bir sorun. Virüs bu yeteneği sayesinde hem daha hızlı ve daha etkin yayılma olanağı buluyor, hem de mevcut aşılara direnme kabiliyeti kazanabiliyor.

KISA BİLGİ 1
OMEGA 3 YAĞLARININ FAYDALARI NELER?

OMEGA 3 yağ asitleri olarak da bilinen EPA ve DHA’nın birçok sağlık marifeti var ama ilk akla gelen şunlar:

EPA ve DHA...

- İyi kolesterolü yükseltir.

- Damar duvarını korur.

- Trigliseridi azaltır.

- Kanı inceltir.

- Belleği destekler.

- Aritmileri frenler.

- Görmeyi güçlendirir.

- Bağışıklığa güç verir.

Haberin Devamı

- İltihabı baskılar.

KISA BİLGİ 2
HANGİ HASTALIKLAR UYKUYU BOZUYOR?

Sağlıkta Zoom efekti


UYKU meselesi önemli. Eğer kaliteli ve yeterli bir uykunuz yoksa sağlığınızın bozulması, hastalıkların kapınızı çalması kaçınılmaz bir sonuç. Diğer taraftan iyi bir gece uykusunun kalitesini bozabilen bazı hastalıklar da var. İşte onlardan bazıları...

- Obezite

- Alzheimer hastalığı

- Şeker hastalığı

- Kanserler

- Kalp ve akciğer yetmezliği

- Hipertansiyon

KISA BİLGİ 3
İLTİHAP TETİKÇİSİ GIDALAR...

- Beyaz un

- Kırmızı, kızartılmış ve işlenmiş et

- Yağda kızartılmış besinler

- Margarinler

- Şekerli, gazlı, kolalı içecekler

KISA BİLGİ 4
İLTİHAP AZALTAN BESİNLER...

- Kuruyemiş ve çekirdekler

- Zeytinyağı

- Yağlı balıklar

- Sebzeler

Haberin Devamı

- Zerdeçal, zencefil, tarçın

KESİP SAKLAYIN
HAŞİMATO’NUN 10 BELİRTİSİ

HAŞİMATO Hastalığı sıklığı giderek artan sağlık sorunlarından biri. Hastalıkta bağışıklık sistemi farklı nedenlerle tiroid bezine saldırmaya, onu tahrip edip işlevlerini aksatmaya başlıyor. Neticede de tiroid bezi üretmesi gereken hormonları (T3 ve T4 hormonları) üretemiyor, HİPOTİRODİ olarak tanımlanan hastalık tablosu ortaya çıkıyor. Haşimato hipotirodisinin belirtilerine gelince...

- Halsizlik ve çabuk yorulma

- Depresif bir ruh hali

- Cilt kuruluğu ve terlemede azalma

- Üşüme, soğuğa aşırı duyarlılık hali

- Hareketlerde yavaşlama

- El ve ayaklarda ödem

- Kabızlık

- Unutkanlık, konsantrasyonun azalması

- Cinsel güçte zayıflama

- Kilo alma

Yazarın Tüm Yazıları